Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Költségvetési kiigazítás, cigányság felzárkóztatása és az új Ptk. a napirenden a parlamentben

A Ház ülése ezúttal is hétfőn 13 órakor, a megszokott rendben kezdődik, vagyis előbb a napirend előtti felszólalásokra, majd az interpellációs időszakra kerül sor, amit az azonnali kérdések és kérdések követnek.
Sűrű három nap vár az országgyűlési képviselőkre a jövő héten, akik hétfőn tizenhat előterjesztés elfogadása mellett végleges formába önthetik a költségvetési kiigazítást célzó intézkedéseket, kedden a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyeit tárgyalhatják, szerdán pedig a Polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitáját zárhatják le.

A Ház ülése ezúttal is hétfőn 13 órakor, a megszokott rendben kezdődik, vagyis előbb a napirend előtti felszólalásokra, majd az interpellációs időszakra kerül sor, amit az azonnali kérdések és kérdések követnek.

A határozathozatal alatt elsőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a médiatanács tavalyi beszámolóiról döntenek, ezt követően pedig több nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járulhat hozzá a parlament.

A továbbiakban az Országgyűlés ismét állást foglalhat annak a két törvényjavaslatnak az ügyében, amelyeket Áder János köztársasági elnök küldött vissza két hete. Az államfő az október elején elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatta, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit pedig hiányosnak ítélte.

A képviselők emellett különböző törvények módosításával létrehozhatják a pénzügyi jogok biztosa tisztséget, valamint változtathatnak a kisajátítás szabályain is.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által októberben bejelentett költségvetési kiigazításokat a jövő évi adóváltozásokkal együtt fogadhatják el. A Ház ugyanis előző ülésén ebbe a javaslatba foglalta például a bankadó fenntartását, a pénzügyi tranzakciós illeték megemelését, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörlését.

A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatát az előzetes napirenddel ellentétben nem szavazhatják meg hétfőn, mivel ahhoz a házszabályban előírt határidőig nem készítették el a szavazáshoz szükséges egységes javaslatot. A hétfői határozathozatalokat követően a kabinet egészségügyi törvénymódosításait kezdik tárgyalni.

A második ülésnap elején a magyarországi cigányság felzárkóztatásának esélyei címen kezdődik politikai vita a fideszes Farkas Flórián kezdeményezésére. A kérdés megtárgyalása a kormány félórás nyilatkozatával kezdődik, amire a Fidesz-KDNP, illetve az ellenzék 130-130 percben reagálhat. A keddi napirenden szerepelnek még a nemzetiségekkel összefüggő törvénymódosítások, valamint a foglalkoztatáshoz kapcsolódó jogszabály-egyszerűsítések vitái is.

Szerdán az új Ptk. tárgyalása folytatódhat, az általános vita lezárásával. A képviselők ezúttal az előterjesztés harmadik, ötödik, hatodik és nyolcadik könyvéhez szólhatnak hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. papsajt 2012. november 18. 08:23
    „Izrael épp most mutatja meg a világnak,hogyan kell kisebbséget felzárkóztatni.
    És a politikai nagyhatalmak tűrik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: vicc a fehérorosz elnök Magyarországra vonatkozó kijelentése

Giró-Szász András szerint vicc az a kijelentés, hogy a magyaroknak "elegük lett a demokráciából és a piacgazdaságból, és kijózanodtak". Tovább olvasom