Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Koltay: egyetlen párt sem uralhatja a médiát

Egyetlen párt, így a Fidesz sem tudja uralni a médiát - jelentette ki Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja egy hétfő esti pódiumbeszélgetésen.
A Budai Liberális Klub rendezvényén Koltay András kifejtette: a kilencvenes évek médiaháborúja, amely arról szólt, hogy minden számottevő politikai erőnek jut-e "kellő mennyiségű" médiafelület, véget ért; aki akarja, el tudja mondani a véleményét.

Hozzátette: az ezt lehetővé tévő fórumok - mindenekelőtt az internet elterjedése miatt - még akkor is újrateremthetők volnának, ha egy "ellenzéki lap" a rá kiszabott büntetések miatt ellehetetlenülne. Szerinte ez azonban nem fog megtörténni, mivel egy politikai napilapnak éveken át súlyos jogsértések sokaságát kellene elkövetnie ahhoz, hogy a médiatanács 25 millió forintos bírsággal sújtsa, és ezt aztán a bíróság is jóváhagyja.

Arra az észrevételre, hogy a Magyar Televízió esti hírháttérműsorába az elmúlt hónapokban egyetlen ellenzéki politikust sem hívtak meg, valamint hogy egy vizsgálat szerint az MTV esti Híradója is parlamenti arányuknál nagyobb szereplési lehetőséget biztosít a kormánypártoknak, Koltay András úgy reagált: ha valaki ezt észleli, tegyen panaszt a médiatanácsnál. A közönség erre gúnyos tapssal reagált, mire Koltay értetlenségének adott hangot, és hangsúlyozta: ha objektív módszerek valamely közszolgálati hírműsor kiegyensúlyozatlanságát bizonyítják, a médiatanács ezt meg fogja állapítani.

Szólt arról is, hogy a kereskedelmi televíziók világát - amelyet elmondása szerint borzasztónak tart - nem lehet szabályozással megváltoztatni, ezért arra a közszolgálat megerősítése lehet a megfelelő válasz. Mint mondta, bár a korábbi médiatörvény a kereskedelmi televíziókat arra kötelezte, hogy adásuk tíz százalékában közszolgálati műsorokat sugározzanak, az RTL Klub a Fókuszt és a Mónika-show-t tüntette fel ilyenként. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy aki kereskedelmi tévés logika alapján készít műsort, "alkatilag képtelen" közszolgálati műsorok előállítására.

A beszélgetésen - amelyet Kozák Márton, a Magyar Televízió kuratóriumának egykori, az SZDSZ által delegált tagja vezetett - Széky János újságíró, az Élet és Irodalom publicistája arról beszélt, hogy a médiatörvényre nem lehet egyszerűen "Fidesz-ármányként" tekinteni, hiszen abban az elmúlt huszonöt év káros tendenciái jelennek meg, szelleme pedig nem különbözik lényegesen a 2008 és 2009 fordulóján elkészült ötpárti médiatörvény-tervezettől. Az új médiaszabályozással kapcsolatos aggályai közül kiemelte, hogy azonos elvek szerint méri az elektronikus médiát és az írott sajtót, valamint azt, hogy gumiszabályokban fogalmazza meg a médiumok kötelezettségeit, és ezzel bizonytalanságot teremt.

Vágvölgyi B. András újságíró, a Magyar Narancs korábbi főszerkesztője "öncenzúratörvénynek" nevezte a médiatörvényt, megjegyezve: nem azzal a három ponttal van igazán probléma, amelyet az Európai Bizottság kifogásolt, hanem azzal, hogy a jogszabály meglévő rossz reflexeket erősít fel. A magyar média még kevésbé lesz bátor, a törvény visszafogottságra ösztönözheti, például a választásokkor, a büntetéstől tartó politikai lapokat - mondta.

Koltay András erre úgy válaszolt: nem lát olyan paragrafust a médiatörvényben, amely öncenzúrára sarkallna.

Arra a kérdésre, hogy a szólásszabadság kutatójaként hogyan vállalhat szerepet annak a médiahatóságnak munkájában, amelynek tagjait egy "kötcsei alapokon" álló párt jelölte, úgy felelt: nem olvasta a miniszterelnök kötcsei beszédét, a kultúrharcnak azonban nem látja értelmét, korábbi, a szólásszabadságról és a nyilvánosság fontosságáról alkotott felfogása pedig nem változott. Ezzel kapcsolatban közölte, az, hogy a médiatanács üléseiről nem készül szó szerinti jegyzőkönyv, testületi döntés volt.

Olvasóink írták

 • 11. Agyalapi 2011. február 08. 14:58
  „Ennek a Koltaynak fogalma sincs, hogy hol vállalt szerepet. Szegény.”
 • 10. Lutetia 2011. február 08. 12:45
  „dodó, DobóI, látom, szép kis öngólt rúgtatok. :) Így jár az , aki nem olvassa el rendesen a cikket, és hagyja, hogy az előítéletei vezessék...
  Nem lehet, hogy ti egy és ugyanazon ember vagytok? :)”
 • 9. Lutetia 2011. február 08. 09:51
  „Az a poén, hogy a Fidesz még a saját harcostársa, a KDNP jelöltjét is visszaléptette, amikor a jelöltállítás, ill. a szavazás volt. Hát ha nem tudja egy párt sem uralni a médiát, akkor miért volt olyan fontos a Fidesznek, hogy csupa fdeszesből álljon a mádiát kontrolláló testület?”
 • 8. N.P. 2011. február 08. 09:27
  „DobóI

  Az, ha a cikket is elolvasnád jelentősen javítaná hozzászólásod minőségét.... Ez a Koltay "a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja" - a mi Annamáriánk Fideszes harcostársa!”
 • 7. szilléri 2011. február 08. 08:35
  „Gyerekek ez a Koltay nem azonos a seftes zsidó bakter, vállfa árus Koltaival !!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. geza 2011. február 08. 08:30
  „Soha nem értettem a magyar "művészeket". Gyártják milliárdokért azokat a filmeket amit utána senki nem néz meg.”
 • 5. joy 2011. február 08. 08:12
  „Ez egy hablaty, hosszúlére eresztett mellébeszélés.
  Nem igaz.
  A V.iktátor uralma ellen, és a tisztességesen író, megszólaló sajtót igen is el lehet hallgattatni, csöndes terrorral hozsannázásra, öncenzúrára kényszeríteni, mint a kádárkorban.
  Az internet világát is uralná a V.iktátor, ha tudná, de talán addig (MÉG?!) csak nem mer elmenni, hogy a szerverekre szűrőt rakasson, vagy az ellene fölszólaló IP-címeket letiltassa.”
 • 4. DobóI 2011. február 08. 07:47
  „Koltay akkor miért is nem szólt amikor az elmúlt 8 évben a szocik és szakeszes udvari énekesektől hemzsegett majd az össes média (Az Echo és HirtTV tévét kivéve, ami persze bojkották).”
 • 3. N.P. 2011. február 08. 05:54
  „"Koltay: egyetlen párt sem uralhatja a médiát" - de a KDNP-vel már ketten vagyunk........”
 • 2. novaklaszlo56 2011. február 08. 02:13
  „A médiát valóban nem uralhatja egyetlen párt, politikai, vagy bármilyen más jellegű szervezet sem. De egyes médiumokat igen, hiszen bármely pártnak, szervezetnek lehetnek saját kiadványaik, akár napilapjaik, elektronikus médiumaik, azokban pedig - a törvények megsértése nélkül - szabadon terjeszthetik a nézeteiket, véleményüket, és kedvük szerint más nézeteknek, véleményeknek is hangot adhatnak, vitatkozhatnak, kritizálhatnak..., minden fenyegetettség nélkül. Ahogyan ma még itt is tesszük ezt. De ha a jelenlegi formájú és tartalmú médiatörvény igazán "aktiválódik", és elkezd következetesen érvényesülni, akkor ennek lőttek. Márpedig éppen valami ilyesmi lenne a sajtószabadság - természetesen a publikálással együtt járó törvényi és etikai normák keretein belül, tisztességgel és felelősséggel. Azonban - milyen különös - régóta léteznek olyan médiumok hazánkban, amelyek nem tartják magukra nézve kötelezőnek a tisztesség, de még a törvény normáit sem, és felelőtlenül szélsőséges, gyűlöletkeltő vélemények megfogalmazására, sőt, esetenként akár bűncselekményekre közvetve, burkoltan felbujtó állásfoglalásokra is ragadtatják magukat, jól meghatározható embercsoportokkal, társadalmi rétegekkel szemben, s ezzel súlyosan megsértik azt a médiatörvényt is, amely pedig oly kiemelten szándékozna törődni az emberi jogokkal, az emberi méltósággal, a gyermekek és fiatalok védelmével, az erkölcseinkkel. De hát én csak egy buta fiúcska vagyok, nem kell nekem mindent értenem, a felnőtt bácsik, meg nénik jól vigyáznak rám - ha akarom, ha nem. :)”
 • 1. dodó 2011. február 07. 21:48
  „"A Budai Liberális Klub rendezvényén..."
  Így már érthető!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosul az M3-as új szakaszának átadási határideje

Csúszik az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es főút közti új szakaszának átadási határideje a… Tovább olvasom