Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Költségvetés 2012 - 320 milliárdot kell előteremteni

A 2012-es költségvetést 299 forintos euróárfolyamon számolják át, és 0,5 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak.
A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni, mégpedig az Országvédelmi Alap felhasználásával, a még magán-nyugdíjpénztári tagok járulékbefizetéseinek az állami kasszába irányításával, fejezeti tartalékokkal és a dohánytermékek jövedéki adójának emelésével - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető közölte: olyan intézkedésekről döntött a kormány, amelyekkel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Ezzel hét olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelyeknek 3 százalék alatt marad a hiánya.

A miniszter elmondta: a 320 milliárd forintos összeg úgy jön össze, hogy lehívnak az Országvédelmi Alapból 200 milliárd forintot, a minisztériumok fejezeti tartalékaiból 52 milliárd forintot zárolnak, további 48 milliárd forint folyik be abból, hogy jövőre a még meglévő magánnyugdíj-pénztári tagok is az állami nyugdíjkasszába fizetik be a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. A dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből pedig 20 milliárd forint bevételt várnak. Az Országvédelmi Alap felhasználása ellenére nem változik meg a tartalék felhasználásának ütemezése, szeptember végéig a kormány nem nyúlhat a tartalékhoz - erősítette meg.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György úgy vélte: valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket az állami kasszába, és el kell gondolkodni a rendszer jövőjéről. Arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is - tette hozzá. A Magyar Bankszövetséggel kötött megállapodás öt év alatt 300 milliárdot jelentő állami terhéből az idei 90 milliárd forintot a költségvetés többlete fedezi, a következő évekét pedig a devizahitelesek terheinek csökkenése miatt beinduló pozitív folyamatok, a fogyasztás növekedése fedezheti.

A Stabilitás Pénztárszövetség arról tájékoztatta az MTI-t csütörtök este, hogy véleményük szerint a befizetések átirányítása az állami kasszába a magánpénztári szektor végét jelentheti, ezért jogorvoslati lehetőséggel kívánnak élni, és a szövetség elnöke újra az Alkotmánybírósághoz fordul.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta: a kormány elképzeléseit nem ismerik, arról a pénztárak semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Aggasztónak nevezi azonban, hogy a nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint az újabb elterelésnek nincs határideje, és nem esett szó arról, hogy a pénztártagok milyen kompenzációban részesülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Záhonynál szerelnek: Magyarország lesz a Magyar Köztársaságból - galéria

Az új alkotmány értelmében Magyar Köztársaságról Magyarországra változik január 1-jétől az ország… Tovább olvasom