Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Könnyel könnyebb

Áldott emlékű édesanyja jutott az eszébe, no meg a saját kölyökkora a minap, amikor elgondolkodtató történetet olvasott egy fiúcskáról, aki arról faggatta a mamáját: miért sír? Pt is kíváncsivá tette hajdanán a könnyek női szembe szökkenése. A történetbéli fiú azt a választ kapta: „Mert én nő vagyok!” Mivel nem értette – anyja szerint nem is fogja megérteni soha –, ezért a fiúcska faggatóra fogta az apját: miért sír a mama látszólag minden ok nélkül? Az apa válasza ez volt: „Minden nő ok nélkül sír!”

Gyerekkoruk hasonlósága miatt akár a – kételyek közt azóta felnőtté vált – fiú bőrébe is bújhatna, hisz nem lelt megnyugtató válaszra ő sem Larry Summers nyilatkozatában, mely szerint a férfiak genetikailag kódoltan okosabbak a nőknél. A Harvard Egyetem elnökének merész kijelentése érzékenyen érintette a tudományok iránt alig érdeklődő laikus többséget is. P pedig a nők könnyeire továbbra is magyarázatot kereső férfiként elmélázott inkább azon, vajon véletlen-e, hogy Newton, Einstein, Galilei, Darwin, Descartes, Platón, Szókratész férfi volt. Tudna-e bárki is említeni kapásból akár két olyan nőt, akit zseninek lehet nevezni? Madame Curie mindenkinek eszébe juthat, de a másodiknál már megállna a tudomány…
Azt is olvasta valahol, hogy a két nem közötti különbség már a gyerekkorban megmutatkozik: míg egy kissrác mindent szétszed és megvizsgál, legyen az cserebogár vagy játék autó, addig egy kislány – látva ezt – azonnal sírva fakad, mert sajnálja a szegény bogarat, s észrevétlenül férkőzik tudatalattijába a gondolat, hogy egy fiú lehet nála okosabb, de bölcsebb soha.
Úgy érzi, épp ettől oly titokzatosak és szeretni valóak a nők. Ám az igazi lényeget máig homály fedné, ha megelégedett volna apja válaszával a történetbéli fiúcska, aki végül is megkérdezte a Legfelsőbb Hatalmat: „Mondd, Atyám, miért sírnak a nők olyan könnyen?” Íme a válasz:
„ Amikor a nőt teremtettem, valami különlegeset alkottam. Oly erőssé tettem a vállát, hogy a világ terheit elbírja, mégis oly gyengéddé, hogy vigasztalást is tudjon adni. Olyan belső erőt adtam neki, ami lehetővé teszi, hogy akkor is továbbmenjen, amikor már mindenki más feladja, és hogy a betegségek és a bánat idején is ellássa a családját panaszkodás nélkül. Oly mély érzéseket adtam neki, amelyekkel gyermekeit mindig és minden körülmények között szereti; még akkor is, ha a gyermek őt mélyen megbántotta. Oly erőt adtam neki, amellyel a férjét minden hibájával együtt szereti és elviseli; és azért alkottam a férfi oldalbordájából, hogy vigyázzon férje szívére. Oly bölcsességet adtam neki, amitől tudja azt is, hogy egy jó férj soha nem sérti meg a feleségét, néha mégis próbára teszi a nő érzéseit, határozottságát és kitartását, hogy meggyőződjön róla: sziklaszilárdan áll-e a férje mellett? És végezetül könnyeket is adtam neki, hogy sírhasson. A könnyek kizárólag csak az övéi, és annyit használ belőlük, amennyire csak szüksége van…”
Bő fél évszázaddal a háta mögött elméjében megerősítést nyert újólag, hogy egy nő szépségét a szemében lehet felismerni, mert az a kapuja a szívének, ahol a szeretet lakozik. Ezért van az, hogy minden nő szép…, aki szeret!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom