Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kollégái szavaztak Tóth Sándor Andersen-érmére

Nagy sikert aratott Izraelben Tóth Sándor szegedi szobrászművész. A nagy dán mesemondó, Andersen születésének 200. évfordulójára kiírt nemzetközi érempályázaton az ő munkáját találták a legjobbnak az egymással versengő alkotók.
Tóth Sándor szobrászművész a készülő egri Mária-kapu egyik kazettájával. DM/DV-fotó
Japántól Portugáliáig a világ minden tájáról akadtak résztvevői a tel-avivi 3. Nemzetközi Művészi Érem Versenynek. Az izraeli kulturális, oktatási és sportminisztérium a dán nagykövetséggel szövetkezve a nagy mesemondó, Hans Christian Andersen születésének 200. évfordulója tiszteletére írta ki a pályázatot. A három legrangosabb díj egyikét Tóth Sándor Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész kapta – nem a zsűri, hanem a versenyben résztvevő alkotók szavazatai alapján. Az elismerés értékét növeli, hogy ez volt a legdemokratikusabb díj: név nélkül, csak számmal kerültek fel az érmek az internetre, és a pályázat regisztrált résztvevői e-mailben szavazhattak.

– Érdekes módon rajtam kívül senki sem gondolt a legfilozofikusabb, örökké aktuális Andersen-mesére, a Pomádé király új ruhájára. Számomra nagy színházi élmény volt annak idején Ránki György operájának szegedi előadása Gregor Józseffel a címszerepben, ezért mintáztam meg épp ezt a figurát az érem egyik oldalán. A másikra Andersen portréja került. December végén a Tel-Avivi Zsidó Föld Múzeumban vettem át az elismerést. A díjjal járó pénzösszeg épp fedezte az utazás költségeit – meséli Tóth Sándor, aki még sohasem járt a Szentföldön, és most szobrász fiával együtt repült el Izraelbe a díjátadóra. Jeruzsálemben épp hatalmas vihar kerekedett a látogatáskor, ezért nem tudta megnézni a várost, de mindenképp szeretne visszatérni, mert nagy benyomást tett rá.

A szobrászat klasszikus hagyományait folytató szegedi művész munkáival február végéig szokatlan helyszínen, a Volksbank Klauzál téri fiókjában is találkozhat a közönség. Azok is megcsodálják míves érmeit, ezüst- és aranypénzeit, kisplasztikáit, akik ritkán térnek be egy szépművészeti kiállításra. Tóth Sándor tavaly fejezte be élete főművét, az egri székesegyház monumentális főbejárati bronzkapuját. A turisták csodájára járnak, az olaszoknak különösen tetszik, hogy jól felismerhetően szerepel rajta XXIII. János pápa is.

– Seregély István érsek úr annyira elégedett volt vele, hogy megbízott a másik kapu elkészítésével is, amely a bazilika déli oldalán található. Ezt használják a legtöbben, mert közvetlenül a járdáról nyílik, nem kell hozzá felmenni a főbejárathoz vezető lépcsősoron. A déli fekvés azért is eszményi, mert mindig kap fényt, ami a bronz dombormű érvényesüléséhez nagyon fontos. A tavalyi Mária-évhez kapcsolódva már decemberre el kellett volna készülnie a munkának, de közben magát a kaput is újra kellett csináltatni, mert a régi faanyaga tönkrement. Mária életét az angyali üdvözlettől Jézus születésén és kereszthalálán át egészen Mária mennybevételéig 12 kazettán mutatom be. Izgalmas volt számomra a szentföldi út, amelynek hatására a Mária-kapu egyik-másik kazettáját újragondoltam, mert új ötleteket kaptam – mondja Tóth Sándor – Amikor Seregély István legutóbb meglátogatott a szegedi műtermemben, azt kértem tőle: nehogy megismétlődjön az a botrány, ami a hódmezővásárhelyi József Attila-szoborral. A művész ott decemberre kötötte a szerződést, de a megrendelő már októberre előrehozta a dátumot, emiatt nem készült el a bronz időre. Az érsek úr azt felelte: dolgozzak csak nyugodtan, akkor avatják fel, amikor rendben elkészülök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lazítás házilag

Sokan úgy gondolják, a szépségápolás a különböző szalonokban, wellness központokban képzelhető csak… Tovább olvasom