Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Koltay-film Horthyról

Koltay Gábor A kormányzó című, nemrég bemutatott filmjében Horthy Miklós „fasiszta Magyarországáról”, az „utolsó csatlósról” az elmúlt hatvan évben kialakított zavaros képet igyekszik tisztázni.
Fehér Imre, a „NE-felejcs” Polgári Egyesület tanácsadója jelen volt a múlt szombati díszbemutatón a budapesti Uránia moziban. Beszámolójából tudjuk, hogy az ünnepi eseményen részt vett Horthy Miklós menye, Ilona Bowden és fia, ifjabb Horthy István is.
– Koltay küldetést vállalt a magyar történelem máig fehér foltjai-

nak feltárására – emlékeztetett Fehér Imre a korábban Trianon címmel bemutatott filmre. A Horthy Miklós életéről szóló alkotás ennek mintegy folytatása, hiszen a Tanácsköztársaság utáni színre lépésétől portugáliai emigrációjáig kíséri a kormányzó életét. Bethlen István, Teleki Pál, Klebelsberg Kunó neve fémjelzi azt a rövid, hatásos utat, amely során az önállóságát visszanyert magyar állam a megcsonkított országban gyors nemzetközi elismertségre tett szert. Olyannyira, hogy – mint Koltay rádiós interjújában megjegyezte –, a pengőnek Párizsban feketeárfolyama is volt...
– Horthy Miklós sokszor „fasisztának” bélyegzett Magyarországán, amíg csak lehetett, menedéket kaptak az üldözöttek, sőt, utólag az „utolsó csatlós” bélyeget is csak emiatt süthették rá az országra rosszakarói – hívja fel a figyelmet Fehér Imre. Koltay ilyetén képi „beállítása” nem egyedülálló, hiszen a kor amerikai nagykövete, John Flourney Montgomerry is hasonlóképpen vélekedik visszaemlékezésében (Magyarország, a vonakodó csatlós – a szerk.), sőt, Ilona Bowden a kormányzó emlékiratainak angol nyelvű kiadását ajánlva (amazon.com) leírja, hogy a szenvedélyes cionista politikus, dr. Ruben Hecht, Begin volt izraeli miniszterelnök tanácsadója a háború után felkereste Horthyt, hogy köszönetet mondjon azért, amit a zsidóság érdekében tett.
A Horthy Miklós képét színesítő alkotás Győrött is megtekinthető. Koltay Gábor filmjének vetítését a Lloyd mozi egy alkalomra vállalta. Aki kíváncsi rá, vegyen jegyet a szombaton délután 2 órától, a „NE-felejcs” Polgári Egyesület szervezésében zajló győri bemutatóra, melyen természetesen az alkotó is részt vesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom