Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Könyv az egyház 1945 utáni múltjáról Konferencia

Jelenleg 75 ezer oldal feldolgozott dokumentum áll rendelkezésére annak a plébánosokból álló kutatócsoportnak, amely évek óta az egyházi múlt feltárásával foglalkozik. A jövőben intézet alapítását és egy könyvsorozat első kötetének kiadását tervezik.
Szabó Gyula mezőörsi plébános – néhány kollégájával – a kilencvenes évek második felétől foglalkozik az Állami Egyházügyi Hivatallal, a pártállammal együttműködő papok és ügynökök ténykedésével. Az elmúlt évtizedben 75 ezer oldalnyi dokumentumot dolgoztak fel, főként az Országos Levéltár és az Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának anyagából. Régóta tervezik, hogy kutatásaikat publikálják. Erre a közeljövőben kerül sor, tudtuk meg Szabó Gyulától, aki elmondta, hogy elsőként egy olyan könyvvel lépnek a nyilvánosság elé, amely hasznos iránytű lehet a katolikus egyház 1945 utáni történetének feldolgozásához.
– Ebben a közel háromszáz oldalas kötetben Lénárd Ödön piarista szerzetes, a Jelenkori Katolikus Archívum megalapítójának egyházi múlt feltárását segítő alapvetését adjuk közre, illetve Tímár Ágnes ciszterci szerzetes, nyugalmazott apátnő hozzáértő kiegészítéseit. Ödön atya halála után egyébként a nővér folytatta a kutatómunkát – nyilatkozta a mezőörsi plébános, aki a könyv harmadik fejezetében az Állami Egyházügyi Hivatal, a békepapság, a püspöki kar, valamint az egyházi sajtó négy évtizedes tevékenységét dolgozta fel. A kötetet, amit németre és franciára is lefordítanak, Adriányi Gábor, a bonni egyetem tanszékvezető tanára, egyháztörténeti intézetének igazgatója lektorálja.
Szabó Gyula elmondta: a közeljövőben egy kutatóintézet létrehozását is tervezik. Ennek része lesz az az archívum, ami kutatásaik nyomán az elmúlt években összegyűlt. Megjegyezte: valószínű, hogy a Lénárd Ödön-hagyaték is hozzájuk kerül.
A Magyar Püspöki Konferencia jóváhagyásával létrejött Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány az egyházi múlt tudományos feltárásával foglalkozik. A kuratórium döntött arról, hogy egyeztetést folytatnak a téma kutatóival, november 6-án pedig „Magyar katolikus egyház 1956” címmel konferenciát szerveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demszky: A főváros kára 50, az államé 100 milliós

Az éjszakai demonstrációk nyomán a főváros kárelhárítási költségei 50 millió forintra rúgnak –… Tovább olvasom