Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Kóka: Ne legyen elvárt adó

A gazdasági és a pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne vezessék be az elvárt adót és semmilyen új adónemet, ehelyett az adóbevallási és -ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával érjék el a kívánt célt – mondta Kóka János.
A gazdasági és közlekedési miniszter a Versenyképességi Tanács ülését követően megjegyezte, hogy az így nyerhető többlet-adóbevétel alulmúlja a konvergenciaprogramban szereplő, az elvárt adótól várt mintegy 60 milliárd forintos bevételt. Kóka János hozzátette: negyedévente tekintik majd át, hogy az egyes adóbevételek hogyan teljesülnek. Az adóhivatal ehhez megkapja a szükséges feltételeket – mondta.
„ Ha a kormány szerdai ülésén ezt a javaslatot nem fogadja el, újabb egyeztetési kör kezdődik” – mondta egy újságírói kérdésre válaszolva.
A miniszter szerint hétfőn a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel a két kormánypárti frakció képviselőjének jelenlétében tárgyaltak arról, hogy hogyan tudnák kiváltani az elvárt adót egy alkotmányos, a kormány eredeti szándékát tükröző, a vállalkozások számára is elfogadható javaslattal. Hozzátette: a pénzügyi tárca és a gazdasági minisztérium képviselői olyan alternatívát készítettek, amelyet a Versenyképességi Tanács egyhangúlag elfogadott. A miniszter hangsúlyozta: az adóbevallási és -ellenőrzési eljárások átalakításával, fokozásával kívánják elérni, hogy javuljon az adómorál, szélesebb legyen az adózók bázisa, kifehéredjen a szürke- és a feketegazdaság.
Veres János pénzügyminiszter a kormány korábbi döntésének megfelelően javaslatot visz be az elvárt adóról a kormány szerdai ülésére – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.26.

Tovább olvasom