Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Komoly gondokat okoz Nyugat-Európában a havazás

Nyugat-Európában továbbra is komoly gondokat okoz a szűnni nem akaró havazás. A Karintiában péntek óta 70 centiméter hó esett, számtalan út járhatatlanná vált. Két hajléktalan fagyott meg Brüsszel központjában. Németek tízezrei fagyoskodnak otthonaikban, nincs villanyuk.
A dél-ausztriai Karintiában péntek óta 70 centiméter hó esett, számtalan út járhatatlanná vált, néhány autópálya-szakaszon ideiglenesen leállt a forgalom. Spanyolország északi részén 70 hágó járhatatlan, több utat le kellett zárni.

Egy férfi, akit szombaton találtak meg kihűlve egy brüsszeli buszmegállóban, a kórházban vasárnap meghalt. Egy 43 éves férfi a brüsszeli Szent Katalin templom kapualjában fagyott szombaton halálra, két társát kihűléssel kórházba vitték.

A belga hatóságok hétfőn indítják be az országban élő - becslések szerint - 2000 hajléktalan megsegítésére kidolgozott programot. A belga hatóságok küzdenek a hóesés miatt kialakult áramszünetekkel és a síkos úttestekkel, amelyeken szombaton egy ember meghalt és ketten megsérültek.

Flandriában vasárnap több helyen is szünetelt az áramszolgáltatás, miután Aalst és Mechelen között a hó súlya alatt leszakadt a távvezeték. Az észak-franciaországi Calais kikötővárosban egy 49 éves férfi halálra fagyott szombaton egy kiégett garázsban, holttestét tűzoltók találták meg.

Egy 38 éves férfit, aki a gépkocsijában lakott, miután a lakásából kilakoltatták, csütörtökön találták megfagyva Kelet-Franciaországban, egy 57 éves hajléktalan férfi pedig Grenoble-ban halt meg egy híd alatt.

A segélyszervezetek megpróbálnak segítséget nyújtani a fagyos calais-i utcákon lézengő, Nagy-Britanniába vágyó bevándorlók százainak. Vasárnap este a nyugat-franciaországi Vendée régióban 500 lakás volt áram nélkül a hóesés okozta vezetékszakadások miatt.

Németek tízezrei fagyoskodnak otthonaikban, nincs villanyuk, el vannak zárva a külvilágtól. Még mindig nem sikerült ugyanis teljesen helyreállítani az áramszolgáltatást a legsűrűbben lakott legnagyobb nyugat-német tartomány Észak-Rajna-Vesztfália egy részén.

A hóvihar, a hatalmas mennyiségben lehullott hó nyomán megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, a ledőlt póznák, leszakadt vezetékek önmagukban is életveszélyesek. Még az elmúlt éjszaka is 200 szakember dolgozott azon, hogy ismét legyen áram.

Egyébként pedig négyezren vesznek részt a nyugati német tartományokban az utakon rekedt és balesetet szenvedett autók mentésében, a rend helyreállításában. Kétezer baleset történt néhány nap alatt a hirtelen betört rendkívüli erejű hóviharokban, havazásokban. Münster környékén több tucat településsel szakadt meg az összeköttetés, még mindig úgy 120 ezerre tehető azoknak a száma, akiknél egyáltalán nincs villany vagy fűtés. Rawensbrück, Gelsenkirchen, az ismertebb és a külvilágtól eléggé elszigetelté vált városok.

A vasúti közlekedésben már nincs annyi fönnakadás, mint a hétvégén, de a vonatok többsége késik. A repülőterek azonban már rendesen fogadnak és indítanak a téli ítéletidő sújtotta nyugatnémet tartományokban, így tehát mindenekelőtt Észak-Rajna-Vesztfáliában, valamint Hessenben és Baden-Würtenbergben, illetőleg Bajorországban.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelegítő délután

Az újabb és sokakat gazdagító baráti kör megszületésének ötlete és dédelgetése egy nyári… Tovább olvasom