Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Komoly a helyzet, ha egy férfi hosszú SMS-t küld

Egyesek mindig használják a hosszú ú és ű betűt, pedig tudják: az SMS ékezetek nélkül megy tovább. Mások szerint a szia helyett könnyebb leírni azt, hogy cija, a hely helyett azt: hej. A nyelvészek szerint a magyar nyelvet az SMS és az e-mail révén korábban nem tapasztalt hatások érik. Egy angol kutatás eredménye szerint viszont a mobilhasználat miatt durvul az emberek beszédmodora, megváltozik a jelleme – legalábbis sokaké. Ami biztos: másképpen alkalmazkodnak a mobilhoz a férfiak, és másképp a nők, és SMS-t sem ugyanúgy írnak.

Az 1ébként azt jelenti, egyébként, a sztem: szerintem, a valsz: valószínű, a tdm: tudom; és van a 6alom; ami fontos szó, de valószínűleg nem fordul elő olyan gyakran a Magyarországon elküldött napi három-négymillió SMS-ben, mint a többi. Az utóbbi tíz év egyik legizgalmasabb nyelvi jelenségével, a szlenges írásbeliség terjedésével jó néhány nyelvész foglalkozik Magyarországon. Nemrégen Makón tartott ismeretterjesztő előadásában Balázs Géza, az ELTE mai magyar tanszékének tanára azt mondta, sajnálja, hogy pont most ilyen széttagolt a nyelvészek tábora, amikor a média és az informatika révén korábban nem tapasztalt külső hatások érik a nyelvet.

A kényszer, hogy az ember minél kevesebb karakter leütésével közölje mondanivalóját, döbbenetesen hat a helyesírásra: mivel a ly és a j helyes használata egyébként is sokaknak jelent problémát, az SMS-ekben egyeduralkodóvá kezd válni a j. Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem magyar nyelvi tanszékének tanára arról ír Mobiltársadalom és nyelvhasználat: valami új vagy régi című tanulmányában, hogy van alapja a félelemnek, amely abból a hitből táplálkozik, hogy a nyelvet rontják az új kommunikációs eszközök.

Durva hangnem és nyerseség

A mobiltelefon nem csak a magyar nyelvészeket ihlette meg: egy országos napilap szerint az angol Lloyds TSB nevű, eredetileg pénzügyekkel foglalkozó társaság nemrég arról készíttetett vizsgálatot, hogyan változtatja meg a mobil az emberek viselkedését. Arra a következtetésre jutottak, hogy az utcai telefonálás és az SMS-küldés szokása durva hangnemre és nyerseségre is hajlamosíthat. Persze kérdés, hogy vajon nőket vagy férfiakat kérdeztek-e meg. Merthogy egy másik vizsgálat szerint ez nem mindegy: az angol Simeon Yates pszichológus azt állapította meg, hogy egy SMS-ből következtetni lehet a feladó nemére.

Férfi vagy nő?

A férfiak ugyanis inkább rövid, tárgyilagos, olykor gunyoros üzeneteket küldenek, a nők viszont gyakran támogatásukat, rokonszenvüket fejezik ki SMS-ben. Az is kiderült, hogy a férfiak azonnal változtatnak a szokásukon, ha nő számára fogalmazzák az üzenetet. Sokan akkor is írnak SMS-t, ha ott ül velük szemben az, akinek küldik, nyilván azért, mert más is van a társaságban. Megint más szituáció, amikor egy férfi a barátaival van, és úgy dönt, hogy inkább SMS-t küld a feleségének, mint hogy felhívja...

Ez legalább olyan elgondolkodtató jelenség, mint az ly eltűnése az SMS-ekből – véli az az alkotó, aki rendszeres, majdnem napi kapcsolatban áll szerkesztőségünkkel, és tudjuk róla, hogy gyakran ír SMS-t. Nevét most mégsem áruljuk el, hátha az olvasó kitalálja az alábbiakból, férfiról van-e szó, vagy nőről.

Csábítani is lehet vele

– Az igaz, hogy a nők általában hosszabb, a férfiak rövidebb SMS-eket írnak. De ebből az is következik, hogy ha egy férfi hosszabban ír, akkor azt az üzenetet nagyon figyelmesen kell elolvasni, mert biztosan komoly dologról van szó benne. Egyébként pedig a jó üzenet pontosan tudósít a feladó hangulatáról; pici virtuális kocka egy tetszőleges időn át készülő építményben, még sincs benne az ember hangja, ami személyesebbé tenné a kapcsolatot. Fontos, hogy olyan legyen, ami elgondolkodtat, önmagában mégse legyen elég ahhoz, hogy a címzett hosszabb távon el tudja viselni az élet sivárságát – például a feladó hangja nélkül. Igen, SMS-sel csábítani is lehet, persze bizonyos korlátok között. Ha egy férfi azt írja SMS-ben, hogy szeretlek, azt szépen tudomásul kell venni, viszont nem szabad rá válaszolni. Meg kell várni, míg az illető fölemeli a telefont, beüti a számot, és elüvölti: nem érted, hogy szeretlek? Egy SMS-sel ugyanakkor ki is lehet borítani valakit, ez kétségtelen. Az ember épp órát tart, a telefonja halkan, alattomosan csipog egy rövidet, ő elfordul a táblától, megnézi az üzenetet: mindez egy pillanat műve. Aztán könnyes lesz a szeme, leengedi a krétát, és azt mondja, köszönöm szépen a figyelmet, ez az előadás most véget ér.


Csöpögős, vicces, durva-ünnepi

Tiszát lehetne rekeszteni az úgynevezett szép szerelmes SMS-ekkel, amelyeket internetes oldalakon gyűjtenek, rendezgetnek, tenyésztenek valakik.
Némelyik valóban arról győzi meg az olvasót, hogy a helyesírás, különösen pedig a vessző néha útjában van a föltörő érzelmeknek: „Leírni nem tudom mit irántad érzek, hisz úgy is tudod szeretlek téged. Elmondom neked s az egész világnak, ha eddig szerettelek, ezután imádlak." De akinek van szíve, és főleg gyomra arra, hogy végigolvasson egy ilyen oldalt, néha különös dolgokra bukkan, például egy átalakított, de azért fölismerhető József Attila-versszakra: „Rejtelmek ha zengenek, őrt állok, mint a mesékben; bebújtattál engemet talpig nehéz hűségbe."
Vannak aztán olyan gyűjtemények, amelyek vicces üzeneteket lajstromoznak. Nyilván nagyot nevethet az a mobiltulajdonos, aki ezt olvassa: „Tájékoztatjuk, hogy legutóbbi beszélgetését a BRFK rögzítette. A hangszalagot bizalmasan kezeljük, harmadik személynek nem adjuk ki. Pannon GSM." Vannak különböző ünnepi alkalmakra ajánlott üzenetek, illetve létezik egy, az utóbbi két műfaj összeházasítása nyomán létrejött képződmény is. Íme, egy szolidabb egyede: „Ha betör hozzátok egy dagadt, piros ruhás pacák, és belerak téged egy zsákba, ne ijedj meg, csak én kértelek karácsonyra". Aztán vannak egészen durvák is: „A szán lerohadt, a rénszarvasok megléptek. A kéménybe beszorultam, a bokám beb…tam, a krampuszok k..váztak. Az idén mászkáljon a f…! Üdv: a Mikulás." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO: Csank a vezetőedző

Csank János lesz 2006. január 1-jétől a Győri ETO FC vezetőedzője. Az 59 éves szakemberrel 2,5 éves… Tovább olvasom