Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Konferencia a gyermekvállalásról

A párkapcsolatok és a gyermekvállalás áll a középpontjában annak a konferencia-sorozatnak, melynek nyitó rendezvényét kedden tartották a Semmelweis Egyetemen Budapesten.
A konferenciasorozat célja a felsőoktatásban részt vevő hallgatók figyelmét felhívni a magyarországi demográfiai helyzetre, az elöregedő társadalomra, hogy milyen kevés az élveszületések száma, és hogy ez a kettő erősíti egymást - mondta el Kovácsné Csillár Zsuzsanna, a Három Királyfi - Három Királylány Mozgalom civil önkéntese, a Népesedési kerekasztal tudományos titkára a konferencia előtt az MTI-nek.

A helyzet csak rosszabbodik, ha nem történik valami változás a családpolitikában és a társadalmi szemléletmódban, mely a családot mint intézményt kezeli. A mozgalom a fiatalok gondolkodásmódját szeretné befolyásolni, lehetőségeket bemutatni, jövőképet felvázolni, amely a párkapcsolatok kialakításában, a gyermekvállalásban segíthet. Az előadások is e két téma köré csoportosulnak - tette hozzá.

A HÖK (Hallgatói Önkormányzat) elnökök nyílt szívvel fogadták a kezdeményezést, és úgy gondolták, hogy a nagyobb egyetemi központokban érdemes megrendezi a konferenciát, így Veszprémben, Miskolcon és várhatóan Pécsett is folytatódik a sorozat - fogalmazott Kovácsné Csillár Zsuzsanna. Elmondása szerint az első konferencián a többi között Benkő Ágota, a Párbeszéd Ház igazgatója magát a gyermekvállalás kérdéskörét közelíti meg előadásában, Boldizsár Ildikó néprajztudós pedig a népmesék világán keresztül próbál megoldási javaslatokat adni a párkapcsolati kérdésekre. Az előadásokat minden alkalommal más tartja majd.

A Három Királyfi - Három Királylány Mozgalmat Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese indította útjára ez év júniusában. A kezdeményezés célja megkeresni és megszüntetni azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják a családok által tervezett és kívánt gyermekek megszületését. Ebben kulcsszerepe van a család és a hivatás összeegyeztethetőségének, valamint a gyermekesekre háruló anyagi terhek enyhítésének.

A november 11-én megalakult Népesedési kerekasztal folyamatosan napirenden tartja a demográfiai helyzet kérdését, s egyebek mellett konkrét intézkedésekre irányuló javaslatokat dolgoz ki.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. november 24. 21:45
    „Menjenek ki a putriba. Ott nem tartanak a kevés gyerektől, majd kapnak több segélyt. Ott meséljenek okosságokat.

    Egyben ez a probléma nagyon fel is erősödik, mert a dolgozni képes és hajlandó emberek nem reprodukálják önmagukat, miközben az ő adójukból élő fent nevezettek meg exponenciális sebességgel szaporodnak, akiknek egyre több segíly kell. Ennyire egyszerű a dolog.”
  • 1. Beth 2009. november 24. 20:03
    „amíg a tanult embernek nem éri meg GYES-re, GYED-re menni, addig nem lesz érdemi változás a gyermekvállalási kedvben.

    Szeretetből nem lehet etetni a családot. Főleg, ha már van egy gyerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Zöld Beruházási Rendszer

Magyarország az elsők között dolgozta ki és indította el a Zöld Beruházási Rendszert (ZBR) és a… Tovább olvasom