Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Konferencia-központot terveznek

A fertődi önkormányzat térségi konferencia-központ megvalósítását tűzte ki célul. A másfél milliárd forintos beruházást pályázati pénzekből szeretnék finanszírozni.
A fertődi polgármesteri hivatal folyosóján a város leendő oktatási és konferencia-központja nagy méretű tervei láthatók. A megvalósítás azonban egyelőre várat magára.
– Fertődön hiányzik a megfelelő közművelődési színtér – fogalmazott Fülöp Géza, Fertőd polgármestere. – A városban és környékén nincs olyan épületegyüttes, amely nagyszabású rendezvényeknek, konferenciáknak, fórumoknak adna kulturált helyet, továbbá turisztikai központként a turistáknak, közte a kerékpárosoknak nyújtana eligazodást, felvilágosítást. Az önkormányzat tulajdonában lévő egykori szovjet laktanya célirányos átalakítása jó lehetőséget kínál, hogy a térségben egy ilyen komplexum jöjjön létre. Jellemzésül a méretekre: a laktanya ebédlője ezer négyzetméter; ez később diszkóként működött, viszont másfél éve üresen áll. A hozzákapcsolódó termek is közel hétszáz négyzetméternyi hasznos alapterületet jelentenek. A tömb funkcionális átalakítására vonatkozó engedélyezési tervek elkészültek. Az épületegyüttes csoportfoglalkozásokat befogadó több közösségi helyiségből, kétszáz fős konferenciateremből, 28 férőhelyes vendégházrészlegből, több mint négyszáz személyes színházteremből, illetve étteremb ől, turisztikai irodából és más kiegészítő létesítményekből fog állni. Természetesen felmértük a majdani kihasználtság lehetséges mértékét is. Tisztában vagyunk azzal is, hogy megfelelő szálláshely nélkül csekély az esély arra, hogy konferenciákat, többnapos továbbképzéseket rendezzenek Fertődön. A kezünkre játszik, hogy az Esterházy-kastély rehabilitációja szállodák létrehozását is tartalmazza, bízunk az ilyen jellegű együttműködés sikerében. Az önkormányzat úgy látja, lenne jövője a térségben megvalósuló beruházásnak.
„ Fertőd vonzereje elsősorban az Esterházy-kastély, a világörökségi rang, a nemzeti park és a Fertő tó közelsége. Mindez messzemenően segítheti azt a marketingmunkát, amely a konferencia-központ hatékony működését szolgálná.”
A komplexumot az önkormányzat égisze alatt létrehozandó kht. irányítaná.
– A műemlékegyüttes teljes körű rehabilitációja során 2009-re a jelenlegi Haydn étteremből, valamint a kastélytól keletre fekvő úgynevezett kiskastélyból szeretnénk szállodát kialakítani – erősítette meg az információt Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnoksága igazgatóhelyettese, aki kifejtette: az üzemeltetésről szállodaláncokkal fognak tárgyalni, de ez a jövő év feladata lesz.
A fertődi leendő konferencia-központ megvalósításával kapcsolatban Tulok Viktor aljegyző elmondta: az átalakításhoz szükséges másfél milliárd forintot az önkormányzat nem lesz képes egyedül előteremteni. A Regionális Operatív Programra vagy annak jogutód alapjára szeretnének pályázni. Remélik, 2008–2009-ben már meglesz a pénzügyi fedezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásra számítanak a reformprogramhoz

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 32–137 milliárd forint, az Európai Szociális… Tovább olvasom