Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Kóka János a Nabuccóról tárgyal Brüsszelben

Kóka János szerdán Brüsszelben tárgyal a Nabucco gázvezeték megépítésének érdekében. Ezt az Országgyűlés Nabucco bizottságának elnöke közölte.
A szabad demokrata politikus közleményében arról ír, hogy a Nabucco folyamat az európai energiabiztonság egyik sarokköve, amely megvalósulása egyszerre nemzeti, regionális és összeurópai érdek. Kóka János kijelenti, hogy "az orosz gázmonopólium megtörésének szimbolikus jelentőségű ügye" gyakorlati vonatkozásai miatt legalább 140 millió uniós polgárt érint, köztük a magyarországi és a határokon túl élő magyarokat is.

Kóka János szerint ha a Nabucco építése nem kezdődik el 2011 körül, akkor tartósan magasabb lakossági gázárakra és növekvő kiszolgáltatottságra lehet számítani, ugyanis az Európai Unió gázszükséglete a következő évtizedekben folyamatosan növekszik majd, miközben a belső termelés jelentős mértékben csökken. Hozzátette, hogy eközben a monopolhelyzetben lévő Oroszország a saját érdekeinek megfelelően diktálhatja a földgáz árát és az ellátás feltételeit.

A bizottsági elnök a Brüsszeli találkozók alkalmával a gázvezeték építésének mihamarabbi megindításáról, és az ehhez szükséges egységes európai koordináció szükségességéről tárgyal Andris Piebalgs energiaügyi biztossal, Guy Verhofstadt liberális EP-frakcióvezetővel, Hans van Baalen-nel, a Liberális Internacionálé elnökével, valamint a Nabucco ügyét támogató európai parlamenti képviselőkkel is.

A közlemény kitér arra is, hogy az Országgyűlés Nabucco bizottságának idei utolsó, csütörtöki ülésén Kóka János beszámol majd a washingtoni és brüsszeli látogatások eredményeiről, valamint a parlamenti ciklus végéig hátralévő időszakra vonatkozó tervekről. Az ülésen Bayer Mihály nagykövet tájékoztatást ad a bizottság által javasolt magas szintű képviseleti testület, a Nabucco International Board felállításával, valamint az előkészítés alatt álló Project Support Agreement-tel (PSA) kapcsolatos fejleményekről.

Az ülésre meghívták a Nabuccóban érintett országok budapesti nagyköveteit is, akik tájékoztatják a bizottság tagjait, kormányaik energiabiztonsággal kapcsolatos terveiről.

Olvasóink írták

 • 4. jq 2009. december 09. 14:55
  „Az operához is ért? :)”
 • 3. dodó 2009. december 08. 21:42
  „Nincs már SzDSZ, nincs párt párt a simlis és tolvaj cionista bohóc mögött, mégis ők döntenek, és képviselik hazánkat ilyan súlyos nemzetstratégiai ügyekben.
  Ezt nevezik nyílt, cionista diktatúrának.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. december 08. 21:23
  „Ez az ember még szabad lábon van? Mit trágyalgat?”
 • 1. Sziszifusz 2009. december 08. 19:03
  „Amióta bejelentették az Északi-áramlat építését, és a Déli-Áramlat szerződései is megkötésre kerültek, a Nabuccosok szarban vannak, mert esnek az árfolyamaik!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP és az SZDSZ tönkre teszi Budapestet

A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ bűnszövetségben teszi tönkre a fővárost, és rabolja ki a… Tovább olvasom