Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Konszenzus lehet a nemzeti katonai stratégiában

A parlamenti pártok megfelelő alapnak tekintik a honvédelmi tárca által készített nemzeti katonai stratégiát - hangzott el a Parlament külügyi és honvédelmi bizottságának keddi együttes ülésén.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter jövő januárban terjeszti a kormány elé a javaslatot, amelyről azonban először a képviselőket tájékoztatta. Magyarországon a rendszerváltás óta nem készült ilyen átfogó katonai stratégia.

A Nemzeti Katonai Stratégiára elsősorban Magyarország megváltozott és kibővült védelmi feladatainak meghatározása, valamint a biztonság- és védelempolitikai alapelvekből fakadó feladatok újragondolása miatt volt szükség - mondta kedden a parlament szakbizottságainak együttes ülésén a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre beszámolója szerint az ország biztonsági helyzete stabil és belátható időn belül nem fenyeget hagyományos fegyveres támadás. A szomszéd államok egy része katonai szövetségesünk, a többiek pedig szintén erre törekednek.

A tárcavezető szerint a honvédség feladata egyrészről az ország határainak és légterének védelme, másfelől a szövetségeseinkkel közös feladatokban való részvétel. Szekeres Imre kezdeményezi a kormánynál, hogy a költségvetés a honvédelem finanszírozására szánt 1,1 százalékos GDP arányos támogatást 2013-ig növelje 1,3 százalékra. Ezt a legutóbbi bukaresti NATO-csúcson határozták meg a tagállamok képviselői, mint legalacsonyabb támogatási arányt.

A stratégia az újfajta kockázatok lehetőségével is számol: így egy közelben kialakuló konfliktussal vagy a globális terrorizmus kockázatával is. A dokumentum rögzíti a honvédségre váró új kihívásokat, így például az egyenlőtlen erők közötti fegyveres küzdelmet. A honvédelmi miniszter fontosnak nevezte az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztését is.

A Fidesz egyetért a katonai stratégia alapelveivel és nemzeti érdeknek tartja, hogy ebben a kérdésben konszenzus szülessen - mondta a keddi ülésen a Parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt azonban hiányolta a dokumentumból az energiabiztonság, valamint a katonai hírszerzés fontosságának említését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M3-as Pest megyei szakaszán

Halálos baleset miatt csak a leállósávban haladhatnak az autók az M3-as autópálya Budapestről kifelé… Tovább olvasom