Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kölcsönös csapásmérés

Az izraeli légierő pénteken, a Libanon elleni offenzívájának tizedik napján folytatta az arab országra mért pusztító légi csapásait, miközben a válság hevességének tompítására irányuló diplomáciai erőfeszítések a jelek szerint egyelőre hatástalanok.
A Hezbollah libanoni síita szervezet, amely az ürügyet szolgáltatta két izraeli katona fogságba ejtésével a zsidó államnak a hadművelet megkezdésére, elutasította az ENSZ-főtitkár javaslatát „az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére” és a két katona szabadon bocsátására.
Izrael viszont a Hezbollah lefegyverzéséhez kötötte harci cselekményeinek a leállítását. „El akarjuk érni a Hezbollah mint katonai szervezet lefegyverzését az 1559-es (biztonsági tanácsi) határozatnak megfelelően és azt, hogy ne válthasson ki újabb válságot” – nyilatkozott az izraeli külügyi szóvivő, Mark Regev. A fegyverszünet egyik feltétele, hogy életbe lépése után a Hezbollah ne juthasson fegyverutánpótláshoz Iránból és Szíriából – tette hozzá.
A pénteki izraeli légi csapások egyik fő célpontja a Bejrúttól 90 kilométerre délre lévő Baalbek volt. A Bekaa-völgyben lévő város a Hezbollah egyik fellegvárának számít. A több hullámban végrehajtott légi csapásban a harci gépek több mint húsz rakétát lőttek ki. A rakétalövedékek nemcsak a Hezbollah állásaiba, hanem lakóházakba is becsapódtak. Négy civil életét vesztette, 15 pedig megsebesült. A libanoni rendőrség tájékoztatása szerint izraeli harci gépek nyolc hullámban támadták a fővárostól, Bejrúttól 83 kilométerre délre fekvő Szúr (Türosz) térségét is. Az izraeli hadsereg az arab sajtóban és más csatornákon ismételten arra szólította fel a Lítáni folyótól délre élő polgári lakosokat, hagyják el lakóházaikat és meneküljenek az ország északi részébe. A Hezbollah válaszcsapásai pénteken főként a harmadik legnagyobb izraeli városra, Haifára irányultak. A síita szervezet dél-libanoni területről kilőtt rakét ái 19 helybelit sebesítettek meg, közük kettőt súlyosan. Rakétatalálatok értek több más észak-izraeli települést is.
A háborúban eddig 339 libanoni állampolgár, köztük 306 civil halt meg. A sebesültek száma Libanonban ezer körüli, míg otthonukat mintegy félmillióan kényszerültek elhagyni. A zsidó államban 33 izraeli állampolgár vesztette életét az ellenségeskedésekben. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár a Nádor aluljáró átadásától?

Tovább olvasom