Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kommerszant: Magyarország megszűnt köztársaság lenni

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap "Magyarország megszűnt köztársaság lenni" címmel közölt cikket kedden Alekszandr Reutov tollából.
A liberálisnak tekinthető orosz lap cikke emlékeztetett rá, hogy Schmitt Pál államfő hétfőn aláírta az új alaptörvényt, "amely már széthúzást szított a társadalomban, és bírálatot váltott ki az Európai Unió részéről". "A bírálók szerint az új alaptörvényt, amelyet a legrövidebb idő alatt dolgozott ki és fogadott el a parlament, a kormányzó jobbközép Fidesz saját pozíciói megerősítésére használhatja fel. Emellett a bírálók úgy vélik, hogy a 2012. január 1-jén életbe lépő alkotmány számos szabályozása az emberi jogok területén "nem felel meg az európai normáknak" - írta a lap.

Az új alkotmány kezdeményezője az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányzó Fidesz volt, amelyet egyébként az államfő is tartozik - írta az orosz lap. A fő érv az alaptörvény átdolgozása mellett, hogy Magyarország máig az 1949-ben kidolgozott alkotmány szerint él, s az "1989-es bársonyos forradalom óta a moszkvai diktátumra készült alkotmányt csupán kozmetikai javításoknak vetették alá" - emlékeztetett a lap.

A Kommerszant szerint "a Fidesz tervei még a sietős előkészítő időszakban sok magyarban aggodalmakat váltottak ki. Az országon az alaptörvény általános megvitatását követelő tüntetések hulláma vonult végig. Ez a követelés azonban nem talált meghallgatásra" - írta az orosz napilap.

"Mint kiderült, az alkotmányos reform ellenfelei nem alaptalanul aggódtak. Magyarország már nem nevezi magát köztársaságnak, mint az elmúlt 62 évben. Az alkotmánybíróság jogosítványait jelentősen megnyirbálták, a végrehajtó szervek az eddiginél nagyobb hatalomhoz jutnak a bíróságok és a sajtó felett, a miniszterelnök pedig eszközhöz jut ahhoz, hogy nem bonyolult eljárással feloszlassa a parlamentet. A Fidesz ellenfelei szerint mindez a kormányzó pártnak módot ad arra, hogy Magyarországon valóságos diktatúrát építsen ki. A liberálisok azzal is elégedetlenek, hogy az alkotmány rögzíti +a fogantatás pillanatától kezdődő életet+, amiben lényegében a terhességmegszakítás tilalmát látják. A bírálók az új alkotmányban a homoszexuálisokkal és más, nem hagyományos orientációjúakkal szembeni diszkriminációt is látnak" - mutatott rá a lap.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy nem csak országon belül hangoztattak aggályokat az új alkotmánnyal szemben. "A szöveg számos esetben hivatkozik Istenre, a kereszténységre, és Szent István koronájára, s az utóbbi a középkori Magyarországra utal, amelynek területe a mai közel háromszorosa volt. Ez komoly aggodalmat keltett a szomszédos országokban, amint annak rögzítése is, hogy Magyarország a magyar nemzet egységétől vezérelve felelősséget érez a határokon túl élő magyarok sorsáért" - írta a lap. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország határain túl több mint hárommillió magyar él, és rámutatott: "Ez a szomszédokkal való reális konfliktusok veszélyét hordozhatja a határokon túli magyaroknak az Orbán-kormány politikája értelmében biztosított magyar útlevéllel együtt".

"Az új magyar alkotmány 2012. január 1-jén lép életbe, ám igen erős nyugtalanságot idézett elő az EU-ban, ahol egyébként ebben a fél évben Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget. Májusban kezdi meg Budapesten tanácskozását az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének megbízásából az alkotmányjoggal kapcsolatos jogszabályok és törvénytervezetek elemzésével foglalkozó bizottság, amelynek júniusban kell előterjeszteni következtetéseit arra vonatkozóan, hogyan felel meg az új magyar alkotmány a demokratikus normáknak. 'Számunkra ez az utolsó reménység a helyzet javítására' - ismerik el a magyar ellenzék köreiben" - írta végül keddi cikkében a Kommerszant.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. ferdzso 2011. április 27. 21:16
  „"cyt"... Szerintem, (sokunk szerint) talán inkább Te vagy "megvezetve", ha így tetszik, ami történik körötted.”
 • 23. Gideon 2011. április 27. 19:20
  „clyt az isten áldjon, meg te talán olvastad az alkotmányt? a németet esetleg? az EU álláspontját? ott voltál, mittomén, a COREPER-ben, amikor más országok képviselői a fejüket csóválták? honnan vagy olyan fene informált, hogy biztosra veszed, hogy itt mindenki tök hülye - és persze széles e világban - és csak te vagy villamos?”
 • 22. cyt 2011. április 27. 12:14
  „"...Ha ezeket a visszásságokat "cyt", és társai nem látják nevetségesnek, és "szégyenletesnek", vagy vakok, vagy ebből élnek meg, mert józan ész, ezt fel nem fogja, ellenszolgáltatás nélkül...." --- ugyan már, "ferdzso", hát nem látod, hogy becsaptak, megvezettek téged is meg sokakat. Vegyél már a kezedbe egy használt álkotmányjog könyvet oszt lapozzál már bele. Miről csicseregtek itt már napok óta? Minél tovább teszitek, annáűl nevetségesebbek lesztek és azok is maradtok. Öngerjesztésre dolgoztok???”
 • 21. deszkás 2011. április 27. 10:48
  „Igen. Köztársasági elnök köztársaság nélkül.”
 • 20. ferdzso 2011. április 27. 08:16
  „Tulajdon képen, a köztársasági elnök, a saját menesztését írta alá. ugyanis, ahol nincs köztársaság, nem kell köztársasági elnök sem! (Nem baj, majd "előveszi" ismét a párttagkönyvét, és továbbra is "el vegetál" az adófizetők (immár hamis feliratú Forintjain...) Ha ezeket a visszásságokat "cyt", és társai nem látják nevetségesnek, és "szégyenletesnek", vagy vakok, vagy ebből élnek meg, mert józan ész, ezt fel nem fogja, ellenszolgáltatás nélkül.”
 • 19. deszkás 2011. április 27. 00:21
  „Ja és tessék csak a fém illetve a papir pénz jegyeket kicserélni,de mind!”
 • 18. bánki 2011. április 26. 22:18
  „Liberális és orosz ?

  Nem mérvadó !

  Gobi Hilda szintű hír ! Gr. Dm. !”
 • 17. deszkás 2011. április 26. 20:29
  „Elmentem Ventures-t hallgatni.”
 • 16. queenmargareth 2011. április 26. 20:00
  „a nemzet=a néppel, nem?Népköztársaságból, Köztársaság lettünk, Most újra Népköztársaság lettünk. Ennyit az okos "nemzeti" szóról.”
 • 15. achilleus 2011. április 26. 19:51
  „Az étásak megérkeztek Moszkvába is

  illetve visszatértek a kereskedelmi központ buli után. Tényleg, nem kellene már jogállamot csinálni ebből a nehézszagú kuplerájból? Lázár, Orbán, Pintér, alszotok?”
 • 14. achilleus 2011. április 26. 18:37
  „... akkor Schmitt két elnöki ciklusa után Orbán váltja két ciklusra az elnöki poszton, majd jön Schmitt egy ciklusra, aztán Orbán vissza kettő elnökire....közben az alkotmányt mindig úgy variáljuk, hogy az elnök legyen az "erősebb" ... a nevek cserélhetők Putyinra és Medvesgyevre ... na de Oroszország köztársaság, csak azt nem értem, hogy miért irkálják azt a fránya nyugatiak, hogy Orbán a magyar Putyin? Az étásak megérkeztek Moszkvába is, Brüsszelben vesztésre állnak, ezek szerint.”
 • 13. Mizujs 2011. április 26. 16:56
  „Oroszok, franciák, németek, svájciak.... mind elítélik az alkotmánynak csúfolt fércművet.”
 • 12. jozko 2011. április 26. 16:21
  „Nocsak, a tovarisok nem felejtenek?

  Nem bocsájtják meg egykönnyen Orbán Viktornak, hogy élharcosa volt a "Tovarisi, konyec!" kezdeményezésnek.
  Pedig abban a formájában tényleg "konyec".

  Kommunizmus importja nélkül viszont Oroszország nagyon is jó piaci partner-
  kölcsönös érdekek alapján.
  Fog ez menni.
  Minden csoda 3 napig tart.”
 • 11. queenmargareth 2011. április 26. 15:10
  „egy másik hozzászólásban ez csak műcsali.......
  szerintem, csak egy példa Munkaszerződés:Elfelejtik aláírni, vagy rossz törvényre, cikkelyre utalnak, vagy a dátum nem jó, vagy a bér stb.az már nem szerződés, az nulla.Ha 2012-től így állnak neki mindennek akkor jogos mindenki lenézése és utálata, megvetése a magyarok iránt egy hataloméhes vezető miatt. SP-nek meg csak annyit mondtk írd alá, a többi nem fontos?!Ennyi erővel a halálos ítélete is lehetett volna. El sem olvasta, lehet, azt sem tud.Tényleg ekkora szégyent egyik kormány sem okozott és még mindig nincs "bocsánatkérés". Lapítanak, mint ....a fűben.Vagy még nem józanodtak ki a bulik után.”
 • 10. cyt 2011. április 26. 15:05
  „... no és vajon hányan vannak közülünk, akik (1) elolvasták már az új alkotműny teljes szövegét, (2) ismerik az EU által is szorgalmazott részleteket, és (3) ismerik a többi európai tagállam alkotmányát? Mert ugyebár minden felelősség nélkül, csak a "divat" kedvéért, vagy "elvtársiasságból" cikizni lehet, de magát járatja le mindenki, aki utána pofára fog esni -- ja persze arról már nem lesz ilyen "hangos vita", ugye?”
 • 9. Larsson 2011. április 26. 14:37
  „Már tegnap este megjelent a guardian cikke is, adott rendesen a viktátornak, égeti is magát rendesen. Aztán majd amikor a rengeteg szar ráömlik megint kiáll a közvélemény elé és elmondja, hogy ne bántsátok a magyarokat, ti csúnya komcsik, miközben csak az ő vacak tákolmányát véleményezik! :D”
 • 8. Lutetia 2011. április 26. 13:59
  „Nem csak a Kommerszant bírálja keményen az országunk vezetését és az új alkotmányt, hanem sok más külföldi lap, pl. a Die Welt c. jobboldali német lap, az Euró c. cseh gazdasági hetilap és a Die Presse c. osztrák jobbközép napilap is.
  Vagyis demagógia lenne úgy beállítani a dolgokat, hogy a szemét európai balliberálisok már megint ekézik szegény hazánkat.
  Orbán Viktor és bandája szégyent hozott ránk, jobban, mint bármely kormány előttük.”
 • 7. queenmargareth 2011. április 26. 13:38
  „2. papsajt 2011.04.26. 11:28
  igen, nem véletlenül adták Húsvétkor 25-én. És Ez több hete már a tv újságban volt:)Ennyit arról, hogy tegnap írták alá hivatalosan. Meg érdekelték őket, mi az ország véleménye. De a 2/3-al most kell dicsekedni.
  Azért, ha orosz, szovjet akárki beszél erről így az már igen necces.”
 • 6. Nostradamus 2011. április 26. 12:16
  „3: A Fidesz meg a nacionalizmus olyan messze van egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.”
 • 5. cyt 2011. április 26. 12:05
  „Én meg azt várom, hogy mennyiben lesz igaz az, hogy az alkotmányunkban figyelembe lett véve MINDEN olyan ajánlás és elv, amit az EU a tagállamoknak ajánlott illetve amit a tagállamok egyhanguan elfogadtak. A következő lépés ugyanis az, hogy egyéni értékelés és magyarázat alapján lehetséges csak nézetkölünbözőség. Márpedig akkor mindig és mindenhol lesznek elégedettek és elégedetlenek is. Onnantól kezdve pedig már politikai felhangja van mindennek -- vagyis semmi köze a valósághoz.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizetbe került Koltai Gábor filmproducer

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetet rendelt el a Fővárosi Bíróság az adócsalással és más… Tovább olvasom