Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kontrát: új rendőrségnek kell születnie

A belügyi államtitkár szerint a rend érdekében elengedhetetlen, hogy új rendőrség szülessen.
A rendészeti tárgyú és azokkal összefüggő törvényeket módosító javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában Kontrát Károly szerdán a parlamentben kijelentette, hogy szakítanak az elmúlt évek gyakorlatával, amelyek szerint a rendőr az állami uralom jelképe és végrehajtója, ennek érdekében a rendőröket is ellenőrizni akarják.

Leszögezte, hogy a rendőrnek elsősorban védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, gondolkodásmódjában és mentalitásában megváltozott, megújult rendőrség képes.

Mint mondta, olyan rendőrökre van szükség, akik méltóak a társadalom megbecsülésére. Hozzátette, hogy ehhez olyan normákat kell kialakítani, amelyek elősegítik, hogy a rendőrséget tiszteljék. Elmondta, a rendőrséget olyan szervezetté kell átalakítani, amelyik munkája során figyelemmel van az ország területeinek különféle társadalmi, szociális és gazdasági adottságaira.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy a legkevésbé biztonságos területeken megfelelő létszámú rendőr legyen.

Az államtitkár azt mondta, hogy a javaslat elfogadásával hatékony eszközöket teremtenek a rendészeti korrupció határozott és gyors visszaszorítására. Közölte, hogy szigorítják a hivatalos állományba kerülés és a szolgálati viszony fenntartásának előéleti követelményeit, ezért bevezetik a megbízhatósági vizsgálatot. Kijelentette, hogy az úgynevezett integritásteszt a külföldi gyakorlatban is működik.

Garanciális szabálynak nevezte, hogy a vizsgálat felett az ügyész törvényességi felügyeletet gyakorol.

Elmondta, hogy a törvényjavaslat egyúttal átalakítaná a rendőrség szervezeti rendszerét. Ezután a rendőrség szervezeti rendszerébe illesztve rendőrségi szervként határozzák meg a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervet, illetve a Terrorelhárítási Központot.

Így jövőre a rendőrség az országos rendőrfőkapitány vezetése alatt álló általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szervből, a Terrorelhárítási Központból illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálatból állna.

Kijelentette, hogy ki kell alakítani a belső bűnmegelőzés és bűnfelderítés új mechanizmusát.

Kitért arra is, hogy az információcsere javítása és az uniós tagállamok közötti együttműködés érdekében a javaslattal módosítani szeretnék a hatályos rendőrségi törvényt. Megjegyezte, szűkítik annak lehetőségét, hogy a hivatásos állomány tagja szervezeti átalakításkor alanyi jogon kezdeményezhesse a szolgálati viszonyának megszüntetését.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. november 03. 16:59
    „Tehát egy újszülött.
    És mit csinálnak a régivel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családipótlék - 1,3 millió felett nem járna a juttatás

Többféle változat fekszik még a kormány előtt a családi pótlék rendszerének átalakítása kapcsán. Tovább olvasom