Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Konvergencia Tanácsot hoz létre a kormány

A kormány Konvergencia Tanácsot hoz létre - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A tanácsnak az lesz a feladata, hogy közreműködjön a konvergenciaprogram előkészítésében, és hogy támogassa a program érvényre juttatását a költségvetésben.
A tanácsnak az lesz a feladata, hogy közreműködjön a konvergenciaprogram előkészítésében, és hogy támogassa a program érvényre juttatását a költségvetésben - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a tanács tagja lesz: Bogsch Erik, Simor András és Surányi György.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a kormány konzultációt kezdeményez a Magyar Nemzeti Bankkal a Brüsszelnek szeptember elsején benyújtandó konvergenciaprogramról, de a program tervezetét augusztus közepén elküldi az Érdekegyeztető Tanácsnak, valamint a parlamenti pártoknak is.

A kormányfő jelezte, hogy a programról, amely az ország uniós felzárkózásának záloga, és amit Brüsszel egyszer már visszautasított , egyeztetésbe kezd a Magyar Nemzeti Bankkal. Gyurcsány közölte, hogy a program tervezetének első változatát augusztus közepén nyilvánosságra hozzák és aztán konzultálnak arról az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. A politikus leszögezte: a konvergencia program kapcsán nincsen alternatívája a tárgyalásoknak és az egyeztetéseknek.

A miniszterelnök az Országgyűlésben úgy fogalmazott, hogy a konvergacia program megalkotásához, elengedethetetlenül szükséges az Országgyűlésnek elfogadnia azokat az egyensúlyjavító intézkedésésket, amelyek szerinte új fejlődési pályára állítják az országot.

Gyurcsány felhívta a figyelmet, hogy a térségben nem csupán Magyarország küdz nehézségekkel, hanem például Lengyelország, ahol egy éve nincsen stabil kormányzás, Csehország ahol a választások óta a parlamentet sem sikerül megalakítani, és Szlovákia is, amely "szokatlanul heves viták" közepedte tudott csak kormányt alakítani. A miniszterelnök ezzel a térségben tapasztalható bizonytalansággal szembeállította azt, hogy Magyarországán politikai stabilitás van, a demokrácia intéznyrendszere pedig erős.

Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője reagálásában felszólította a miniszterelnököt, hogy vonja vissza megszorító-csomagját, melyet a Fidesz nem fog megszavazni. az ellenzéki párt szerint a konvergencia bizottság a Fidesz által korábban kezdeményezett költségvetési bizottsághoz hasonlít, de önmagában nem segít az ország helyzetén. Navracsics felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet az elmúlt években szinte csak elhibázott gazdasági lépéseket tett, vagy nem fedte fel a teljes igazságot.

Herényi Károly (MDF) frakcióvezető elsimerte, hogy az országnak szüksége van a kormány intézkedéseire, azonban a kormány megpróbálhatott volna konszenzust teremteni a pártokkal. Herényi bizalmat kért a kormánytól, hogy a kabinet többet egyeztessen az ellenzékkel és mélyebb párbeszédet folytasson.

Kuncze Gábor (SZDSZ) és Kovács Tibor (MSZP) hangsúlyozták, hogy ha az ellenzék nem támogatja, akkor csak a kormánypártok felelőssége megszavazni ezeket a javaslatokat, melyek az ország fejlődését és stabilitását szolgálják.

Viszontválaszában a kormányfő egyértelművé tette, hogy nem hajlandó a megszorítások kapcsán az ellenzék követeléseinek engedni. Mint mondta: az, az elmúlt 5-6 évben is jellemző "hogyan lehet a kevesebből többet nyújtani politikája". Megfogalmazása szerint, ha valamiben az elmúlt években hibázott, akkor az az, hogy nem volt bátorsága szembeszállni ezzel a politikával.

hirado.hu/MTI/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom