Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Könnyítenék a fegyvertartás szabályait Magyarországon

A fegyvertartás szabályain lazító, illetve az új hulladéktörvényről rendelkező kormányzati javaslatokról kezdődik vita az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők emellett folytathatják az európai fiskális paktumhoz csatlakozás, valamint egyes vallási közösségek egyházként történő elismerésének tárgyalását.
A lőfegyverekről és a lőszerekről szóló törvénymódosító javaslatot Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közösen jegyzi. Az előterjesztés több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. A korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

A hulladékokról szóló kormányzati törvényjavaslat célja a hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előterjesztésében úgy fogalmaz, az elsődleges cél mindig a hulladék képződésének megelőzése, ha ez nem valósítható meg, akkor a lehető legtöbb hulladék esetében az újrahasznosítást és az újrafeldolgozást kell alkalmazni annak érdekében, hogy a kevesebb hulladék kerüljön a hulladékrakókba.

A fentiek mellett folytatódhat az európai fiskális paktumhoz csatlakozásról szóló vita is, a képviselők az erről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokat értékelhetik. Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásában azt mondta, az új, európai uniós fiskális paktum minden pontja elfogadható Magyarország számára. Szólt arról is, a parlament feladata megküzdeni a magyar emberekért akkor is, ha ez más országok véleményével vagy érdekeivel ütközik. Hangsúlyozta ugyanakkor: törekedni kell a megegyezésre. A kormányfő beszédére adott reagálások során a kormánypártok mellett az MSZP is támogatta az uniós pénzügyi paktum elfogadásáról szóló határozati javaslatot, a Jobbik és az LMP képviselői ugyanakkor fenntartásokat fogalmaztak meg.

Az egyházügyi törvény módosítása esetében is a részletes vitára kerül sor, vagyis a vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról folytatódik a vita. Lázár János erről a Fidesz-KDNP egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, a kormányoldal "első körben" kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani. A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni.

A keddi napirendi pontok között szerepel még a géntechnológia mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásának tárgyalása, illetve a gyümölcsös ültetvényekről szóló javaslat részletes vitája.

Olvasóink írták

 • 8. szentmiki 2012. február 14. 14:53
  „a bűnöző ezentúl is könnyedén jut fegyverhez...”
 • 7. deszkás 2012. február 14. 13:01
  „Mi ebben a könnyités? Semmi. A lőszer nem fegyver (Zsoltikának igen?)”
 • 6. klj-54 2012. február 14. 13:00
  „1974-ben az orrom előtt lett öngyilkos Varga Zoli barátom egy Kalasnyikovval:)
  Azóta nem akarok fegyvert magam körül!
  Semmit nem old meg a lőfegyver sőt inkább gondokat generál a használata.”
 • 5. macs 2012. február 14. 10:49
  „Az egyházügyi törvény módosítását érdekesnek tartom. Azt pdig végképp nem értem, miért nem akarják elismerni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, mint egyházat. Nem vagyok érdekelt, de azt látom, hogy ők nagyon sokat tesznek a rászoruló emberekért.”
 • 4. jozko 2012. február 14. 10:33
  „#3:

  ...semmi értelme...
  Ami azt illeti, ennek a címnek sem - ámbár ha tényleg a fegyvertartás megváltoztatásaként jegyzik a tervezett törvényt - akkor nem a cikkíró a hibás!

  Üresjárat...”
 • 3. VerHalal 2012. február 14. 10:07
  „Nem csak olvasni kellene, hanem felfogni. A könnyítés a vadászokra és a sportlövőkre vonatkozik, gondolom a darabkorlátozást akarják megváltoztatni, ami teljesen támogatandó.

  Együgyű: Értem én, hogy a magyar nyelvben viszonylag szabad a szórend, de azért a hozzászólásod elég komoly értelmezési feladat elé állított. "Könnyítenék a felelőtlen egymás mészárlását." Nem. Mivel a könnyítés a vadászokra és a sportlövőkre vonatkozik, ezért nem. Nekik eddig is elég komoly feltételekkel adtak fegyvertartási engedélyt, illetve vásárlásit is, ez a jövőben sem változik.

  A lőszerújratöltés pedig egy régen várt dolog, ugyanis a lőszer árának nagy részét a rézhüvely teszi ki, így újratöltve sokkal olcsóbb (és némely esetben jobb) lőszerekhez juthat a felhasználó. Sportlövőknél például külföldön mindenkinek megvan a saját "receptje" lőpor típussal, mennyiséggel, illetve lövedékkel, ezért érnek el jobb eredményeket, mint nálunk a tömeggyártott bolti lőszerekkel.

  Szóval lehet ezen a cikken háborogni, csak semmi értelme.”
 • 2. Együgyű 2012. február 14. 09:35
  „,,Könnyítenék a fegyvertartás szabályait Magyarországon"
  De humánusak! Könnyítenék a felelőtlen egymás mészárlását. Lenne a mostaninál is a jelenlegi valós helyzetről elterelő hír. Természetesen baleset is több lenne. A vak gyűlöletet le lehetne vezetni egy kis lövöldözéssel?
  Talán az egyházaknak akarnak több munkát biztosítani? Ilyen jó a viszony az állam és egyház között? Ja, számlát a munkájukért nem kötelező adni.
  Ez a demokratikus honban a legfontossab teendő?
  OFF.”
 • 1. mivaan? 2012. február 14. 09:14
  „KÖNNYÍTENI?! nem történt elég baleset mostanában??
  inkább szigorítanám: független pszichológiai vizsgálathoz kötném a fegyvertartást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint az EU-s paktum minden pontja elfogadható

A Jobbik ellenzi a paktum aláírását. Cséfalvay Zoltán szerint Matolcsyt félreértették a 47 ezer… Tovább olvasom