Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kóka: elképzelhetetlen a koalícióban maradás

Nem koalíciós, hanem konstruktív ellenzéki szerepre készül az SZDSZ - jelentette ki újságírói kérdésre Kóka János szombati sajtótájékoztatóján.
A pártelnök arra reagált, hogy Kovács Kálmán szabad demokrata államtitkár a Népszavának azt mondta: új személyekkel és új tartalommal nem zárja ki egy új koalíció kötésének lehetőségét.

Kóka János a témával kapcsolatban leszögezte, hogy az SZDSZ minden vezetői testületének álláspontja ismert: ebben a kormányban nem kívánnak koalíciós szerepet vállalni. Konstruktív ellenzéki szerepre készülnek, ami azt jelenti, hogy minden olyan javaslatot, ami a versenyképességet, a gazdasági növekedést, vagy a szerkezeti átalakításokat segíti, meg fognak szavazni. Esetleges személycserék lehetőségére Kóka János azt mondta: május elsejétől a kormányzás felelőssége döntő részben a szocialistáké - azért döntő részben, mert a parlamentben a törvényjavaslatok elfogadásához meg kell szerezniük az 51 százalékos többséget. Ismét leszögezte, hogy nem koalíciós, hanem konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

A pártelnök arról is beszélt, hogy elképzelhetetetlennek tartja, hogy az április 27-i küldöttgyűlés az SZDSZ vezetői testületével ellentétesen foglal majd állást. Kóka János szerint az SZDSZ mozgástere lényegében nullára szűkült azzal, hogy Gyurcsány Ferenc kihátrált a reformok és saját programja mögül. "Pusztán a hatalomért a koalícióban maradnunk mindenféleképpen értelmetlen volna" - fogalmazott a liberális politikus.

Mint mondta: nem folytatnak kétoldalú tárgyalásokat az MSZP-vel, de a törvényjavaslataikat szívesen fogadják.

Kovács Kálmán, a környezetvédelmi tárca szabad demokrata államtitkára a szombati Népszavának azt nyilatkozta: új személyekkel és új tartalommal nem zárja ki egy új koalíció kötésének lehetőségét. Azt is mondta, hogy az április 27-i küldöttgyűlésen a szabad demokraták eljuthatnak odáig, hogy mandátumot adnak a párt vezetésének arra, hogy egyeztessen az MSZP-vel a 2010-ig tartó közös kormányzás feltételeiről.

Olvasóink írták

  • 2. Kapuvári 2008. április 12. 21:33
    „Már nem kell sokat várnunk,egy szdsz nélküli parlamentre!”
  • 1. Gombás 2008. április 12. 16:41
    „Mondja ezt egy törvénytelenül megválasztott "pártelnök" milliárdos. Lesz-e még egy olyan buta párt Magyarországon, amelyik Kókával akarna koalíciót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a vizitdíj előtti állapotot akarják visszaállítani

A Fidesz képviselője be akarja csapni az embereket - így reagált a kormányszóvivő Pesti Imre… Tovább olvasom