Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Komolyzenei körséta a zsinagógák világában

Két budapesti és két vidéki zsinagógában rendez rendhagyó koncertsorozatot november 1-től a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Solti György Kamarazenekar közreműködésével - közölte a Mazsihisz.
A budapesti Frankel Leó utcai zsinagógában induló, négy koncertből álló sorozatban zsidó zeneszerzők ritkán játszott művei, illetve zsidó témájú darabok is felcsendülnek. A zenei élmény mellett azonban a szervezők betekintést szeretnének nyújtani a zsinagógák "titokzatos világába" is felekezettől függetlenül mindenkinek, így az érdeklődők a koncertek előtt meg is tekinthetik a helyszínként szolgáló épületeket és - igény esetén - a helyi közösségek képviselőinek vezetésével megismerkedhetnek a zsinagógák építészetével.

Mint a szervezők írják, az első koncert zenedarabjainak kiválasztásánál figyelembe vették, hogy a keresztény világban erre az időszakra esik mindenszentek ünnepe és a halottak napja, így ezek a művek ennek a hangulatnak a jegyében csendülnek fel.

November 1-jén a Frankel Leó úti zsinagógában Felix Mendelssohn-Bartholdy Vonósszimfóniáját, Maurice Ravel Két héber dal zongorára és szoprán szólóra című művét, valamint Jávori Ferencnek, a Budapest Klezmer Band alapítójának és vezetőjének Klezmer szvitjét adják elő. Felcsendül még Samuel Barber Adagio vonószenekarra, valamint Max Bruch Kol Nidrei gordonkára és vonószenekarra című darabja is. Az előadáson Masa Anita énekel, Puskás Zsolt gordonkán, Kereskedő Tamás zongorán játszik.

November 15-én a korabeli zsidó közösség adakozásából épült nagykőrösi zsinagógában Arnold Schönberg Waltzes for string orchestra, Dmitrij Sosztakovics Kamaraszimfónia és Ernest Bloch Concerto grosso című műve mellett a Solti György Kamarazenekar előadja Darius Milhaud Israel est vivant és Aaron Copland Nonett című alkotását. A zenekart itt is Kereskedő Tamás kíséri zongorán és Masa Anita énekel.

December 6-án a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Georg Friedrich Händel Judas Maccabeus című oratóriumából kapnak keresztmetszetet a hallgatók, majd az esten vezénylő izraeli Aharon Harlap Psalms című zeneműve hangzik fel. A közreműködő énekesek: Fekete László, Horváth Dalma, Jekl László, Masa Anita, Megyesi Zoltán és Sharon Rostorf-Zamir.

Közvetlenül karácsony előtt, december 20-án a győri zsinagógában hangzik el Sárai Tibor Szerenád vonószenekarra, valamint Weiner Leó Ballada klarinétra és gordonkára, Románc gordonkára és I. Divertimento című műve, továbbá Ránki György 1944 Radnóti Miklós verseire című alkotása. Ezen a koncerten Bátki-Fazekas Zoltán énekel, Kereskedő Tamás zongorán, Puskás Zsolt gordonkán, Szepesi Bence klarinéton játszik.

A Solti György Kamarazenekar Sir Georg Solti (Solti György) karmester, zongoraművész munkásságának állít emléket. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett fiatal magyar előadóművészek egy csoportja alapította a 16 tagú vonós kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője Németh Géza, koncertmestere Koppándi Jenő.

Olvasóink írták

  • 3. pocokkaa 2009. november 29. 09:27
    „Itt a zene a lényeg.. azok a művek, amiket játszanak: és azok halhatatlanok.”
  • 2. apátfalvifaszagyerek 2009. október 24. 18:49
    „De minimum azért a pofádat beveri néhány bibsi...”
  • 1. dodó 2009. október 24. 17:20
    „Egyúttal megemlékeznek a holokauszt 600 millió áldozatáról és bejelentik igényüket egy újabb kárpótlásra.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autó ütközött a 4-es főúton

Hárman megsérültek abban a közúti balesetben, amely szombaton reggel történt a 4-es főút 167-es… Tovább olvasom