Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kompenzációs alap létrehozását javasolja a Fidesz

A kormány hatalmas pénzeket tett zsebre a forint romlásából adódó árfolyamnyereségből, ezt a pénzt az önhibájukon kívül bajba került, uniós forrásokat elnyerő vállalkozásokra kellene fordítani - mondta szombaton, sajtótájékoztatón Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.
Pelczné Gáll Ildikó szerint a költségvetés megtervezése, elfogadása óta eltelt időben óriásit romlott a forint. Az árfolyamnyereség - vagy veszteség - 30 százalékos is lehet mára. A GDP esése inkább a 8 százalékhoz lesz közelebb, október óta pedig 30 ezer ember vesztette el a munkahelyét. Az elmúlt hónapokban kialakult árfolyamváltozás rendkívül rossz helyzetbe hozta az uniós pályázatokon nyertes vállalkozókat, gazdálkodókat is, mert a pályázatok aláírásakor költségeiket még a körülbelül 245 forintos árfolyamon számolták. A forint romlása miatt a költségeik azonban jelentősen növekedtek, uniós pályázatok dőlhetnek be - mondta a Fidesz alelnöke.

A Fidesznek kétpontos javaslata van a helyzet megoldására. Az első, hogy akik a jövőben pályáznak uniós forrásra, azok euróban köthessék meg a szerződést és a lebonyolítás is euróban történhessen. A teljesítés itt Magyarországon természetesen még forintban történik. Egyébként "nem lenne gond, ha a szlovákokhoz hasonlóan mi is euróban fizetnénk" - fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó.

A második javaslat, hogy a kormány az árfolyamnyereségből származó pénzből kompenzációs alapot hozzon létre. ebből az alapból azok az önhibájukon kívül bajba került vállalkozások és gazdlkodók hívhassanak le pénzt, amelyek korábban nyertek uniós pályázaton. a pénzből a pályázat megvalósítását segítenék.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem biztos, hogy megéri leválni a távhőről?

Miskolc - Eddig egyetlen társasház érdeklődött a távhőszolgáltatásról való leválás lehetőségeiről a… Tovább olvasom