Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Kongresszusra készül a Fidesz - kik lesznek az alelnökök?

Kisebb alapszabály-módosítást akar kieszközölni a közelgő kongresszustól a Fidesz elnöke - értesült a Népszava. A lap szerint Orbán Viktor megerősítené pozíciójukban a választókerületi elnököket, és más nevet adna e tisztségnek.
Az újság úgy tudja, Orbán hamarosan több helyi szervezetet is meglátogat, és zártkörű beszélgetéseken méri fel, kiket tartanak alkalmasnak az alelnöki posztra pártján belül. A Népszava szerint a pártelnök vidéki körútján a párt pénzügyeiről nem esik szó. Ha minden a tervek szerint történik, a Fidesz 2010-re visszafizeti adósságait, ehhez azonban takarékosságra van szükség, ennek megfelelően a májusi kongresszus olyan szerény lesz, amilyen az őszi győri rendkívüli kongresszus volt - írja a Népszava, melynek értesülései szerint elképzelhető, hogy ebben az évben mégis menesztik a Fidesz kommunikációért felelős stábját.

A kongresszus után Kubatov Gábor pártigazgató állítólag sajtóosztályt szervez. Az ellenzéki párt elnöksége egyébként keddtől csütörtökig Brüsszelben tartja kihelyezett ülését.

A májusi Fidesz-kongresszuson Orbán Viktor lesz az egyetlen elnökjelölt, azt azonban, kiket választanak alelnöknek, nem ilyen egyszerű megjósolni. A másodvonalban lévő négy helyre öten pályáznak, a mostani alelnökök - Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó - mellett Kósa Lajos is. Orbán azt szeretné - a Népszabadság szerint -, ha a hozzá feltétel nélkül lojális Schmitt és Pelczné is alelnök maradna, a pártban azonban a leadott jelölések alapján biztosra veszik, egyikük legalább kiesik.

Legvalószínűbb, hogy Schmitt Pál lesz az, márpedig ha a sportdiplomata-EP-képviselő-alelnök kibukik, a debreceni "sikerpolgármester" pedig bekerül, létrejöhet egy "Kósa-Pokorni-tengely" Orbánnal szemben az elnökségi üléseken.

Sok fideszes hatra bővítené az alelnökök számát, ezt szorgalmazza például az ajkai csoport, amely nemrég szimpátiaszavazást tartott, s a mostani alelnökök mellett olyan "régi, kipróbált harcosok" is kaptak ajánlást az alelnöki posztra, mint Szájer József EP-képviselő, Áder János parlamenti alelnök és Bernáth Ildikó képviselő. Szájer azonban maradna Brüsszelben, Áder nem akar alelnök lenni, Bernáth pedig úgy véli: "női fronton" inkább Pelczné Gáll Ildikót kell erősíteni.

A kongresszus előtt vannak olyan elképzelések, hogy a mostani fideszes pártstruktúrát a választókerületi rendszerhez kellene igazítani. Egy, a lapnak névtelenül nyilatkozó fideszes politikus azzal érvelt: nem lehet ugyanis tudni, hogy lesznek-e előre hozott választások, a Fidesznek készen kell állnia a kampány megszervezésére, s ehhez leegyszerűsített, a helyi konfliktusok, rivalizálások lehetőségét kizáró hierarchia kell. Ezért úgy szerveznék át a mostani felállást, hogy "ahány választókerület, annyi helyi Fidesz-szervezet legyen" - tette hozzá a fideszes képviselő, hangsúlyozva: az átszervezéssel az Orbán kinevezte választókerületi elnökök erősödnének, a helyi elnökök szerepe jelentősen csökkenne, a régi fideszes megyei szint pedig végképp szétlazulna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Ukrajnában Koporsókat találtak

Kijev» A kijevi észt követség előtt tüntettek hétfőn az ukrajnai oroszok közössége és a… Tovább olvasom