Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Konvergenciaprogram: gyorsuló növekedés csökkenő hiány

Varga Mihály azzal számol, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány, illetve jövőre a GDP növekedés 1,9 százalékos lesz.
Az aktualizált konvergenciaprogram a következő évekre gyorsuló növekedéssel és csökkenő hiánnyal számol, a 2013-2016-ra vonatkozó jelentés - amelyet a kormány hétfőn juttatott el az Európai Unió brüsszeli bizottságának és kedden jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján - a növekedés idei megindulásának alátámasztására öt tényezőt sorol fel.

A növekedés forrása egyrészt a 2012. évi visszaesést okozó egyedi hatások korrekciója. Ezek között kiemeli a program, hogy átlagos időjárást feltételezve a tavalyi alacsony mezőgazdasági teljesítményhez képest 2013-ban az agrárium jelentős mértékben hozzájárulhat a növekedéshez. Mint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi sajtótájékoztatóján hozzátette, ez a tényező 0,4 százalékponttal emelheti a GDP-bővülést.

A külső kereslet élénkülése, az összességében stagnáló belső kereslet mellett a nettó export növekedését eredményezi, amely szintén a gazdasági növekedést segíti. Harmadrészt idén az államháztartási folyamatok szintén támogatóan hatnak a növekedésre, miközben a kormány továbbra is kitart a GDP 2,7 százalékának megfelelő hiány teljesítése mellett. A program azt jelzi, hogy a költségvetési hiány tartása a korábbiakhoz képest kisebb növekedési áldozatokat követel.

A növekedést támogató tényezők között sorolja fel a program az Eximbank és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett hitelbővítő programot. Az Eximbank az elkövetkező 12 hónapban 120 milliárd forint értékű új hitelt kíván kihelyezni a vállalatok exporttevékenységének finanszírozására, míg az MNB által meghirdetett növekedési hitelprogram első pillére 250 milliárd forint alacsony kamatozású forrást biztosít a vállalatoknak - emlékeztet a konvergenciaprogram.

A program végezetül a jelentős mértékben emelkedő uniós források beruházási aktivitást élénkítő beáramlására hívta a fel a figyelmet a növekedést támogató tényezők között.

A 2012-es gazdasági visszaesés időben csökkenő negatív áthúzódó hatása miatt a 2013-as növekedési adat az első negyedévben még várhatóan negatív lesz, de az éves növekedési ütem az év végére fokozatosan 2 százalék közelébe emelkedhet.

A konvergenciaprogram az idei 0,7 százalékos éves GDP-növekedést követően jövőre 1,9, 2015-ben és 2016-ban 2,3 és 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

A programban azonban azt is megjegyzik, hogy kibocsátási rés 2013-ban várhatóan kismértékben (-1,7 százalékosról -3,7 százalékosra) tovább nyílik, mivel a növekedés még elmarad a potenciálistól. Az ezt követő években 2016-ig azonban a kibocsátási rés fokozatosan záródik. A magyar gazdaság várhatóan 2017-ben éri el potenciális kibocsátásának szintjét.

Mivel a legtöbb kormányzati intézkedés a munkaerőpiacot érinti, a potenciális növekedéshez legnagyobb mértékben a munkaerő fog hozzájárulni. Ugyanakkor az előrejelzési horizonton a tőke és a termelékenység hozzájárulása is fokozatosan emelkedni fog - olvasható a programban.

A konvergenciaprogramban felülvizsgált államháztartási hiánypálya olyan célokat tűz ki, amelyek a növekedés megindulásának éveiben a költségvetési keresletszűkítéssel nem gátolják a gazdaság fellendülését. Az államháztartás strukturális hiánya a program egész időhorizontján a középtávú költségvetési cél (GDP-arányosan 1,7 százalékos deficit) alatt marad, így kissé növekszik a költségvetési politika mozgástere - írja a konvergenciarogram. Az idei és jövő évi, egyformán 2,7 százalékos GDP-arányos hiány után 2015-ben és 2016-ban a deficit tovább csökken a GDP 2,2, illetve 1,3 százalékára.

A hiány csökkenésével párhuzamosan a bruttó államadósság csökkenését is prognosztizálja a program, amely szerint a tavaly év végi 79,2 százalékos GDP-arányos adósság idén 78,1 százalékra a következő két évben pedig 76,1 illetve 73,4 százalékosra csökken.

A kormány elküldte Brüsszelnek az idei jelentését

A kormány elküldte hétfőn az Európai Bizottságnak idei, aktualizált konvergenciajelentését: a kormány azzal számol, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a GDP-arányos hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jelentés ismertetésére összehívott keddi sajtótájékoztatón jelezte, hogy a kormánynak "minden oka megvan" feltételezni, hogy Brüsszel az idén megszünteti a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárást. A gazdasági tárca vezetője a kormány friss makrogazdaság prognózisát is ismertette. Ennek értelmében a korábban várt 0,9 százalékos növekedés helyett - elsősorban az előző évi, vártnál rosszabb GDP-adat hatására - 0,7 százalékos bővülést vár idén a kormány, míg jövőre 1,9 százalékos nővekedés lehet.

Varga Mihály jelezte, hogy a növekedés újraindulását elsősorban egyedi tételek korrekciója, így a kedvezőbb mezőgazdasági év, a külső kereslet élénkülése, a stabil államháztartási helyzet és a magyar pénzintézetek hitelbővítő intézkedései segíthetik.

A kormány nem változtatott idei évre vonatkozó, 2,7 százalékos államháztartási hiánycélján, amelyet a friss prognózis szerint jövőre is megtartana. Ennek értelmében az államadósság GDP-arányos szintje az idei évben 78,1 százalékra, jövőre pedig 77,2 százalékra csökken. Ez összhangban van az alkotmányban rögzített adósságszabállyal - tette hozzá.
Varga Mihály jelezte, hogy a dokumentumban 293,1 forintos euróárfolyammal számoltak, ami magasabb az ősszel várt 283 forintnál. Jelentős mértékben javított idei évre vonatkozó inflációs várakozásán a kormány, így a korábban jelzett 5,2 százalékos éves fogyasztóri árdrágulás helyett 3,1 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos infláció lehet. A nemzetgazdasági miniszter a változást a kormányzeti intézkedésekkel, elsősorban a rezsicsökkentéssel, illetve az alacsony európai inflációs környezettel magyarázta.

Varga Mihály jelezte, hogy a költségvetést éréintő kockázatok, GDP-arányosan mintegy 0,7 százalékponttal csökkentik az idei költségvetés tartalékait, de a 0,6 százalékos, fenmaradó tartalékkal is "biztonságosan" teljesíthető az idei hiánycél.

A pénzügyi tranzakciós illeték esetében mintegy 80 milliárd forinttal alacsonyabb bevételre lehet számítani idén, mint amit korábban vártak, elsősorban a gyors piaci alkalmazkodás miatt. De ez a kérdés is részét képezi majd a bankszövetséggel való egyeztetéseknek - tette hozzá.
Leszögezte ugyanakkor, hogy államigazgatási körben a tervezett pénzügyi tranzakciós illeték be fog folyni.

A további költségvetési kockázatok között említette, hogy az Európai Bizottság nem engedélyezte a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, ami révén magasabb költségvetési bevétellel számolt volna a kormány.
A kisadózók tételes adójának (kita), és a kisvállalati adónak (kiva) a vártnál kisebb igénybevétele pozitív hatással van a költségvetési egyenlegre. Megjegyezte továbbá, hogy az önkormányzati gazdálkodás alakulása "sokkal kedvezőbb lett".

Az e-útdíj rendszerből és a pénztárgépek központi bekötéséből származó bevételekkel kapcsolatos kérdésre a miniszter leszögezte: ha elindulnak ezek a rendszerek, akkor az év második felében, nagyjából szeptemberig kell megvizsgálni, hogy hozzák-e a várt bevételt.

A költségvetés tervezésekor figyelembe vett, ám elmaradó, az IMF-hitel megkötéséből származó, mintegy 100 milliárd forintos költségvetési egyenlegjavulás hatását a gazdasági tárca vezetője szerint pótolják az alacsonyabb kamatkörnyezet hatásai.

Varga Mihály kérdésre válaszolva jelezte: belátható időn belül nem lesz reális kérdés Magyarország euróövezeti csatlakozása, így talán az évtized végére jöhet el az az idő, hogy ez a kérdés újra napirendre kerüljön. Úgy fogalmazott: "messze vagyunk még attól, hogy a konvergenciakritérium összes feltételét teljesítsük". Leszögezte ugyanakkor, hogy a hétvégén Dublinban megtartott informális uniós pénzügyminiszteri találkozón is azt jelezték, "Magyarország inkább ne sopánkodjon amiatt, hogy nem tagja az euróövezetnek".

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. scott1 2013. április 17. 18:12
  „Bcsabi75

  Neked az a konkrét válasz, ha egy baloldali újság azt írja, hogy lehetséges??? Komolyan?! :D
  Én meséltem örömódát, valóban??? Idézz már az én "örömódámból" pár sort! Vagy, azt továbbra sem, csak az általánosítás meg a degradálás? Na, persze így egyszerűbb ugye? :D

  Ha ezek az adatok, amiket leírtam az átlag magyar számára SEMMI, akkor miért ragaszkodott hozzá az IMF, vagy az EU, illetve ennek megvalósulásának kudarcáról miért írtatok oly sokat tavaly? Gondolom fogalmad sincs!
  Azt mondod ez az átlag magyar számára semmi, amikor tavaly még amiatt sírdogáltatok, hogy ne a multikra terheljék mert az továbbterhelheti a fogyasztóra, hanem terheljék csak egyből a "konvergenciaprogramot" az átlag magyarra? Na persze, ha arra nem emlékeztek, amit egy hónapja mondtatok, nem is várható el, hogy erre igen?!

  A taxisblokádra drasztikus üzemanyagár emelésnél nagyobb mértékű emelések voltak az előző kormányzati ciklusban a ti nagy-nagy megelégedésetekre... Ki is volt akkor a Miniszterelnök???

  Ausztriában most valóban olcsóbb, nálunk az üzemanyag kb. annyi mint Romániában, vagy Szerbiában és olcsóbb mint Szlovákiában vagy Szlovéniában... Szóval, konkrétan ezen országban drágább az üzemanyag, na persze amikor olyan nagyon megvoltatok elégedve az árával, nem volt olyan uniós szomszédos ország akit ne előztünk volna be... :D

  Nem én arról a 8 év alatt megkétszerezett 560 ezer munkanélküliről beszélek, akiket nem igazán akartatok észrevenni és akikről a mai napig nem akarsz még tudomást venni! Pedig erről is mondott véleményt 2010-ben az általad emlegetett több millió magyar, felesleges engem erre emlékeztetned... te vagy az aki már nem emlékszik!”
 • 28. macs 2013. április 17. 18:10
  „26. scott1,
  szerintem egyénekre vonatkozik a szavazati jog megvonása, hanem Magyarországtól vonnák meg az Uniós bizottságokban és parlamentben a szavazás jogát.”
 • 27. Bcsabi75 2013. április 17. 17:19
  „26 scott1: Itt a konkrét válaszok:

  Írd már le, hogy pontosan mikor is veszik el a szavazati jogát az országunknak 2013-ban, csak, hogy akkor majd elnézést tudjak tőled kérni... Mindenesetre én nem felejtem el és emlékeztetni is foglak rá, te meg majd számon kérheted a FAZ-on! :DDD
  - " Mögliche Sanktionen reichen bis zum Entzug des Stimmrechts." Fordítás: Lehetséges szankciók a szavazatijog megvonása!!!!

  Ki mesélt itt örömódát??? Nevezd már meg az illetőt, gondolom ez ezúttal is el fog maradni... :D
  Te egyetlen dolog miatt gyalázol, mert azt mertem állítani, hogy a 2,8%-os infláció kisebb mint előtte az általad preferált időszak egyes éveinek 8%-a, illetve mert azt merem állítani, hogy a 2,1%-os államháztartási hiány jóval alacsonyabb mint a te általad kedvelt időszak 8%-a...
  - Nem marad el. Itteni olvasók közül: SP, USB, vagy Te! Ezek az adatok, amiket Te itt írsz az átlagmagyar számára SEMMI. Tudod, 2014-ben nem a Fidesz Holdudvar és csatlósai döntenek, hanem 8 millió magyar választópolgár!!!

  Ha csőlátó lennék akkor ilyeneket írogatnék neked, hogy: "2001-ben a 95-ös benzin ára egy év alatt 8,7 százalékkal csökkent, míg a gázolajé 13,7 százalékkal lett kevesebb... ki is volt akkor a miniszterelnök?" :D
  - Taxisblokádra emlékszel? Sznitén drasztikus üzemanyagáremelés miatt volt! Ki is volt akkor a Miniszterelnök???

  Ja és nem válaszoltál arra se, miért drágább egy-két környező országba mostanában az üzemanyag, gondolom ezt az alacsonyabb áfájukkal magyarázod (na meg természetesen a zorbánkormánnyal), mint ahogy valószínűleg azt is, hogy pár %-os euró mozgás miatt miért lepik el a határ melletti települések boltjait a bevásárló turisták...
  - Ausztriában a Gázolaj ára: 1,34 EUR! = 388,6 HUF ( 1 EUR = 290 HUF), Ukrajnában, 10,2 UAH = 279,27 (1 UAH = 27,38 HUF). Szóval, konkrétan melyik környező országban drágább az üzemanyag?????

  Beszélj azokkal a munkanélküliekkel, akik "a piac önszabályozó mechanizmusának" elmaradása miatt megkétszereződő munkanélküliek táborába kerültek 2010 előtt, vagy az 1 millió BAR listás közül bárkivel, vagy egy olyannal, aki csak a protezsált devizahiteletek miatt megy lassan tönkre, hogy miként is élnek a hónap végén már jó ideje... mindenesetre örülök, hogy ti is észreveszitek őket lassan, ugyanis amikor ezt 4-5 éve leírtam nektek, akkor ez itt egyeseket még nagyon zavart... (a tapsolásban)!
  - 2010 előtt idejött az Audi (Győr) és a Mercedesz (Kecskemét). Milyen munkanélküliekről beszélsz? Akiket az Orbán Kormány tett tönkre??? Azok vannak jócskán! Jelenleg, kb 600.000 fő!!!!!!”
 • 26. scott1 2013. április 17. 16:50
  „25!
  Írd már le, hogy pontosan mikor is veszik el a szavazati jogát az országunknak 2013-ban, csak, hogy akkor majd elnézést tudjak tőled kérni... Mindenesetre én nem felejtem el és emlékeztetni is foglak rá, te meg majd számon kérheted a FAZ-on! :DDD

  Ki mesélt itt örömódát??? Nevezd már meg az illetőt, gondolom ez ezúttal is el fog maradni... :D
  Te egyetlen dolog miatt gyalázol, mert azt mertem állítani, hogy a 2,8%-os infláció kisebb mint előtte az általad preferált időszak egyes éveinek 8%-a, illetve mert azt merem állítani, hogy a 2,1%-os államháztartási hiány jóval alacsonyabb mint a te általad kedvelt időszak 8%-a...

  Ha csőlátó lennék akkor ilyeneket írogatnék neked, hogy: "2001-ben a 95-ös benzin ára egy év alatt 8,7 százalékkal csökkent, míg a gázolajé 13,7 százalékkal lett kevesebb... ki is volt akkor a miniszterelnök?" :D

  Ja és nem válaszoltál arra se, miért drágább egy-két környező országba mostanában az üzemanyag, gondolom ezt az alacsonyabb áfájukkal magyarázod (na meg természetesen a zorbánkormánnyal), mint ahogy valószínűleg azt is, hogy pár %-os euró mozgás miatt miért lepik el a határ melletti települések boltjait a bevásárló turisták...

  Beszélj azokkal a munkanélküliekkel, akik "a piac önszabályozó mechanizmusának" elmaradása miatt megkétszereződő munkanélküliek táborába kerültek 2010 előtt, vagy az 1 millió BAR listás közül bárkivel, vagy egy olyannal, aki csak a protezsált devizahiteletek miatt megy lassan tönkre, hogy miként is élnek a hónap végén már jó ideje... mindenesetre örülök, hogy ti is észreveszitek őket lassan, ugyanis amikor ezt 4-5 éve leírtam nektek, akkor ez itt egyeseket még nagyon zavart... (a tapsolásban)!”
 • 25. Bcsabi75 2013. április 17. 15:59
  „24 Scott1: Az üzemanyagárral kapcsolatban: TÉNY: 2009 február 254 HUF/l. A Gázolaj. Ki is volt akkor a Miniszterelnök?
  EUR/HUF árfolyam: 2009.02.02.: 297,68 Forrás: mnb.hu

  3-4 hete azt mondtuk, ami lassan kezd bekövetkezni. Az EU el akarja venni Magyarország szavazati jogát az EU Parlamentben!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ez neked nem gáz???????????

  Ha nem hiszed, olvass utána: www.faz.net (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

  Tudod miért háborgunk többek között itt?

  pl.: az ÁFA miatt! SEHOL a világon nincs ilyen magas ÁFA, mint minálunk!!!
  Infláció: Szerintem kérdezz meg egy átlagmagyart, mit csinál hó végén, mikor nem elég a fizu a teljes hónapra, aztán mesélj örömódát Orbán Elvtárs munkásságáról!!!!”
 • 24. scott1 2013. április 17. 14:12
  „Bcsabi75 2013.04.17. 12:33

  Ki beszélt itt Tündérmeséről??? Én egyetlen dolgot állítottam, azt, hogy a legtöbben azt sem vállalják amit 3-4 hete mondtak, vagy tavaly... Elég volna visszaolvasnod, és rájönnél magadtól is! Az persze igaz, hogy felvetettem, hogy akik most háborognak a költségvetési hiány vagy az infláció számain azok még pár éve ezeknek a többszörösét egyfajta fenenagy sikerként, örömködve vagy semmi kivetnivalót nem találva élték meg!
  Mi a hazugság, az hogy itt drágább volt az üzemanyag mint Szlovéniában, Ausztriában, vagy Szlovákiában? :D
  És amúgy most mennyi náluk, 254 forintnál olcsóbb? Vagy megdrágult? Miért drágult volna meg, csak nem az Orbán kormány megdrágította náluk is? :)
  23!
  És nemcsak, hogy akkor szól a témához amikor te is, illetve helyetted, de még ugyanúgy hazugsággal vádolja meg azt aki mást mer állítani, természetesen a hazugságot nem nevezi meg konkrétan, csak úgy általánosságba általánosít, vagy előcitál valamit, amit te nem is állítottál! Rokonlelkek vagytok! Kb. 2 hónap és hozzád hasonlóan a végtelenségiek elhitelteleníti magát azzal amit magától összeírogat... :D”
 • 23. roxper 2013. április 17. 12:57
  „21.
  Ne írj ilyet, mert te én leszek, én meg te, szóval érted, ez a következő húzása, ja meg amúgy is új nick vagy, mert nem látott még itt csak pár hete, nem mered felvállalni régi énedet! :DDD”
 • 22. Bcsabi75 2013. április 17. 12:41
  „Hello Scott1: Itt egy friss hír. Talán beszélsz kicsit németül, szándékosan eredetiben hozom a hírt!!!!

  Streit um Verfassungsreform
  EU-Kommission will Ungarn verklagen
  17.04.2013 ? Die Europäische Kommission plant eine Klage gegen die ungarische Verfassungsreform. Gleichzeitig wächst in der EU die Bereitschaft, ein Verfahren nach Artikel 7 einzuleiten - das könnte Ungarn die Stimmrechte kosten.

  Forrás: www.faz.net

  Frankfurter Allgemeine Zeitung!!!!”
 • 21. Bcsabi75 2013. április 17. 12:33
  „Scott1: Tudod Te menyi volt a dízel literje 2009 februárjában?

  Megsúgom: 254 huf!!! Ha nem hiszel az emlékeidnek nézd meg a nav weblapján!!!!

  Még Te beszélsz itt Tündérmesékről? Mi vagy Te? Egy betanított Fidesz Közmunkás? Ha annyira sok a dolgod, miért itt pötyögöd a hazugságaid???”
 • 20. scott1 2013. április 17. 10:36
  „17!
  Hittérítés? Mit értesz te hittérítésen? Azt, hogy azt merem írni, hogy "Hé pajtás, három hete még teljesen mást állítottatok"? Nem is beszélve a nyócévekről... :D
  Vehemencia? Mi értesz te vehemencián? Azt, ha hetente hozzászólok egy-két témához? Szemben azokkal, állandóan hozzászólnak minden témához, vehemens véleményükkel degradálva bármit és bárkit, majd hetekkel később a saját véleményüket is elfelejtve önmaguknak ellentmondva, kántálják tovább az egyetlen "igazságot"? Persze ezt ők nem vehemensen teszik, ezért mondhatnak bármit az téged nem zavar, ugye? :DDD”
 • 19. Együgyű 2013. április 17. 10:06
  „,,Konvergenciaprogram: gyorsuló növekedés csökkenő hiány"
  El kellene már azt is fogadni mindenkinek, hogy azok, akik eddig vitték valamire azoknak a növekedése töretlen, és ha hiányuk volt az megszüntetésre került! ,,Varga Mihály azzal számol, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány, illetve jövőre a GDP növekedés 1,9 százalékos lesz." Az Európai Unió brüsszeli bizottsága az aktualizált konvergenciaprogramot bizonyára elfogadja? Mellesleg meg, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterünk megmondja a tutit az úgy is lesz! Minden átlagos szintű magyar állampolgár még 20 évig várhatja, hogy a XXI. századi fejlett Nyugat-Európai polgárok szintjén fog élni? Ha a külföldre kitántorgott fiataljaink fülébe is eljutnak Varga Mihály mágikus meglátásai, akkor bizonyára visszatántorognak Magyarországra? Nem az itteni emberek érzik meg a zsebükön az áldásos politikai tevékenységet? Pártállástól függetlenül minden politikus bizonyára egységes áldozatot is vállal a nemes ügy érdekében? Lehetséges, hogy a bevételeik 5o%-át a további csökkentések érdekében felajánlják? Sőt előjogaikról is lemondanak és racionalizálásra is sor kerül a soraikban a szeretett népük érdekében? A 2014-es választásokig jönnek az újabb sikertörtének? A sikertörténeteket majd minden választani akaró polgár, ha akarja a saját tapasztalati alapján (Bőre alapján.) megítéli!
  Minden szép, minden jó, de a Fidesz-KDNP a legjobb! Ez a három év csodálatos volt! További ilyen húsz év volna jó! Siker sikerre született és születni fog még! Éljen Orbán Viktor, Kövér László, Lázár János, Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Selmeczi Gabriella, Giró-Szász András, stb. További sikertörténetek kellenek. Zúgjon a vastaps a nemzeti egységes áldozatvállalásukért! Melyik uniós országban csökken idén a rezsi 1o%-al januártól? Csak Magyarországon! Kormány információ! Magyarország jobban teljesít! A kormány megbízásából!
  Ami baj esetleg van azért a következők a felelősek: MSZMP, MSZP, az elmúlt húsz év, az elmúlt 8-év, és az IMF, EU, világ, Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy, továbbá Botka László! Ezt ugye lehet, írni a mai Magyar demokráciában? Teljesen felesleges lenne ebbe a témába is belekeverni a politikát!”
 • 18. babar 2013. április 17. 09:33
  „Semmi gond! Hozzuk vissza a szegfűsöket és minden mutatónk jó lesz, mármint a külföldi elemzők szerint..
  Fogjunk végre össze a baloldalon!”
 • 17. dondongó 2013. április 17. 09:24
  „16. scott1 2013.04.17. 09:00
  Ilyen vehemenciával csak Logaritmus szaktárs végzett hittérítői tevékenységet Megyó/Fletó mellett a zemúttnyócévbe...:-)”
 • 16. scott1 2013. április 17. 09:00
  „14.
  Rosszul látod, nem hiába írtok bármit is a "korlátoltaknak"... emlékszünk mindenre, az 500 forintos benzintől, a 400 forintos eurón át, a kormányváltástól az államcsődig, a Matolcsy MNB elnökségétől bebukó forinton át... mindenre! :)
  Lakáspiac valóban nincs, tudom miről beszélek. Csak számodra meglepetés, hogy a mesterségesen felfújt ingatlanlufi szétrobbanása után megdöglött minden. Rengeteg 2010 előtt épült ingatlan üres még mindig... rengeteg építőipari cég azóta sincs kifizetve, 1 millió BAR listás nagy része évtizedre kilőtte magát a hitellehetőségből. A kétszeresére duzzadt munkanélkülieknek kellene ingatlant venni? Vagy annak a több százezer fiatalnak (akik amúgy jellemző szereplői lennének az ingatlanpiacnak) akik még az országot is itt hagyták?
  Az államadósság csökkenését az unió is elfogadta, szemben egy-két kormány költségvetésével... az euróárfolyamon számolt államadósság csökkent... tehát a kormány pár hét alatt 4%-os csökkenést képes produkálni? Na, ne! :D
  Az energiahordozók árával tisztában vagyok, csodálkoztam is, hogy miért is vette anno a magyar állam szinte a legdrágábban a térségben, de akkor ti még nem foglalkoztatok ilyen apróságokkal... de amikor a térségben itt volt a legdrágább az üzemanyag abban sem láttál semmi kivetnivalót.
  Ki is gyűjtöm az összes "szakértelmeteket", ha igényt tartasz rá, sajnos tőled egy évnél régebbi "meglátásokat" nem találunk, bár tőled "nem korlátolttól" ez elmúlt egy év is igen bőséges... :D”
 • 15. dondongó 2013. április 17. 08:19
  „Makroszinten minden napra jut egy győzelmi jelentés: az előző kis - átkosban már Kókadt Jimmy is megmondta, hogy száguld a Pannon Puma. Mikroszinten azaz a saját életünkben pedig beledöglünk ezekbe a fényes győzelmekbe.”
 • 14. roxper 2013. április 17. 08:14
  „13.
  Csípd meg magad!
  Államadósság pár százalékot nőtt (4-5%), pedig elvertek 3000 mrd-ot, az euro árfolyam ma még épp 294-en áll, de 3.5 hónapig ennél jóval magasabb árfolyama volt és ugyebár tudjuk, hogy a költségvetést milyen árfolyamokkal számolták, hány 10 milliárddal nőtt emiatt a kamatkiadás, a benzinről jobb ha hallgatsz, csak az elmúlt két hétben minimum 40 Ft-tal kellett volna lejjebb mennie a kb 20 Ft-tal szemben, elég csak az olaj paci árát nézni és a huf/usd árfolyamot. Az energiahordozók árát jobb ha tudod, hogy nem a kormány határozza meg, nem lehet vele mit tenni, az infláció meg csak a gusztustalan "rezsicsökkentés" miatt nem maradt 6% felett (ill az 5% mnb alapkamat miatt, ami épp a narik rossz kormányzása miatt volt 7%-os, a kormányváltásnál alkalmazott 5.25% helyett), lakáspiac és hitelezés meg jelenleg nincs szóval nem tudom miről beszélsz. Na mindegy hiába ír az ember bármit is egy magadfajta korlátoltnak... :((((”
 • 13. scott1 2013. április 17. 06:17
  „Egyeseket egyetlen dolog motivál csak most, és ez a sírás mindenért...
  Amennyiben a lakosságot érintő intézkedésről van szó, akkor a makroadatok miatt sírdogálnak... ha külföldi makroadatokat példának citálnak, akkor hallgatnak az ottani lakosságot érintő sokszor brutális intézkedésekről.
  Most a 293 forintos euró miatt háborognak, amikor 3 hete még 320 forintos euróról szólt a próféciájuk... persze ugyanők jó egy éve még 400 forintos euróról... 500 forintos benzinről... tarthatatlan államháztartási hiányról... államcsődről... kormányváltásról... "hiperinflációról" vizionáltak...
  És mindezt teszik úgy, hogy egy sor nem sok, annyi problémát nem láttak évekkel ezelőtt a 320 forintos euróban... a többszörösére dráguló energiahordozókban... a 8%-os inflációba... a kezelhetetlen államadósságban... a mostaninak a többszörösére tehető államháztartási hiányban... az összeomló lakáspiacban és hitelezésben... a kétszeresére duzzadó munkanélküliségben... 1 millió BAR listásban...
  Valószínűleg Ők meg vannak győződve arról, hogy ez is volt beígérve "a választási nagyívű ígéretekben" ... amit pontról-pontra meg is csináltak! És ez az, ami megkülönbözteti a profit a dilettánstól a szemükbe, ugye? :D”
 • 12. zehn 2013. április 16. 19:50
  „Én csak azt látom, a választási nagyívű ígérgetéseikből a világon semmit nem tudtak megvalósítani. Pedig jó lett volna. Az is megcáfolhatatlan tény,hogy rosszabbul élünk,mint az általam sem kedvelt Gyurcsány vezette szocik alatt. Nincs miről beszélni tovább. Megbuktak,csak nem szokásuk beismerni. Egész Európa, meg a világ szemében is egy semmirekellő, pökhendi, dilettáns társaság vezeti ma az országot. Sajnálatos.”
 • 11. roxper 2013. április 16. 17:39
  „Tehát elmondhatják ha véletlenül jók is lennének a számaik, akkor 2014 év végére kb ott tartanának, mint amikor átvették a kormányzást, kizárólag gdp szemszögéből nézve, mert az emberek szépen megérzik zsebükön az áldásos ténykedésüket! :(”
 • 10. Bcsabi75 2013. április 16. 15:33
  „USB Te tudsz még hinni ezeknek??? A Pinokkió orruk már az országba sem fér el a sok hazugságaiktól!!!!

  Tőled is kérdeznék valamit: Mikor éltél jobban? Most, amikor minden nehéz és rossz, vagy mondjuk pár évvel korábban, amikor talán volt normális munkád és nem a gép előtt csücsülve írogattad a Fidesz szónoklatait...”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliárd forintot fizetnek ki a biztosítók a rendkívüli hóhelyzet miatt

A márciusi rendkívüli téli időjárás miatt csaknem 4 milliárd forintot fizetnek ki ügyfeleiknek a biztosítók. Tovább olvasom