Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Kóka a Nabuccóról tárgyalt az Obama-kormány megbízottjával

Kóka János, az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke megbeszélést folytatott az Egyesült Államok kormányának eurázsiai energiaügyekkel foglalkozó különmegbízottjával, aki megerősítette, hogy az amerikai kormányzat támogatja a Nabucco megvalósítását - közölte a magyar politikus.
Hozzátette: ez nem helyettesítheti az egységes európai fellépést.

Kóka János közleményében beszámolt arról, hogy az Obama-kormány különmegbízottja, Richard Morningstar elismerően szólt Magyarországnak a Nabuccóban vállalt vezető szerepéről.

A közlemény kiemeli: a közeljövőben létrejöhet az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) energiatanácsa, amelyben az EU elnökség, a Bizottság és az EU tanácsa is képviselteti magát. A tanács egyik legfontosabb ügye várhatóan az energiabiztonság, illetve a diverzifikáció lesz.

Kóka János a találkozón beszámolt egyiptomi tárgyalásairól és azt javasolta, hogy a potenciális forrásországok körét az EU nyissa minél szélesebbre, és ne csupán egy vagy két ország készleteire alapozzanak.

A Nabucco az Európáért folyó gázszállítási versenyben a kontinens számára legbiztonságosabb megoldás - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Kóka János hétfőn a Budapesten rendezett Energia Fórumon is felhívta a figyelmet arra, hogy az unió gáztermelése csökken, míg gázigénye növekszik: 25 év múlva évi 2-300 millió köbméterrel több gázra lesz szükség, mint ma. Ezt a növekményt az energiatakarékosság és a megújuló energiák használata mérsékelheti, de nem tüntetheti el teljesen. Ezért szükség van minden beszállítási lehetőségre, amelyek közül a Nabucco csak az egyik, de - stratégiai jelentősége miatt - a legjelentősebb - idéz a közlemény a politikus előadásából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényszennyezésmentes rezervátummá a Zselicet

A skóciai Galloway Forest Parkkal együtt Európában elsőként megkapta a Sötét Égbolt Park címet a… Tovább olvasom