Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Konkrét lépések után ül csak le az IMF tárgyalni Fellegivel

A kormánynak erős elkötelezettségét kell mutatnia, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából - közölte Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

A makrogazdasági egyensúly megteremtését szolgáló magyar kormányzati lépések meghozatalát támasztotta a Magyarország rendelkezésére bocsátandó hitelkeretről folytatandó hivatalos tárgyalások feltételéül Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap vezérigazgatója, aki csütörtökön Washingtonban fogadta Fellegi Tamást, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztert.

"Rámutattam, hogy a Nemzetközi Valutaalap, mielőtt eldönti, hogy mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról és hogy elkezdi-e őket, szükségesnek tartja, hogy olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából" - hangzott az IMF-vezérigazgatónak a tárgyalásokról kiadott nyilatkozata.

"Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához"- áll az Christine Lagarde által kiadott kommünikében, amely "hasznosnak" nevezte a Fellegi Tamással folyatott eszmecserét a magyar gazdasági fejleményekről, valamint az arról, "hogyan segíthetne a legjobban" az IMF Magyarország "jelenlegi gazdasági helyzetének kezelésében".

"Teljes mértékben megértjük és egyetértettünk az IMF szakértőivel abban, hogy Magyarországnak olyan irányvonalat kell követnie, amely megerősíti a piacok bizalmát, a magyar gazdaságot és a magyar intézményeket, hogy lefektessük a fenntartható gazdasági növekedés alapjait" - jelentette ki a tárgyalások után megtartott sajtótájékoztatóján Fellegi Tamás.

Fellegi Washingtonban tárgyal. Fotó: MTI (galéria)

"Elismertük, hogy a két fő fókuszpontnak a piacok bizonyosságának és bizalmának, valamint a gazdasági növekedésnek kell lennie" - hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette, a jövő héten európai partnereivel tárgyal, hogy a nézetkülönbségek elsimítása után háromoldalú megegyezésre lehessen jutni a tárgyalások menetrendjéről és azok megkezdéséről.

Az Európai Bizottság egyetért az IMF nyilatkozatával

Teljes mértékben osztja az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatában foglaltakat - jelentette ki Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője az európai uniós végrehajtó testület pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Amadeu Altafaj Tardio megerősítette, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is.

A bizottsági szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő héten Brüsszelben találkozik egymással.

Fellegi Tamás az MTI-nek a tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában elmondta: az IMF-ben az elmúlt héten folytatott előkészítő megbeszéléseinek minden szintjén említésre került a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének, valamint egy háromoldalú, magyar-IMF-EU megállapodásnak a fontossága, az új alkotmány rendelkezései viszont nem kerültek szóba. A tárca nélküli miniszter a távirati irodának elmondta, hogy a leendő készenléti hitelkeret összegéről sem esett szó.

A hitelkeret majdani hivatalos formájára vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás így válaszolt: "A jelen pillanatban ott tartunk, hogy egy olyan készenléti hitelről fogunk tárgyalni minden valószínűség szerint, amelynek fontos eleme lesz a kondicionalitás és az ellenőrzés is. Ennek a konkrét formája és összege a tárgyalások függvénye lesz."

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta az időtényező, vagyis annak fontosságát, hogy a hivatalos tárgyalások minél előbb meg tudjanak kezdődni. Fellegi Tamás elmondta, hogy az IMF-fel folytatott megbeszélései csupán az első állomását jelentették egy kéthetes előkészítő tárgyalássorozatnak, amely során Magyarország, illetve a valutaalap és az Európai Unió képviselői megállapodnak a konkrétumokban.

Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás elmondta, hogy a washingtoni egyeztetések közben nem kellett módosítani a magyar küldöttség mandátumát (vagyis azok egy olyan megállapodásról szóltak, amelyek elősegítik, hogy Magyarország a piacokról finanszírozhassa magát).

Az előkészítő tárgyalásról a magyar fél közleményt adott ki, amely szerint Christine Lagarde és Fellegi Tamás egyetértett abban, hogy Magyarországnak olyan politikát kell folytatnia, amely megerősíti a piacok bizalmát a magyar gazdasági helyzetben, és lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait az országban.

A közlemény szerint Fellegi Tamás megerősítette a magyar kormány elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a célkitűzéseket megvalósítsa egy közös egyetértéssel elfogadott program keretében. A miniszter hangoztatta az időtényező fontosságát, s rámutatott, hogy Magyarország az EU tagállama, s minden IMF-programról folytatott megbeszélésről egyeztetnie kell az unió vezetésével, ezért a magyar delegáció hamarosan megbeszélést folytat az Európai Központi Bankkal és az Európai Bizottsággal.

A tárca nélküli miniszter kifejezte a magyar kormány készségét arra, hogy megvitassa a részt vevő felek valamennyi felmerülő aggályát.

A Lagarde-Fellegi megbeszélésen magyar részről részt vett Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Szapáry György washingtoni nagykövet is.

Elemző: úgy tűnik, hogy a legszigorúbb IMF-hitelprogramot kapjuk

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) által Magyarországnak nyújtott hitelkeret kapcsán nem annak nagysága, hanem időtartama és feltételei a lényegesek - vélekedett az Equilor és a Raiffeisen elemzője azután, hogy Fellegi Tamás nemzetközi pénzügyi szervezetekkel folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter Washingtonban egyeztetett Christine Lagarde, IMF-vezérigazgatóval.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője azt mondta: egyelőre úgy tűnik, hogy a legszigorúbb IMF-hitelprogramot kapja Magyarország, ugyanakkor hozzáfűzte: inkább csak kiindulási alap, hogy a mostani egyeztetésen mit kért és mondott az IMF, ez később puhulhat.

Kiemelte, hogy a valutaalap nyilvánvalóan konkrét lépéseket vár a magyar kormánytól a vitatott törvények kapcsán, és ha ezek megtörténnek, közeledhetnek az álláspontok a tárgyaló felek között, és az IMF sem lesz olyan szigorú. Amíg azonban nincs elmozdulás magyar részről, addig az IMF is "köti az ebet a karóhoz".

Úgy vélekedett, hogy a jövő héten - amikor Fellegi Tamás Európában folytatja előzetes egyeztető körútját - dőlhet el, hogy merre megy tovább a tárgyalási folyamat.

Kuti Ákos a Fellegi Tamás és Christine Lagarde megbeszéléseit követő pénteki bejelentéseket inkább semlegesnek nevezte, megjegyezve, hogy a befektetők a most körvonalazódónál gyorsabb megállapodásra számítottak, így az ebből fakadó kisebb csalódás a jövő hét elején még éreztetheti hatását a piacokon.

A vezető elemző szerint nem is annyira a hitel összege a lényeges, hanem hogy milyen feltételekkel és milyen típusú hitelhez jut majd Magyarország.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: egyelőre még arról szólnak a tárgyalások az IMF és Magyarország között, hogy mik a feltételei a hivatalos tárgyalások megkezdésének, és várható volt, hogy Magyarország számára a legszigorúbb ellenőrzéssel járó hitelkeret jöhet szóba, amelynek "megkérik az árát".

Utóbbi kapcsán úgy vélekedett, hogy ez nem is feltétlenül baj, mert Magyarországnak ugyanaz az érdeke mint az EU-nak és az IMF-nek, vagyis hogy egy fenntartható államháztartási hiány mellett fenntartható növekedési pályára álljon a magyar gazdaság. A szakértő kiemelte, hogy a kormány is nagy erőfeszítéseket tesz az államháztartási hiány stabilizálására, ugyanakkor további lépésekre van szükség, például a különadók 2013-tól történő kivezetése miatt.

Török Zoltán szerint a tárgyalások nehezek lesznek, de elengedhetetlen a megegyezés az IMF-fel és az EU-val. Kifejtette: a gazdaságpolitikai irányvonalat szorosan egyeztetnie kell a kormánynak az IMF-fel és az EU-val, ami jelentős változást jelent az elmúlt másfél év magyar hozzáállásához képest. Hozzáfűzte: nemcsak gazdaságpolitikai, hanem más témák is szóba kerülnek a tárgyalások megkezdésének előfeltételeként, a kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy "visszakérdezzen".

Az elemző is úgy vélekedett, hogy elsősorban nem a hitel összege a fontos, hanem az időtartama. Ennek kapcsán Török Zoltán azt mondta: 2014 második negyedévéig biztosan eltart a program. Török Zoltán szerint 15-20 milliárd euró körüli összeg jelenthetne megfelelő biztonságot, de az sem nagy probléma szerinte, ha ennél kisebb lesz a hitelkeret, mivel ha már van megállapodás, akkor az garanciát jelent a piaci szereplők számára, és biztosítja az ország piaci finanszírozását.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. szilencium 2012. január 14. 08:00
  „Kérdezném az előttem hozzászólóktól,hogy tudatában vannak-e annak a ténynek,miszerint ott tart a nemzet,hogy 10 adó Forintból,7 Forint a már meglévő hiteleink törlesztésére megy.Most még a nyakunkba varrnak hitelállományt,vagyis ettől az aránytól csak rosszabb lesz az elszívási arány!A társadalom nagy része már így is a befizetések, teljesítő képességének határán van.Magyarul mondva,a jelenlegi helyzetben a magyar adófizetők általi befizetésekből nem tartható fenn a jelenlegi Magyarország!!!
  A pénzügyi és társadalmi torzulás azonban olyan szintű,hogy önerőből már nem lehetséges változtatás!Jelenleg két,a magyar emberek számára fájdalmas megoldás van.Az egyik,hogy mindig újabb és újabb hitelekkel nyögjük a terheket,amiket a külhon diktál,hagyva őket örökre a nyakunkon.A másik,hogy hagyjuk csődbe menni a gazdaságot.Ekkor a fájdalomba bevonjuk a külhoni befektetőket is,és a szenvedés után csak magunk maradunk,megadva a lehetőségét saját gondolataink érvényesülésének.Sajnos a második verziónak nagyon kicsi az esélye,annak ellenére,hogy ezzel fenyegetnek,mert a külhoniak nem igazán akarnak velünk együtt érezni,és ehhez elég sok "meggyőző érvük" tud lenni!”
 • 37. tom_peris 2012. január 13. 23:46
  „Kedves moderátor úr/úrhölgy remélem nem kerül most ki ide a postom...
  szóval ma reggel azt tapasztaltam miközben elrobogtam a trolival a Széchenyi téren keresztül, hogy jobb oldalt a híd irányábol közeledve, egy csomó plakát volt kint a lámpaoszlopokon jobb oldalt, ami arra buzdít, hogy mindenki menjen szinpátiatüntetni a fidesz tüntetésére...

  1. az elérhető (és ahol járnak is emberek) helyenen le volt tépkedve az összes transzparens, nyilván okkal... örültem is a látványnak

  2. kampány időszakban a józan gondolkodású ember elviseli, hogy tele van ragaszgatva az összes lámpaoszlop (mert akkor szabad, ha leszedik utána, de most szerintem nem)

  3. szerintem ez az egész többeknek sértette a jogát a szólás szabadsághoz, és mindahoz ami egy demokráciában megilleti... mivel egyértelműen jelezték a transzparensek hogy aki a kormány mellett tüntet az megkap minden támogatást... akinek meg eltér a vélemény ez befoghatja...

  lehet erről kellene cikket írni...

  és csak hogy a moderálás után maradjon valami:

  Szerintem Viktornak kellene körbecsókolni a fél világot, hogy amire felesködött (azaz a magyar államra, azaz ránk) megóvja az összeomlástól... végülis a mi kegyelmünkből lett Ő miniszterelnök... hát akkor SZOLGÁLJA a MI érdekeinket...”
 • 36. újratöltve 2012. január 13. 22:54
  „Nem értem , egyeseknek mi a baja az IMF-el? Nem kell kérni kölcsönt, és nem kell betartani a szabályaikat! Viszont ha kérni megyünk, ne szarjunk a küszöbre!”
 • 35. KamuNeni 2012. január 13. 21:12
  „Hat igen ennek a feltetelnek feltetlenul meg kellett lennie.
  Ugyanis MO-n sorra olik meg a kis vallakozasokat. Elore befizetendo spekulaciso adokkal, idetlen buntetesekkel, stb. Mind tudjuk mik azok.
  A magas adokat kulon megemlitem. Az afa jovedelmi ado mar elev 27 szazaleka a fizeteseknek amire meg rajon az un. jovedelmi ado is.

  A kis (macro) vallakozasok azok meg eleve halalra vannak itelve mar a kezdettol. Mielott egy fillert is csinalnanak mielott meg eselyuk is lenne hasznot csinalni,mar az adok tomkeleget kell befizetniuk.

  kezdodik a sok illetekkel, mikor igyen kellene lenni egy ceg megalapitasanak. Kezdodik a sok burokraciaval, szakmai vegzettseg olyanhoz aminek semmi koze egy szakmahoz se. Pl sajat boltot nyitni. Minek a boltvezetoi vegzettseg? Ki volt az az orult aki ezt meg is almodta?

  vagy tudom a boltot vezetni vagy sem es kesz. Az en sajat penzem van benne.

  na mindegy mert hulyeseg a legtobb torveny.”
 • 34. orszagzaszlo936 2012. január 13. 21:08
  „Olyan válság közeledését látom, amely megbénít, és arra késztet, hogy remegve aggódjak hazám biztonságáért. A háború eredményeként a korporációk kerültek hatalomra, és ezt a korrupció korszaka követi a legmagasabb szinteken. A pénzhatalom mindent maga alá gyűr, hogy meghosszabbítsa uralmát, kihasználja az emberek hiszékenységét, egészen addig, amíg a vagyon néhány kézben halmozódik fel, és a köztársaság elpusztul.

  A korporációs rendszer működésének alapvető szabályai:
  a., a profit magánosítása
  b., a költségeket át kell hárítani
  c., ellenőrzés alá kell vonni a tájékoztatási rendszert (titkosítás)
  d.,a politikai hatalmat centralizálni kell (a fő feladat, hogy az állami intézmények helyébe a magántulajdonban lévő korporációk és azok titkos szervezetei lépjenek)
  e., a gazdasági hatalmat is centralizálni kell
  f., el kell hárítani minden korlátozást a szabadpiaci kereskedelem elől
  Az eladósítás elpusztítja a demokráciát!
  A nemzetközi pénzkartell hitelek nyújtásával vagy megtagadásával meg tudja határozni népek és kormányok sorsát - ezért nem beszélhetünk sem szabadságról, sem nemzeti önrendelkezésről. A mesterséges ködösítés, félretájékoztatás, a tudatosan előidézett káosz eredményeként az emberek többsége ma még nem képes a bonyolult pénzviszonyokban kiismerni magát.
  Az eladósítás - a hatalom átvétele. A társadalom szükségleteire termelő ökonómiával (közgazdasággal) szemben Arisztotelész krematisztikának (pénzgazdaságnak) nevezte a pénzuralmi rendszert. Lehetővé teszi a világot uraló nemzetközi pénzkartell számára, hogy a magánpénz-monopóliumára támaszkodva tetszése szerint szabályozza a forgalomban lévő pénz mennyiségét, ezáltal a saját ellenőrzése alatt centralizálja a világ termelővagyonát és erőforrásait. Ennek a felmérhetetlen hatalomnak az egyedüli forrása az, hogy tudatlan, illetve megvásárolt politikusokkal legalizálni tudta a pénzhamisítás monopóliumát a maga számára.

  Abraham Lincoln

  Mintha lenne némi hasonlóság a mai életünkkel!”
 • 33. Apátfalvi** 2012. január 13. 20:26
  „25!

  Miért engeditek ezt az izét zsidózni állandóan?!

  Bánki, te nyomorék, mivel bizonyítod, h az általad megnevezett személyek zsidók?! Attól, hogy a szélsőjobboldali, Hazánk egykori megszállóival kollaboráló portálok azt írják, az még nem jelenti azt, hogy igaz is! Nem tudom hogy te min nőttél fel, lehet h nagyapó nyilasújságjain, de elárulom neked, hogy ebből a helyzetből nem ezekkel a baromságaitokkal fogunk kilábalni, megértetted?!

  Ezt a kommentet meg berakjátok ám, mert a tököm tele van azzal, hogy ezt a nyomorékot engeditek zsidózni, a cocikat hőbörögni meg mocskolódni, a normális kommentjeimet, gondolataimat meg be se rakjátok!”
 • 32. Mignon 2012. január 13. 18:11
  „"Az IMF csak konkret lepesek utan ül le targyalni Fellegivel."

  Szegeny Fellegi ur.

  Mivel konkret lepesek meg nem törtentek, igy a tegnapi beszelgetesen
  Washingtonban egesz idö alatt allnia kellett...”
 • 31. bigroy 2012. január 13. 18:05
  „ÉRDEMES ELOLVASNI ÉS ALAPOSAN ELGONDOLKODNI AZON,HOGY MÁR 30 ÉVEN ÁT TITKOLÓZTAK A KORMÁNYOK POLITIKAI HOZZÁÁLLÁSTÓL FÜGGETLENÜL!!!!!
  Az 1982. évi 6-os számú Törvényrendelet /Tvr./ 9. cikkelyének 2. szakasza alapján az IMF Magyarországon 1982. óta korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, lakásokat, házakat, cégeket, üzemeket, vállalatokat (egyszóval mindent, ami megvehető és privatizálható adósság fejében).
  A Tvr. 9. cikkely 3. szakasza mentesíti az IMF-et hazánkban mindenféle bírói és hatósági eljárás alól Magyarország területén, magyar bíróság, az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Sőt, még az IMF megvásárolt tulajdonait bérlőkkel szemben is teljes ez a jogvédelem, az IMF viszont bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon /,,DEMOKRÁCIA"/. A Tvr. 5. szakasza alapján az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek és az IMF semmiféle adatszolgáltatásra nem kötelezhető semmiféle hivatal részére Magyarországon. A Tvr. 6. szakasza alapján az IMF minden vagyona és követelése mentes bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól hazánkban. A Tvr. 8. szakasza alapján az IMF valamennyi
  kormányzója, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai, képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon kivéve, ha arról az IMF önként le nem mond. A Tvr. 9. szakasza alapján az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei, követelései és ügyletei teljes mértékben adómentességet, vámmentességet és illetékmentességet élveznek Magyarországon.,,,”
 • 30. deszkás 2012. január 13. 17:50
  „BÁNKI! Ki is mondta ezt? Leirjam? Égni fog az arcod.”
 • 29. deakicska 2012. január 13. 16:59
  „Én2:" Ide juttatták az országot másfél év alatt."

  Ennyire nem lehetsz egyszerű.”
 • 28. Én2 2012. január 13. 16:43
  „mivaan- tévedésbe vagy Te teljesen, miről is beszélsz Te, hiszen az idősebb embereknek van tudásuk hosszú évek alatt szerezték. A fiatalok , lám a parlamentebe látható, hogy (mivel nem dolgoztak sehol, nincs gyakorlatuk) ide jutatták Mo-got másfél éve alatt. Szégyen, hogy éheznek az emberek ami már nagyon régen nem fordult elő és nincs hol lakniuk pedig ha jól tudom erről a kormánynak gondoskodni kellene mivel alapvető joga az embernek a lakhatás.
  Művészet, v. butaságra vall ennyi idő alatt törkre vágni az országot.”
 • 27. booo 2012. január 13. 15:58
  „ÚRISTEN ! Ezek most adják el az országot!”
 • 26. Agyalapi 2012. január 13. 15:06
  „Kérem, hogy ebben az ügyben szólaljon meg a nemzet egészét megtestesítő nagy tekintélyű köztársasági elnök úr is.”
 • 25. bánki 2012. január 13. 13:09
  „Mentek a tankok, jöttek a bankok!

  Miért nem lepődtem meg !

  ,,Élénk belharc lehet az IMF vezetői posztja körül. Több érdek is fűződik ahhoz, hogy a támadás hamarabb kapjon nagy nyilvánosságot, minthogy azt a szervezet jelentéséből tudható lenne. A Világbank "elővigyázatosságból" megszakította internetes kapcsolatát az IMF-fel - ezzel a média a "támadás komolyságát" kívánja alátámasztani. Tom Kellerman, egy mindkét pénzintézet számítógépes hálózatát ismerő szakértő azt nyilatkozta, a támadók egy olyan programot akartak elhelyezni a rendszerben, ami folyamatos jelenlétet biztosíthatott volna számukra, vagyis ami rálátást adott volna nem nyilvános gazdasági adatokra. Szerinte célzott támadás történt, vagyis a programot kifejezetten az IMF rendszerére fejlesztették annak alapos ismerete alapján. Az IMF vezetőjének megválasztása előtt valószínűleg tökéletes zsarolási alapot biztosítottak volna az így nyert információk.

  Zsidó belharc - Stanley Fischer és Christine Lagarde szintén kiválasztottak...

  Az információ "kiszivárogtatása" nem sokkal az után történt, hogy a pénzintézet közölte, Stanley Fischer, az izraeli központi bank vezetője is jelölteti magát az IMF vezetői posztjára. Stanley Fischer 2005 óta vezeti a Bank of Israelt, tavaly másodszor választották meg a bank vezetői posztjára, ötéves mandátumra.

  Vagyis ha Stanley Fischer lesz az IMF vezetője, a teljes nyugati gazdaságnak, köztük hazánknak is közvetlenül a Bank of Israel vezetője fog hitelezni, valamint a korábbi hitelek az ő kezében összpontosulnak. Nem mintha a másik lehetőség lényegesen különbözne ettől, hiszen a zsidó Christine Lagarde "francia" pénzügyminiszter is hasonlóan remek választás lenne egy zsidó pénzintézet számára, de a Bank of Israel vezetőjének megválasztása szimbolikus értékű lenne egész Európa számára - hiszen a zsidó hiteltől való függőséget nem lehetne többé összeesküvés-elméletnek nevezni."”
 • 24. deakicska 2012. január 13. 12:48
  „Azt látom, hogy mi folyik a nagy nyilvánosság előtt - más szóval: a színdarabot látom, amit eljátszanak a népnek. Népszínmű...! Hogy valójában mi történik a kulisszák mögött, az majd akkor derül ki, amikor pont kerül a történet végére, és döntés születik: ilyen vagy olyan...
  Hogy Orbánék politikája jó-e vagy sem, az eredmény fogja eldönteni.
  Az összes többi: nemzetközi politikai nyomásgyakorlás, a lobbik össztüze stb. - ez mind csak a játszma részei. Úgy gondolják szerintem, hogy most talán érnek el eredményt saját érdekeik érvényesítésében, de ez az idő elillan és nem biztos, hogy visszatér.”
 • 23. racionalitás? 2012. január 13. 12:42
  „no kedves viktátor köszönjük...viheti magával bíróicuskát meg patakidevizavinnyogóattilát...és pápápápápápá...a menet végén go to repülőtér és végleg pápápá...manyup marad....testvírek mehetnek-,mind.”
 • 22. deszkás 2012. január 13. 11:31
  „Hol az orcátok fijjúk?”
 • 21. lamuria 2012. január 13. 11:30
  „NEM VOLT JO A NAGY - GOGOSKODES -”
 • 20. mivaan? 2012. január 13. 11:28
  „19! továbbmegyek: ha lenne is kompetenciája - az VALÓBAN olyan kardinális kérdés? mikor jogásszal nálunk Dunát lehet rekeszteni, jelentős túlkínálat van.. adják át a helyüket fiatalabbaknak! menjenek ny.díjba az öregek: ők a múlt rendszer "kiszolgálói" voltak egyébként. vagy pont ez fáj biz. köröknek? Előkerül még több "csontváz"? (mi lett pl. az olajügyekkel? miért nem akkor volt vkinek baja az igazságszolgáltatással? hmm?)”
 • 19. SP 2012. január 13. 11:04
  „delmagyar.hu! figyelmébe:

  ""Orbán
  megszólalt az EU-eljárások ügyében
  Bírói ügyekben nincs kompetenciája az EU-nak, az adatvédelmi biztos csak porszem a gépezetben, a túlzottdeficit-eljárás pedig nem indokolt - mondta a miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.""

  ""A túlzottdeficit-eljárásról szólva a kormányfő azt mondta, az a múltra nézve indokolt, a jövőre nézve viszont nem.""

  http://nol.hu/belfold/orban__biroi_ugyekben__az_eu-nak_nincs_kompetenciaja”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Orbán félre akarja vezetni a közvéleményt

Az ellenzéki párt emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése óta 2103 milliárddal nőtt… Tovább olvasom