Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Költségvetés: Matolcsy a beruházásokra épít, a Költségvetési Tanács figyelmeztet

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít - mondta Matolcsy György. Az MSZP szerint nem életképes a büdzsé.
LMP: ez ismét a megszorítás költségvetése

Az LMP szerint a 2013-as költségvetés ismét a megszorítások költségvetése, amely tovább folytatja az elmúlt 22 év kudarcait és az irreális kormányzati tervek több százmillió forintba fognak kerülni az embereknek - mondta Vágó Gábor a büdzséjavaslat szerdai parlamenti vitájában.

Az ellenzéki politikus az LMP vezérszónokaként úgy fogalmazott: ezzel a költségvetéssel a kormány jövőre is folytatja a társadalom kettészakítását, "Bokros-csomag méretű megszorítást hajt végre" az egészségügyi forráskivonásokkal, a gyógyszertámogatások csökkentésével, az oktatási rendszer fokozatos leépítésével, a családi és szociális kiadások elsorvasztásával, a közszolgáltatások leépítésével, a kötelező nyugdíjazással és az emberek túladóztatásával.

Hangsúlyozta: az adófizető polgároknak minden hónapban 3800 forinttal több adót kell majd fizetniük 2013-ban.

Vágó Gábor megismételte korábban már hangoztatott véleményét, miszerint "kiszámítható gazdaságpolitikához beszámítható vezetők kellenek", de a nemzetgazdasági miniszter szerinte nem ilyen, "Matolcsy Györgynek minden egyes közvélemény előtt elhangzott szava milliókba kerül az adófizetőknek".
Az ellenzéki képviselő szerint a büdzsében a versenyképesség válik a megszorítások áldozatává, hiszen csökken a felsőoktatási férőhelyek száma, valamint a környezetvédelmi és öko-beruházásokra szánt összeg is. Az LMP a bizonytalanság elkerülése érdekében azt szeretné, ha évente legfeljebb kétszer lehetne adót változtatni az Országgyűlésben.

Vágó Gábor szerint a munkahelyteremtés területén a legnagyobb a kormány kudarca és összességében nincsenek kitörési pontok a büdzsében, mert a kabinet kizárólag a hiánycsökkentést középpontba helyező gazdaságpolitikát követ, képtelen a munkahelyteremtésre, mert csak a külső keresletben látja a növekedés zálogát. Emellett szerinte a kormány több területen "példa nélküli" rombolást visz véghez ezzel a költségvetéssel, ami éppen ezért egy "jövőellenes" költségvetés, amely egy "mocsárra épülő homokvárra hasonlít".

A tranzakciós adó vártnál nagyobb tervezett mértékével kapcsolatban megjegyezte: bevezetése esetén a vállalkozások vagy külföldre mennek, vagy a szürkegazdaságba menekülnek. Vagyis ha bejönnek a kormány számításai, akkor a gazdaság megroggyan, ha nem teljesülnek a terveik, akkor viszont "borul a költségvetés" - értékelte.

Az LMP úgy látja, az energiahatékonysági beruházások lehetnének a kitörési pontjai a gazdaságnak. Ha a kormány 50 milliárd forintot befektetne ezekbe a beruházásokba, akkor az építőiparban 55 ezer új munkahely jöhetne létre, ráadásul 4-5 éven belül megtérülne a befektetés a rezsiköltség csökkenésével, csökkenne az energiafüggőség is és a környezetvédelmi, ökológiai hatások is pozitívak lennének - mondta Vágó Gábor.

Az ellenzéki párt a kormány terveivel szemben csökkentené a járulékokat, az eva-kulcsot, korlátozná a biztosítási adót, megemelné a családi pótlékot, eltörölné a telefonadót, visszavonná a rezsiadót, megszüntetné a sárgacsekk-adót, valamint igazságos, többkulcsos szja-rendszert vezetne be, kiterjesztené és automatikussá tenné a vagyonosodási vizsgálatokat és csökkentené a társasági adót a vállalkozások versenyképessége érdekében - sorolta. Hozzátette, hogy emellett a családi adókedvezményt arányosítanák, hogy minden magyar kereső szülő számára elérhető legyen.
Az ellenzéki párt ellenzi az állami mobilcég létrehozását, valamint tovább adóztatná a környezetterhelést és spekulációs adót hozna létre - jegyezte meg Vágó Gábor.

Jobbik: a megnyomorítás költségvetését nyújtotta be a kormány

A Jobbik az ország megnyomorításának költségvetéseként értékeli a jövő évi büdzsét, amely Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető szerint a kormány torz gazdaság- és társadalompolitikájának lenyomata.

Az ellenzéki politikus a Jobbik vezérszónokaként a költségvetési törvényjavaslat szerdai általános vitájában a parlamentben azt mondta: a kabinet szociálisan érzéketlen politikájával a gazdagokat segítő latin-amerikai modellt követi, mindezt azért, hogy politikai hatalmát meghosszabbíthassa, miközben egyre nagyobb mértéket ölt az elszegényedés és a kivándorlás.

Vona Gábor a 2013-as költségvetési előterjesztés és az egykulcsos személyi jövedelemadó visszavonását sürgette, valamint javaslatot tett például a külgazdaság Kelet felé nyitására, az államadósság újratárgyalására, illetve a mezőgazdaság, továbbá a feldolgozó- és élelmiszeripar fejlesztésére.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, nem látják azt a "talpalatnyi földet", ahol a magyar gazdaság talpra állhatna, éppen ellenkezőleg, inkább azt tapasztalják, hogy folytatódik Magyarország politikai és gazdasági szuverenitásának elmúlt huszonkét évben tapasztalt csökkenése. Vona Gábor érthetetlennek nevezte, hogy a kormány miért büszke Magyarország egyoldalú gazdasági kiszolgáltatottságára Németország felé és ennek megváltoztatására miért nem teremt partneri kapcsolatokat Oroszországgal és Törökországgal is.

Kiemelte: a kormány az egykulcsos adó fogságába jutott és ezt talán már a kabinet is látja, ám nincs politikai bátorsága ennek megváltoztatására, mivel ezzel szerinte a Fidesz maradék támogatóival is konfrontálódna. Vona Gábor elismerte ugyanakkor, hogy a kabinet helyesen jelölte ki a munkahelyteremtést prioritásként, hiszen a Jobbik szerint is csak ezzel lehetne megoldani a gazdaság problémáit. A foglalkoztatottság növeléséhez azonban szerinte rossz eszközöket választ a kormány, ahhoz ugyanis például nem lehet megkerülni a mezőgazdaság és az élelmiszerágazat támogatásának növelését.

A Jobbik másik vezérszónoka, Nyikos László ugyancsak elutasította a jövő évi költségvetést, mondván az a nemzetközi pénzpiacoknak kedvező megszorításokat tartalmaz. Ezzel összefüggésben morálisan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány éppen magán nem képes spórolni, miközben például az egészségügy területén jelentősen visszafogják a kiadásokat.

KDNP: az állam most valóban összehúzza magát

A KDNP szerint a korábbi kormányok csak megszorításokban gondolkodtak költségvetéseik összeállításakor, de most alapvető változások történtek, a magyar állam valóban "összehúzza magát" és több pénzt hagy a magyar családoknál és vállalkozásoknál.

Hargitai János, a kereszténydemokraták parlamenti frakciójának vezérszónokaként fogalmazott így a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat szerdai általános vitájában. A kormánypárti politikus felszólalásában teljesíthetőnek nevezte a 2013-as költségvetési törvényjavaslatban szereplő makrogazdasági prognózisokat, amit szerinte az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleménye is megerősít.

Kiemelte: a kabinet adópolitikai átrendezése hosszú távon stabilizálni tudta a költségvetés bevételi oldalát, ehhez azonban szerinte az állam és az önkormányzatok "visszahúzódására" is szükség van. Mint mondta, utóbbi lépés kétségtelenül az egészségügyi, oktatási és igazgatási kiadások csökkentésével jár, de szerinte ez elkerülhetetlen, "különben minden bevételi oldalon történt racionalizálás értelmetlen".

A KDNP-s politikus az előtte szóló szocialista Tóbiás József szavaira reagálva azt mondta, a korábbi kabinetekkel szemben a jelenlegi kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy elzálogosítanák a jövőt, éppen ellenkezőleg: most az adósság felhalmozásának és a hiány növelésének akarnak féket szabni, mert felismerték, tarthatatlan volt a korábbi gazdaságpolitika.

Hargitai János megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a kormány javaslatában szereplő 1,6 százalékos növekedési prognózist több kritikai is érte, ami szerinte a magyar gazdaság jelenlegi "negatív növekedése" miatt érthető is, ám úgy gondolja, a második fél évben a német gazdaság erősödésével a magyar GDP is emelkedésnek indul. Hozzátette azonban, hogy a kormánynak a kisebb növekedésre is van forgatókönyve, az Országvédelmi Alap forrásai ugyanis akár mindössze 0,7 százalékos fejlődés esetén is képes tartani a meghatározott hiánycélt.

A költségvetésben szereplő adóterhelésre kitérve kifejtette: a kormánynak határozott célja az személyi jövedelemadó csökkentése, elismerte ugyanakkor, hogy az egykulcsos szja "kedvezőbben érinti a nagyobb jövedelműeket és mondjuk nehezebben a kisebb jövedelműeket, ez egy olyan tényhelyzet, amit nem kell eltagadni", de az szerinte mégis hasznos, mivel munkára ösztönöz, többletadózást eredményez, ráadásul olyan családtámogatási rendszerrel párosul, amely képes növelni a születésszámot.

Hargitai János szólt arról is, a kormányoldal továbbra is tartja magát ahhoz a vállalásához, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt. Fontosnak nevezte ebből a szempontból, hogy az idei kétszázezer után jövőre háromszázezren dolgozhatnak közfoglalkoztatottként. "Ezen lehet gúnyolódni, ezt lehet a nevetség tárgyává tenni, lehet azt mondani, hogy 47 ezer forintból nem lehet megélni, én is azt gondolom, hogy ezek az emberek életművészek, akik mégis megélnek ezekből az összegekből, de ez mégiscsak több mint otthon lenni, és azt az érzést táplálni bennük, hogy rátok évtizedekig nem számítunk" - fejtette ki.

MSZP: az adóemelések miatt nem nő a gazdaság

Az MSZP szerint a 2013-as költségvetésben tervezett adóemelések miatt jövőre sem indul be a gazdasági növekedés, ráadásul ezért és a szociális támogatások befagyasztása miatt még több ember szegényedik el.

Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese a költségvetési javaslat általános vitájában szerdán a parlamentben azt mondta: az idei visszaesés után jövőre a gazdaság stagnálására kell készülni, a kormány 1,6 százalékos növekedési terve irreális. Azért is bírálta a költségvetés korai beterjesztését, mert a kormány az idei gazdasági mutatókat sem tudja előre jelezni, ráadásul a büdzsét megalapozó adótörvényeket sem készítette el.

A tranzakciós illetéket egyszerű és igazságtalan pénzbehajtásnak minősítette, amelyet mindenkinek fizetnie kell majd, és kifogásolta a távközlési adót és az energiaszolgáltatók jövedelemadójának kiterjesztését is. Szerinte ezeket egyaránt a fogyasztókra terhelik majd a cégek, ezt jelzi, hogy a költségvetésben is a fogyasztási adóból származó bevételek, a lakossági befizetések között szerepelnek.

Felhozta azt is, hogy bár a kormányoldal igazságos tehermegosztásról beszél, valójában nem a multinacionális vállalatokat, hanem a piacgazdaság alapjait támadja: a bankadó a hitelezés leállásához vezetett, a különadók visszafogták a beruházásokat, Magyarország pedig elszigetelődött.

Ezzel magyarázta, hogy a térségben itt alakul a legrosszabban a GDP: míg a régió szinte minden országában gyarapodik a gazdaság, Magyarországon másfél százalékos a visszaesés, ami a harmadik legrosszabb teljesítmény az Európai Unióban.

Elfogadhatatlannak minősítette a pénzkivonást a felsőoktatásból és a gyógyszerkasszából - ami miatt, mondta, már a receptek kiváltása is gondot jelenthet sokaknak -, és azt is, hogy befagyasztják a szociális támogatások összegét, ami véleménye szerint az elmúlt két évben növekvő szegénység terjedését okozza majd.

Szerinte az Orbán-kormány azzal, hogy két éve nem emeli az összegét, elértékteleníti a családi pótlékot, miközben az adójóváírás kivezetése a középosztály lecsúszásához vezet.

Tóbiás József azt mondta: a kormány gazdaságpolitikájával 2014-re megvalósítja a Fidesz 2006-os kampányszlogenjét, azt, hogy "rosszabbul élünk, mint négy éve".

Az MSZP-s politikus úgy vélte, bár az egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéret nyilvánvalóan blöff volt, az állások számának növelésére, a munkanélküliség csökkentésére lett volna lehetőség két év alatt, a foglalkoztatáspolitika, a minimálbér drasztikus növelése, az elhibázott adópolitika, a kötelező bérkompenzáció, a munkaerő költségének emelése azonban épp az ellenkező hatást érte el; a közfoglalkoztatás pedig nem lendíti fel a gazdaságot.

Arra is kitért, hogy a költségvetés az eddig általuk fenntartott, de jövőre állami kézbe kerülő intézményekre fordított összegnél jóval többet von el az önkormányzatokról, amelyek működése így majdhogynem lehetetlenné válik, elveszítik önállóságukat.

A szocialisták ősszel alternatív költségvetést nyújtanak be, amely a munkahelyteremtésre és a növekedés beindítására koncentrál - mondta Tóbiás József, egyúttal a kormányt is arra biztatva, vonja vissza javaslatát és szeptember végéig készítsen újat helyette.

Fidesz: támogatás a devizahiteleseknek, a családoknak, a kis- és középvállalkozóknak

A jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét és érvényesíti a tehermegosztás elvét - hangsúlyozta Rogán Antal szerdán a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője további, a munkahelyeket megőrző intézkedéseket javasolt: a közterhek csökkentését a fiatalokat, a nyugdíj előtt állókat, a képzetleneket és a szülés után a munkába visszatérő nőket foglalkoztató cégeknél.

Rogán Antal a költségvetési vitában mondott vezérszónoki felszólalásában az eddigi kormányzati intézkedések és a büdzsé tervezete közötti folytonosságot emelte ki. Kifejtette: a javaslat számol az árfolyamgát költségeivel, a kamattámogatással, a nemzeti eszközkezelő érdemi működésének megkezdésével pedig segít azoknak is, akik már nem tudják fizetni hitelüket.

Szavai szerint ez fontos üzenet azoknak, akikre a pénzügyi válság kezdete előtt "rátukmálták" a devizahitelt, és ezért kiszolgáltatottá váltak.

Lényegesnek tartotta, hogy megmarad a családi adókedvezmény, azaz hogy a kormány továbbra is elismeri a gyermekvállalás költségeit, illetve hogy amint a kormányváltás óta minden évben, jövőre is megőrzik a nyugdíjak reálértékét.


Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)
Rogán Antal kiemelte, a kormány ezt szerkezeti átalakításokkal érte el, és miután világossá vált, hogy a járulékok nem adnak fedezetet a nyugdíjak kifizetésére, mára egyensúlyközeli állapotba hozta a nyugdíjkasszát.
Kitért arra, hogy amíg az előző ciklusban az önkormányzatok nem kaptak elég támogatást egyre bővülő feladataikhoz, most a feladatok csökkentésével arányosan vonnak el pénzt tőlük. Ugyanakkor ez nyit lehetőséget például arra, hogy miután a közoktatás átalakításával minden pedagógus foglalkoztatója az állam lesz, beindítsák az életpályamodellt, rendezzék a tanárok bérét.

A kormányoldal kitart a tehermegosztás 2010 óta érvényesített politikája mellett - hangoztatta. A frakcióvezető szerint a válságkezelés költségeit továbbra sem lehet csak a családokra terhelni, márpedig a bankok, biztosítótársaságok és egyes multinacionális nagyvállalatok megadóztatása mellett a másik lehetőség a bérek és a nyugdíjak csökkentése lenne, erre pedig nem hajlandók.

Bírálta a progresszív adórendszert szorgalmazó ellenzéket, mondván, hogy ez a családok nagy részének adóemelést jelentene.

Kiállt a minimálbér emelése mellett, mondván, ha csökkentik a legkisebb és az átlagos bér közötti különbséget, az azt üzeni, hogy érdemes dolgozni.

Rogán Antal emellett hangsúlyozta, hogy a költségvetésben további intézkedésekre van szükség a munkahelyteremtés és elsősorban a munkahelyek megőrzése érdekében. A Fidesz-frakció javaslatai közül kiemelte, hogy csökkenteni kell a képzetlen fizikai dolgozók, a 25 év alattiak és az 55 éven felüliek, valamint a szülés után a munkába visszatérő nők foglalkoztatásának közterheit. Az utóbbiaknál "a lehető leggálánsabb ajánlatot", a közterhek megszüntetését is elképzelhetőnek nevezte.

Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)

Mindezt azzal indokolta, érdekeltté kell tenni a vállalatokat abban, hogy az említett, nehéz munkaerő-piaci helyzetben lévő csoportokhoz tartozókat foglalkoztassanak, a közterhek jelentős csökkentésével elért megtakarítást pedig béremelésre fordíthassák.

Szintén érdemi tehercsökkentést és egyszerűsítéseket javasolt az önfoglalkoztató vállalkozásoknak, a kényszervállalkozóknak.

Rogán Antal egyébként a kiszámíthatóság szándékával indokolta a költségvetési törvényjavaslat szokatlanul korai beterjesztését. A világgazdasági környezetről pedig azt mondta, hogy bár két évvel ezelőtt sokan azt hihették, véget ért a válság, ezzel szemben mélyült: míg a kormányváltáskor Görögország és Magyarország küzdött nehézségekkel, mára már olyan meghatározó uniós államok is, mint Spanyolország és Olaszország.

Ezért is fontos, hogy a költségvetés - például a hiány alacsonyan tartásával - abból az alapigazságból indul ki: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér - mondta zárásul a Fidesz frakcióvezetője, szakításként értékelve ezt a szocialista kormányzás "jövőt felélő", az államadósságot növelő gazdaságpolitikájával.

LMP: a büdzsé számai távol állnak a valóságtól

Az LMP szerint a 2013-as költségvetésre vonatkozó előterjesztésben megjelenő számok távol állnak a valóságtól, a jövő évi büdzsé a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság költségvetése lesz.
Vágó Gábor, az ellenzéki párt képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a költségvetési javaslat alapján nem láthatóak az érdemi gazdasági változások jelei. Megszilárdulni látszik az a kettős szerkezet, amelyik szakadékot nyit az adóoptimalizálásra berendezkedett nagyvállalatok és az adó- és bürokratikus terhek alatt "sínylődő" kis- és közepes vállalkozások között - értékelte, hozzátéve: folytatódik a társadalom kettészakadása, nyílik a társadalmi olló, a félszuperbruttó kivezetésével a jövedelmi különbségek csak nőni fognak.

A versenyképesség alapját jelentő oktatás, kutatásfejlesztés, egészségügy és a zöldberuházások pedig a megszorításoknak lettek áldozatai – jelentette ki.

Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)

Vágó Gábor szerint a jövő évi büdzsé a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság költségvetése lesz. Úgy fogalmazott: "kiszámítható gazdaságpolitika csak beszámítható vezetőkkel" képzelhető el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben szerdai parlamenti felszólalásában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már 2 százalékos növekedést prognosztizált, addig a költségvetés számai között csak 1,6 százalék szerepel, a szakemberek pedig egyenesen süllyedésről beszélnek. Mindez az adóterhek folyamatos növekedésével párosul, a 2013-as büdzsé ugyanis havi szinten 3800 forint pluszterhet jelent minden egyes ember számára - mondta.

Kijelentette azt is, hogy míg 2012-ben a versenyszférában 27 ezerrel van kevesebb munkahely, mint egy évvel korábban, addig Matolcsy György "fantaszta módjára" jövőre százezer fős munkahelybővülésről beszél. Vágó Gábor szerint a nemzetgazdasági miniszter kijelentéseivel tovább erodálja a magyar gazdasággal és a gazdasági kormányzással szembeni bizalmat.

A büdzsének egyetlen pozitívuma lehetne, ha az LMP által már két éve javasolt járulékcsökkentési programot a Fidesz áterőlteti a kormányon – mondta a képviselő, aki szerint viszont a költségvetésben semmilyen konkrét szám nem mutat arra, hogy a munkahelyteremtést járulékcsökkentéssel képzelnék el.

Jobbik: a tervezet komoly károkat okoz a gazdaságnak

A Jobbik szerint a kormány olyan költségvetési javaslatot tett le az Országgyűlés asztalára, amelyik közép és hosszú távon egészen biztos, hogy jelentős károkat fog okozni a magyar gazdaságnak.

Erről a 2013. évi büdzsé parlamenti vitájának megkezdése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt Volner János frakcióvezető-helyettes, aki úgy értékelte: a jövő évi költségvetés ahhoz járul hozzá, hogy a gazdaság teljesítménye ne tudjon nőni, a vállalkozások versenyképtelenné váljanak, a működő magyar és a külföldi tőkebefektetések pedig elhagyják az országot.

Miközben Magyarországot zuhanó beruházási teljesítmények jellemzik, a kormány, "Isten tudja, hogy mire alapozva", növekedést vár a gazdaságtól - folytatta az ellenzéki politikus.

Volner János úgy fogalmazott, hogy amikor a kabinet a "megszorító intézkedéseket meghozza", akkor egyszerre elégíti ki az EU és az IMF elvárásait és okoz kárt a magyar gazdaságnak. Hozzátette: a kabinet a büdzsével "gondoskodott arról", hogy 2013-ban akkor se legyen 1,6 százalékos a növekedés, ha a nemzetközi környezet jól alakul az ország számára.

Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)

A tranzakciós adó és több más adófajta bevezetése pedig csak arra jó, hogy elüldözzék Magyarországról a vállalati szférát – jelentette ki.

A kabinet a bevételi oldalon szerinte olyan adókkal számol, amelyeknek kétséges a megalapozottsága, mert az azokat alátámasztó adótörvények még el sem készültek. A kormány eközben időnként "egészen brutális módon nyúl bele" a kiadási oldalba – tette hozzá Volner János.

Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik az egykulcsos helyett egy olyan adórendszer bevezetésére tett javaslatot, amelyik a termelő ágazatokat, a kutatásfejlesztést, az ipart, a turizmust és idegenforgalmat, továbbá a mezőgazdaságot preferálja, mert szerintük ezek a szektorok képesek külső jövedelmeket becsatornázni a gazdaságba.

Költségvetési Tanács: a kormány készüljön fel a növekedésre

A Költségvetési Tanácsnak nincs alapvető ellenvetése a jövő évi költségvetés megalapozottságáról, ugyanakkor komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.

Kovács Árpád, a szervezet elnöke a 2013-as költségvetési javaslat szerda reggel megkezdődött parlamenti vitájában - bemutatva a KT június 8-i ülésén megfogalmazott véleményét - azt monda, minden ismert trend arra mutat, hogy a GDP dinamikája idén és jövőre is érdemben lehet alacsonyabb a kormány által feltételezettnél.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanács teljesíthetőnek tartja a kijelölt hiánycél tartását, emellett szerintük 2013-ban kis mértékben csökkenhet az adósság, vagyis a büdzsé várhatóan eleget tesz az adósságszabály előírásainak. Kovács Árpád szerint így - a 2012-es év sikeres zárását feltételezve - jövőre az egymást követő harmadik évben teljesülhet a maastrichti, három százalékos hiánykritérium.

Mint monda, noha a kormány és a Költségvetési Tanács között fennmaradt a véleménykülönbség a makrogazdasági prognózisról, fontos fejleménynek tartják a jövő évi költségvetés stabilitása érdekében, hogy a kabinet - a tanács javaslatára - megemelte az Országvédelmi Alapot. Kovács Árpád jelezte ugyanakkor, hogy az úgynevezett szabad tartalékok mértéke még így sem arányos a kockázatokkal, a tartalékok nem nyújtanak teljes egészében fedezetet a költségvetésben egy a tervezettnél jóval kedvezőtlenebb makrogazdasági forgatókönyv megvalósulására. A szervezet vezetője szerint ezért a hiánycél tartása a szabad tartalékok kényszerű törlését teszi szükségessé, sőt az sem zárható ki, hogy további "kismértékű hiánycsökkentő lépéseket" is meg kell tenni.

Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)

A tanács vezetője közölte azt is, a gazdasági stabilitás megőrzése érdekében hozott intézkedések egy része gyengíti a gazdaság dinamizálásnak lehetőségeit. A nemzetközi szervezetek világgazdasági élénkülésre számítanak, amellett Magyarország legfőbb exportpartnere, Németország gazdasága is növekedhet a várakozások szerint, azonban számolni kell az euróválság esetleges mélyülésével is, ami az 1,6 százalékosra tervezettnél jóval kisebb növekedést is eredményezhet - mutatott rá Kovács Árpád.
Külön kiemelte, hogy a "költségvetési törvényjavaslatban szereplő bevételek jogszabályi kidolgozottságának, hatásmechanizmusainak színvonala, háttérszámításokkal való alátámasztottsága egyenetlen, esetenként nem megfelelő". Példaként említette a tranzakciós illetéket, kifogásolva, hogy a kormány úgy épít jelentősen az új teherre, hogy annak konkrét formája egyelőre nem ismert. Kovács Árpád emellett megjegyezte azt is, hogy az ilyen mértékű adóterhelés elkerülhetetlenül változtat a gazdaság szereplőink magatartásán is, a költségvetési törvényjavaslat azonban nem számol az új adóintézkedések miatt fellépő negatív hatásokkal és kockázatokkal.

Kovács Árpád szólt arról is, hogy a kormány figyelembe vette a Költségvetési Tanács büdzsétervezethez benyújtott észrevételeinek jelentős részét, így a Ház elé benyújtott törvényjavaslatban több kiadási előirányzat, illetve a szabadon felhasználható tartalékok, vagyis az Országvádelmi Alap előirányzata is emelkedett, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig "érzékenységvizsgálatot" végzett a makrogazdasági pályáról.

Rögzítette: a javaslatban foglalt kiadási előirányzatok összességében teljesíthetőek, bár egyes részterületeken, például az egészségügyben jelentős feszültségek alakulhatnak ki.

MSZP: a büdzsé nem fog megállni a lábán

Az MSZP véleménye szerint a jövő évi költségvetés nem fog megállni a lábán, az arra vonatkozó előterjesztést alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István. Az ellenzéki párt elutasítja a büdzsé tervezetét, ahhoz módosító javaslatokat sem nyújt be.

A nemzetgazdasági miniszternek a törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában elmondott expozéjára reagáló politikus úgy fogalmazott: Matolcsy György "továbbra is a tündérmesékben él", amikor úgy gondolja, hogy néhány egyszerű mondattal elintézhetőek a büdzsé problémái. Azt nem lehet "ráolvasással" megoldani, hogy a költségvetés nem fog megállni a lábán - mondta.

A képviselő közölte, a szocialisták úgy látják, hogy a büdzsé bevételi és a kiadási oldala is gyenge lábakon áll, ezért biztosak abban, hogy a későbbiekben egy erős korrekciót kell majd végrehajtani a költségvetésen.

Megkezdődött a 2013. évi költségvetés vitája. Fotó: Illyés Tibor (galéria)

Tukacs István szerint a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleménye szöges ellentétben áll a nemzetgazdasági miniszter által szerdán elmondottakkal. Hangsúlyozta: Matolcsy György nem volt hajlandó azzal foglalkozni, hogy a körülményeiben még nem ismert sárgacsekk-adó hogyan teremt akkora bevételt, amit papíron jeleztek. A nemzetgazdasági miniszter arra a megállapításra sem reflektált, amelyik szerint a bevételek harminc százaléka nincs alátámasztva – hívta fel a figyelmet Tukacs István.

Az MSZP úgy látja, hogy a költségvetésnek nincs elfogadható része, ezért azt egészében vetik el. Szerintük a büdzsét alapjaiban kellene megváltoztatni ahhoz, hogy elfogadható legyen, ezért a javaslathoz módosító indítványokat sem nyújtanak be, mert részleteiben sem érzik korrigálhatónak azt – közölte a képviselő.

Jelezte: ehelyett ősszel egy alternatív költségvetési javaslatot nyújtanak majd be, amelynek a progresszív személyi jövedelemadó, a tőkejövedelmek kulcsának felemelése, egy átgondolt járulékcsökkentési javaslat és egy növekedéspárti program is a része lesz.

Matolcsy: beruházási fordulatra épít a büdzsé

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít, és ahhoz megfelelő forrásokat is biztosít - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlament szerdai ülésén a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában.

Matolcsy György hangsúlyozta: az idei mintegy 1.400-1.600 milliárd forint után jövőre a tervek szerint mintegy 2.000 milliárd forint fejlesztési forrást állítanak az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) mögé.

Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

A büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek megteremtésében, és abban, hogy megőrizzék a jelenlegi több mint 3,8 millió álláshelyet - hangsúlyozta Matolcsy György. Úgy fogalmazott: "Segít bennünket ez a költségvetés abban, hogy 2 százalék körüli, talán afeletti növekedést hozzon a jövő esztendő".

A foglalkoztatási fordulathoz az is hozzájárul, hogy 300.000 ember vehet részt a Start közmunkaprogramokban, vagyis a foglalkoztatáspolitikában jelentős a közmunka szerepe. "Vannak olyan hangok, amelyek ezt lebecsülik" - fogalmazott, de kiemelte, hogy az így megkeresett bér még mindig magasabb, mintha szociális ellátást kapnának az emberek. Hozzátette, a közmunkából tovább kell menni, az nem tartós megoldás, de a lényeg, hogy az abban résztvevők "megízlelik a munka ízét".

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, azért tudtak megalkotni, egy már Magyarország emelkedését jelző költségvetést, mert az ország polgárai "végrehajtották azt a manapság igen ritka fegyvertényt", hogy nagyon rövid idő alatt egy "nagyon elrontott" költségvetési helyzetet szanáltak, stabilizáltak.

Matolcsy György szerint azonban még ezekkel az eredményekkel is "szerény eredményünk lesz itt Európában, az Európai Unióban, és a régióban". "Ha 2002 után nem történik az, ami történt a magyar gazdaságpolitikában, akkor ma Lengyelország és Csehország sikeres, biztos pozíciója lenne a miénk" - fogalmazott.

Hozzáfűzte, hogy Magyarországnak nagyon sokat kell tennie azért, hogy az eurózóna hosszú válságára megtalálja a magyar válaszokat, ezért a növekedésre és a munkahelyteremtésre kell hangsúlyt fektetni. Szerénységre int ugyanakkor az, hogy a következő években nagyon nehéz lesz a növekedést, a munkahelyteremtést, és a beruházások bővülését Európában megoldani - vélekedett Matolcsy György, aki szerint ennek oka az, hogy Európa egésze bajban van, az eurózóna különösen, és egyelőre nem találja a választ a verseny kihívásaira.

A miniszter szólt arról is, hogy a 2013. évi költségvetést a szokásosnál korábban terjesztették a Ház elé, mert Magyarországnak bizonyítania kellett az Európai bizottság és az uniós pénzügyminiszterek felé, hogy rendben lezárta a költségvetési konszolidációt. Az erről szóló bizonyítványt június 22-én kiállította az Ecofin - mondta Matolcsy György, kiemelve, hogy ezzel elismerték az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációját. Szavai szerint ez egyben kötelezi Magyarországot arra, hogy tartsa magát a 2013. évi költségvetés alapszámaihoz, és a költségvetési konszolidációhoz.

Ismertette, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében a kormány 2,2 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol, a kamatkiadásoktól megtisztítva ugyanakkor 2 százalékos többletet mutatna a költségvetés.

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy az államadósság Magyarország legnagyobb terhe, ezt az örökölt 81,5 százalékos szintről sikerült idénre 78 százalékra lehozni, 2013-ban a 76 százalékra történő csökkentés a cél.

Hangsúlyozta, hogy a jövő évi bíztató, kiszámítható és elérhető számok mögött azok a strukturális átalakulások állnak, amelyeket a Széll Kálmán Tervek alapoznak meg. Az emelkedés költségvetése mögött tartós javulás áll az államnál, az önkormányzatoknál és a családoknál - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "a reformoknak nem vagyunk a végén, de elindultunk".

Szólt arról is, hogy 2013 végére közel 200 ezerrel lesz több munkahely Magyarországon, mint a kormányzati ciklus kezdetén. A kormány megtesz mindent azért, hogy az élőmunkateher csökkentésére - a 2,2 százalékos hiánycél tartása mellett - megtalálja a forrásokat - közölte.

Matolcsy György kifejtette, hogy a költségvetés nagymértékben épít arra a konszolidációra is, amelyet a nyugdíjrendszerben hajtottak végre, és amellyel "két saját lábára" állítva a nyugdíjrendszert megvédték a nyugdíjakat. Elmondta azt is, hogy a mindenkori inflációval emelik a nyugdíjakat; ez 2013-ban 4,2 százalék lesz.

A 2013. évi költségvetés tervezete épít az önkormányzati rendszer megújítására is - mondta a miniszter, rámutatva arra, hogy például a járási rendszer bevezetése, a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása, valamint a szociális ellátások rászorultságot előtérbe helyező rendszere mind hatékonyabbá teszik az önkormányzati igazgatási rendszert.

Olvasóink írták

 • 6. roxper 2012. június 27. 15:45
  „Az elmúlt 2 év bizonyítva alapján 100%, hogy egyik ígéretük sem fog teljesülni és jövőre is kitalálnak még 15 új adónemet!”
 • 5. X_Y 2012. június 27. 15:27
  „Kusza Szem költséget vet - adót arat...”
 • 4. spiler 2012. június 27. 14:49
  „kik jönnek ide /beruházól/?
  mennyi is a munkanélküliség %-ban?
  mennyi az uj munkahelye szám?
  EZ NEM TISZTA, TESSÉK ORVOSHOZ KÜLDENI,KÉRJENEK IDŐPONTOT!
  az ugró puma országa lassan bedől,de kormányzóink még hisznek a csodás feltámadásba......ha igy lesz akkor ŐK AZ ISTENEK!
  DE HA NEM AKKOR bukjanak el mint a többi forradalmár.......ELÉG VOLT MÁR A KINLÓDÁSBÓL!!!!!!”
 • 3. deszkás 2012. június 27. 12:44
  „Arra a 17%-ra büszke lehet Kitolcsimatolcsi. Ezért(?) maradt ki "véletlen" a KSH adataiból a reálbér? A második biztos bukást is neki köszönhetik.”
 • 2. Együgyű 2012. június 27. 12:21
  „,,Költségvetés: Matolcsy a beruházásokra épít, a Költségvetési Tanács figyelmeztet"
  Keszekuszaszem valamint bárgyú tekintet megint tündérmesét adott elő! A parlamentben rászokott a pávatáncra is? A Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége még a 2013. évi költségvetési tervezetet is az elmúlt 8 évvel magyarázza, a büdös komcsikat, okolja és az egész Európát hibáztatja! Sajna nem említi meg a választások után eltelt 2 év hibáit. Az egyik vezér pedig azt mondja, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Pontosítanám! A kettesek addig nyújtózkodjanak, amíg a takarójuk ér, ha van. Az egyesek meg takaróiktól függetlenül nyújtózkodjanak bátran vezérekhez méltóan szabadságharcosan.
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek.
  OFF.”
 • 1. papika56 2012. június 27. 11:35
  „Keszekuszaszem már megint hazudik ! Ha nincs munkahely , csak csökkenés , ma pl. 900 embert küldtek utcára Nokia és még 200 az idén ?? MUNKANÉLKÜLI 1 millió ember ! miről beszél ez a szerencsétlen ????
  Beruházás--építés, termelés O, mitől várnak jobbat ???
  Az íróasztal mellett kitalált sok-sok baromság --a VALÓ_VILÁGban nem működik !
  Jóóó lenne ha a narancsos köd felszállna a szemük elől ! Segíteni kéne nekik !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy acélhengereket szállító nyerges vontató Monoron

Felborult egy acélhengereket szállító nyerges vontató Monoron. Teljes útzárat rendeltek el. Tovább olvasom