Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Konkoord: irodatechnika felső fokon

A rendszerváltás előtt egy évvel kisszövetkezeti formában kezdett, jó másfél évtized elmúltával veszprémi és soproni telephellyel büszkélkedhet.
A rendszerváltás előtt egy évvel kisszövetkezeti formában kezdett, jó másfél évtized elmúltával veszprémi és soproni telephellyel büszkélkedhet. A másoló- és sokszorosító-berendezésekkel foglalkozó, győri központú Konkoord Kft. profilja folyamatosan színesedett, bővült: az üzleti élet meghatározó szereplőinek, aztán a lakosságnak is szolgálatába szegődött. 
 
Müller Sándor ügyvezető szerényen jegyzi meg, hogy a sikerek mellett szívesen emlékszik arra az időszakra, amikor például még Olympia és más típusú írógépeket is javítottak. Akkor egyszerűen erre volt igény. Aztán a később az idővel és a tehnikával folyamatosan lépést tartó cég kibővült profilja 1991-ben tisztult le: maradt az irodatechnika.
Fizetésekből kezdőtőke

– A gazdasági élet pezsdülésével nekünk is nyitni kellett – sommázta az ügyvezető –, s ma is emlékszem akkori, másnak talán meglepő elhatározásunkra: két hónapig a munkatársaink nem vették fel a fizetésüket, abből lett az a tőke, amivel a tényleges céget megalapoztuk. Erre azért volt szükség, mert – noha egyik hónapról a másikra, de léteztünk – telep- és benmutatóhellyel nem rendelkeztünk.
A Konkoord győri, Fehérvári úti telephelyének meghökkentő, mesébe illő a története, s a mai „könyöklős világban" szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ahogyan Müller Sándor meséli, ketten is ringbe szálltak a jó helyen, jó időben meghirdetett helyért, ám azt a versenyben maradó két fél pontosan megérezte: ha fölverik az árat, az egyenlő lehet a nyerő cég teljes ellehetetlenítésével. Dönteni kellett, s ebben a licit szünetében az udvaron egy tízforintos segített. Így a szerencsének nem kis szerepe volt abban, hogy a kft. frekventált, forgalmas helyen alakíthatta ki üzletét, majd irodaházát.
Profilváltás, új üzletek
– Közben nagyfokú profilváltás ment végbe a cégnél, hiszen a mechanikai írógépek helyett másológépeket forgalmaztunk, javítottunk – folytatta az ügyvezető. – Ma huszonkilencen vagyunk és a győri üzletünk mellett Sopronban és Veszprémben is megtalálnak bennünket a partnereink. Sokáig a közületeknek dolgoztunk, de évekkel ezelőtt nyitottunk a lakosság felé is. A szükségszerű váltással a kis- és középvállalkozókat céloztuk meg. A technika mindeközben folyamatosan fejlődött, ami a mi életünkben folyamatos tanulással, továbbképzéssel járt együtt. Ez most is tart, a szervizelés és a tanácsadás pedig önálló, mégis összetartozó fejezeteket jelent a Konkoord életében. A márkák szervíztanfolyamain folyamatosan jelen vannak munkatársaink, cégen belül pedig évente – külsős előadók segítségével – négy napot szánunk a továbbképzésre.
Digitalizáció és kamara
Müller Sándor szerint a gazdaság jelenleg „várakozó állásponton" van, ezt világosan mutatja, mit és mennyit vásárolnak termékeikből a cégek, mennyit hajlandók befektetni a vállalkozók. A Sulinet kitűnő lehetőséget jelentett azoknak a családoknak is, amelyekben korábban elérhetetlen álomnak tűnt a számítógép, a digitális fényképezőgép.
A Konkoord nem mindig volt kamarai tag. Müller Sándornak azonban Vámosi Elek Balázzsal, a cég másik ügyvezetőjével együtt rá kellett jönnie: az úniós csatlakozáshoz, az igazi érdekképviselethez, hangjuk hallatásához elengedhetetlen a tömörülés, így a kamarai tagság. Fontos az etikai normák terén való együttgondolkodás csakúgy, mint az ötletbörze, a munkatársak tudásának folyamatos bővítése. Mindez pedig ma már nem nélkülözheti a kamarai tagságot. Így az ügyvezető – hacsak teheti – évek óta aktív résztvevője a kamarai kluboknak, rendezvényeknek. Tisztsége szerint győri régiós elnökségi tag és az informatikai osztály elnök-helyettese, az etikai bizottság tagja. Előnyösnek tartja a területi egyesülési formát, hiszen az együttműködés a célok összehangolásával tényleg megvalósul, s ez ebben a digitalizálódó világban tényleg a vállalkozók tevékenységének alfája és ómegája lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom