Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Költségvetés: újabb intézkedésekről döntött a kormány

A költségvetési szervekre és a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetekre vonatkozó feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot indít a kormány; ez erről szóló, a 2012. évi költségvetési hiánycél tartását biztosító további feladatok címet viselő rendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.
A kormányhatározat szerint a program célja a közfeladat-ellátás színvonalának javítása és a költséghatékony működés.

A felülvizsgálathoz a nemzetgazdasági miniszter irányításával a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint az ágazatért felelős miniszter részvételével november 10-ig munkabizottságokat kell létrehozni, valamint november 20-ig módszertani útmutatót kell kidolgozni.

A felülvizsgálat után részletes javaslatokat kell tenni egyebek mellett intézmények belső működésének korszerűbbé tételére, intézmény-megszüntetésre, intézmény méretének csökkentésére (létszámcsökkentés, használt ingatlanok számának és ingóságok körének és mennyiségének csökkentése, szervezeti szintek számának csökkentése), intézmények, és az azokat támogató szervezeti egységek összevonására, kiszervezések megszüntetésére, a feladat visszaszervezésére, a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek költségvetési szervvé átalakítására, az intézmények feladatai és a kapacitása összhangjának takarékosságot szem előtt tartó megteremtésére, az ellátott feladatok közfeladattá minősítése indokoltságának felülvizsgálatára.

A kormány a rendeletben a javaslatok ütemezett előterjesztését is megszabta ágazatonként.

E szerint a kulturális ágazatnak jövő év január 10-ig, a szociális, jóléti ágazatnak (ideértve a sport-tevékenységet) január 20-ig, a környezetvédelemnek január 31-ig, az oktatási ágazatnak február 20-ig, a honvédelemnek február 28-ig, a rendvédelemi és közbiztonsági területnek március 10-ig, a kutatási-technológiai és innovációs területnek, valamint agrárgazdasági ágazatnak március 20-ig, a gazdasági (ideértve informatikai, fejlesztéspolitikai, munkaügyi) tevékenységet ellátó intézmények és közlekedési ágazatnak március 31-ig, az egészségügyi ágazatnak, az energetikai és bányászati területnek április 10-ig kell elkészítenie a javaslatait.

A kormány egy október 13-i határozatában már döntött arról, hogy a költségvetési fejezeteket irányító szervek vezetőinek intézkedési tervet kell készíteniük a jövő évi hiánycél, az annak érdekében elrendelt, illetve a költségvetési törvényjavaslatban érvényesített megtakarítások biztosítása érdekében.

Az intézkedéseket tartalmazó ütemezett tervnek ki kellett térnie arra, hogy milyen tervezett változások lehetnek a közfeladatokban, ehhez milyen jogszabály-módosításokra van szükség, illetve az intézményrendszert milyen változások érintik.

Az akkori rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek az intézkedési tervekről, azok jóváhagyásáról, esetleges intézkedési javaslatról október 21-ig kellett a kormány számára összefoglaló jelentést készítenie.

A 2012. évi költségvetési terv jövőre 2,5 százalékos hiánycélt irányoz elő.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2011. november 08. 21:06
    „Nagyon is időszerű a költséghatékonyabb, menedzserszemléletű vezetési stílus számonkérése!
    /minden szinten..../

    Csak akkor látom mindezt életképesnek, ha megfelelő emberek kerülnek a megfelelő helyekre.
    Remélem, a döntéshozók nagyobbik része is így látja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három pápai áldozatról tud a város polgármestere

A város minden segítséget megad a Hurghadában balesetet szenvedett pápai családnak - mondta Áldozó Tamás polgármester. Tovább olvasom