Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Konvojokban özönlenek haza

Elfoglalt állások visszaadásáról, fogolycseréről hallani azóta, hogy életbe lépett a fegyverszünet a közel-keleti tűzfészekben. A segélyek szakadatlanul áramlanak, a hazájukat elhagyó, menekülő állampolgárok is hosszú konvojokban térnek haza.
Izrael a tervek szerint szerdán kezdi meg átadni a Libanon területén elfoglalt állásokat a libanoni hadseregnek. Az izraeli hadsereg vezetőinek keddi bejelentése szerint a jövő hétre befejezik az izraeli katonák kivonását Libanonból, lezárva a Hezbollah síita fegyveres szervezet ellen július 12-én megkezdett hadműveleteket. A libanoni Hezbollah tizenhárom foglyát és a síita szervezet számos fegyveresének holttestét ajánlhatja fel Izrael cserébe két elrabolt katonájáért. Izrael nyilvánosan azt bizonygatja, hogy a Hezbollahnak feltételek nélkül kell szabadon engednie az elfogott katonákat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely elvezetett a fegyvernyugváshoz, ugyancsak követeli, hogy a Hezbollah adja ki az izraeli foglyokat. Tisztviselők ugyanakkor jelezték, hogy Izrael kész egy közvetítőkön keresztül lebonyolítandó ügyletre, amely végül elvezetne a katonák szabadulásához.

Tízezren lépték át a határt

Az ellenségeskedések beszüntetése óta áramlanak a segélyek Dél-Libanonba, de a szállítmányok célba jutását jelentősen hátráltatja a hazatérő menekültek áradata és az arab ország elleni izraeli tengeri zárlat fenntartása – közölték kedden ENSZ-szervezetek. Ivóvizet, élelmiszert és üzemanyagot szállító, tizenkét teherautóból álló ENSZ-konvoj indult útnak kedden dél-libanoni településekre, köztük Rmeisbe és Haszbajába az ENSZ Gyermekalapjának tájékoztatása szerint. Az ENSZ egy másik gépkocsioszlopa Tripoliba, Bejrútba, Szaidába (Szidón) és Szúrba (Türosz) tart. A Lítáni folyón három átkelőt nyitottak meg helyreállításuk után. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint csaknem tízezer Szíriába menekült libanoni lépte át a határt azonnal az ellenségeskedések hétfői, hivatalos beszüntetése után.

Illúzió az új Közel-Kelet

Amerika terve egy „új Közel-Keletre” összeomlott, illúzióvá vált a Hezbollah Izraellel szemben elért sikerei nyomán – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök kedden egy újságíró-szövetség tagjai előtt. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter még az Izrael és a Hezbollah közötti egy hónapos háború korábbi szakaszában azt fejtegette, hogy bármilyen rendezésnek tartósnak kell lennie és egy „új Közel-Kelethez” kell vezetnie, ahol a szélsőségeseknek nincs befolyásuk. Aszad szerint Izrael már egy ideje tervezte a libanoni harcokat, de törekvése nem járt sikerrel. „Az eredmény kudarc volt Izrael, szövetségesei és gazdái számára” – mondta. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az utolsó pillanatban lemondta kedden szíriai látogatását, tiltakozásul Bassár el-Aszad beszéde ellen.

Háromezres német békefenntartó csapat

Mindeközben körvonalazódik a német hadsereg, a Bundeswehr részvétele a libanoni békefenntartásban. Kormányforrásokra hivatkozva a legtekintélyesebb napilapok arról számoltak be, hogy a nagykoa-

líciót alkotó konzervatív uniópártok és a Német Szociáldemokrata Párt között hosszú viták után megállapodás jött létre arról, hogy a Bundeswehr és a szövetségi rendőrség egységei egyaránt részt vesznek majd abban a nemzetközi erőben, amelynek felállítását a fegyverszünet ellenőrzése céljából az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozta el. Mintegy 3 ezer fős német kontingensről lehet szó. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtra készen a válogatott

A csütörtökön kezdődő 35. sík vízi kajak-kenu világbajnokság előtti utolsó sajtóeseményét tartotta… Tovább olvasom