Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Komolyabb betegség előjele is lehet a merevedési zavar

Egy felmérés során kiderült, hogy itthon minden második 40 év feletti férfinál lehet valamilyen erektilis funkciózavar. Az urulógusok szerint az állapot vészcsengő szerepet is betölthet, komolyabb betegségeket jelezve előre.
Magyarországon minden második 40 év feletti férfinál lehet valamilyen erektilis funkciózavar, a tényleges betegszámnál azonban jóval kevesebben kérnek orvosi segítséget - mondta dr. Kopa Zsolt andrológus egy nemzetközi felmérés nyomán elvégzett magyarországi vizsgálat adataira támaszkodva.

Az ilyen jellegű problémával küszködő 30-39 közöttieknek mindössze egy százaléka keresi fel gondjával orvosát, a 40-49 közötti korcsoportban 4 százalék, 50-59 között 7, 60-69 között 14 és a 70-80 közötti férfiak közül 8 százalék megy orvoshoz és kér segítséget.

A magyarországi felmérésben résztvevők a stresszt, a munkahelyféltést, az anyagi problémákat és a pörgő életvitelt nevezték meg fő gondként, de a szakember szerint nem a lényegi problémát említették. Egyértelműen orvosi kérdésről van szó, hiszen egészségügyi ismérvek alapján lehet diagnosztizálni és van mód az orvosi kezelésre. A szervi okok közé sorolódik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a keringési betegségek, illetve általában az érrendszer kórjai, a depresszió. Pszichés okok is szerepet játszanak kialakulásában, akár a túlzottan ismert régi partner személye miatt nincs kellő inspiráció.

Kopa doktor tapasztalatai szerint, tablettával ezen esetekben lehet a legeredményesebb, akár 90 százalék feletti a kezelés. Az urológiai szakma arra hívja fel a férfilakosság figyelmét, hogy a merevedési zavar vészcsengő szerepet is betölt, hiszen olyankor figyelmeztet egy-egy betegségre való hajlamra, a kialakulás kockázatára, amikor az még könnyen kezelhető, és a szövődmények megelőzhetők. Dr. Kopa Zsolt ismertetése szerint, ez a keringési kockázati előjelzés, és akár 40 hónappal előre jelezheti a szívinfarktust.

Miközben a potenciazavart átlagosan 80 százalékban tudják kezelni, egyes alapbetegségek erőteljesen rontják a terápia hatékonyságát. A cukorbetegeknél a legrosszabb (60-65 százalék) a gyógyulási arány. Ami a keringést illeti, minél súlyosabb az alapbetegség, minél több gyógyszert kell szedni például a hipertónia kezelésére, a 80 százalékos esélyből úgy halad egyre lejjebb a kezelés eredményessége.

Az élettartam kitolódásával a statisztikák egyre magasabb arányúra teszik a potenciazavarban szenvedők számát. Dr. Kopa Zsolt tájékoztatása szerint a szakirodalom elfogadja azt a tényt, hogy még a 80-102 év közötti férfiaknál is van igény a testiségre, bár náluk nem aktusról, hanem annak imitálásáról, intim együtt töltött időről lehet többnyire csak szó.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom