Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Könyv a németek kitelepítéséről

A soproni német ajkú lakosság kitelepítéséről ír könyvet Krisch András levéltáros. Hatvan évvel ezelőtt nyolcezer soproni polgárnak kellett elhagynia hazáját és otthonát.
A magyar kormány – a második világháború győztes nagyhatalmainak egyetértése mellett – 1945. december 22-én alkotta meg a németek kollektív büntetéséről és kitelepítéséről szóló rendeletét. A kibontakozó bosszúhadjárat eredményeként már 1946 januárjában vagonokba zsúfolva megkezdték a budaörsi németek kiszállítását az országból. Sopronra az április 27-e és május 16-a közötti időszakban került sor. – Megrázó és tragikus eseményeknek volt színhelye akkoriban a város – mondja Krisch András. – Hiába éltek mondjuk valakinek az ősei akár évszázadok óta Sopronban, nekik is, miként minden negyedik városlakónak, távozniuk kellett. Elég volt ehhez az is, ha csak német anyanyelvűnek vallották magukat. Ennek ellenére voltak, akik felmentést kaphattak, mint például az újjáépítésben részt vevő szakmunkások, a bányászok és a gyorsan szerveződő kommunista párt tagjai. Ezért is fordulhatott elő, hogy az egyik szerelvényt indulása után két perccel állították meg, és egy egész családot levettek róla, mivel a családfő időközben párttagkönyvet szerzett magának...
A Sopronból kitelepítetteket a németországi Baden-Württemberg tartományba hurcolták. Akadt köztük azonban olyan, aki soha sem tudta megszokni az idegen környezetet. Visszaszökött Sopronba, és évekig bujkálva, a letartóztatástól rettegve élt. A többség azonban új hazára lelt. A szerző többek között őket is, miként a korabeli tanúkat is, megszólaltatja könyvében, amely az izgalmas, érdekfeszítő történeteket sem nélkülözi majd. A kötet várhatóan a nyár elején jelenik meg magyar, majd német nyelven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hózivatar

A meteorológiai tavasz első napján változékony időjárás volt megyénkben. A délután folyamán erős… Tovább olvasom