Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kökény Mihály egyeztetett

az irányított betegellátásról

Megyénkben töltötte tegnapi munkanapját Kökény Mihály egészségügyi miniszter. Sopronban egy 550 millió forint értékű kórházi beruházás átadásán vett részt, Győrött pedig háziorvosok képviselőivel tárgyalt.
Kökény Mihály tegnap Sopron után Győrbe is ellátogatott. Az egészségügyi miniszter az Irányított Betegellátási Rendszer (IBR) győri és környéki megszervezéséről tárgyalt a háziorvosok képviselőivel, aminek az országos kiterjesztése a becslések szerint már az első évben 50 milliárd forint megtakarítással járna.
Az Irányított Betegellátási Rendszer első modellprogramjai 1999-ben indultak, ebbe jelenleg 11 ellátásszervező és csaknem 1 millió 300 ezer ember tartozik bele. Számuk az őszre kétmillióra nőhet, míg az elképzelések alapján 2005-ben valamennyi hazai beteg az IBR-be kerül. A csornai Margit Kórház négy éve vesz részt a modellprogramban, ami a statisztika szerint évente mintegy 100 milliós megtakarítást eredményez. Míg 1999-ben több mint 6000 fekvő beteget kezeltek, addig 2002-ben alig haladta meg a számuk a négy és fél ezret. Ennek hátterében az áll, hogy a szakemberek csak a valóban súlyos pácienseket fektették be az intézménybe. Az Irányított Betegellátási Rendszer 2005-től országossá válhat, és a becslések szerint az átszervezéssel már az első év 50 milliárd forint megtakarítást hozhat az egészségügynek. A páciensek ezáltal kevesebb vizsgálatra és kulturáltabb rendelőkre is számíthatnak.
Kökény Mihály tegnap Győrött elmondta: az egészségügyben mielőbbi újításokra van szükség, ugyanakkor nem szeretnének több terhet róni az emberekre, viszont az állami költségvetés is véges. A kormány a betegellátási rendszer átalakításáról részletesen egyeztet a szakma képviselőivel, és egy olyan törvénytervezetet kíván benyújtani ősszel a parlament elé, amivel mindkét fél elégedett. A miniszter tegnap a győri és környékbeli háziorvosok képviselőivel tárgyalt az IBR-ről, annak továbbfejlesztéséről, illetve az arra benyújtott közös pályázat részleteiről. Kökény hangsúlyozta: a cél az, hogy minden beteg a leggyorsabban a számára legmegfelelőbb egészségügyi ellátásban részesüljön.
(A témához kapcsolódó sajtótájékoztató a 3. oldalon.)
Az IBR lényege, hogy a szolgáltatókat (kórházak, háziorvosok, szakellátó intézmények) ellátásszervező fogja össze és koordinálja. A beteg a háziorvossal történő találkozás után szervezett rendszerbe kerül, ahol már nem ismeretlenül lép tovább az ellátás következő szintjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angliai túrán a diákok

A Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola angolul tanuló diákjai angliai utazáson vettek részt.… Tovább olvasom