Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Könyv készült a német ajkúak kitelepítéséről

Hiánypótló, egyben forrásértékű könyv bemutatójára kerül sor ma este hat órakor a volt vármegyeházán. Krisch András levéltáros a soproni németség elűzésének előzményeit, a kitelepítést és annak utóhatásait dolgozta fel.
Pontos adatok még ma sincsenek, de hét-nyolcezer német ajkút űztek el 1946-ban Sopronból. Azokat a németeket, akiknek ősei a XIII. századtól kezdve érkeztek a városba, és meghatározó módon vették ki részüket gazdaságának és kultúrájának építéséből. Az akkori magyar kormány – elsősorban a kommunista irányítású belügyminisztérium – azonban a szövetségesek jóváhagyásával mégsem kegyelmezett nekik, mert soha vissza nem térő lehetőséget láttak a nemzetállam megteremtésében.
– A soproni németség az 1921-es népszavazás miatt speciális helyzetben volt, mert nekik volt köszönhető, hogy Sopron magyar maradt – mondotta Krisch András. – Az egyházak vezetői, a soproni kisgazda politikusok szerették volna elérni, hogy a kitelepítési rendelet ezért ne vonatkozzon a magyar nemzetiségű, német anyanyelvű soproniakra – erre ígéretet is kaptak –, ennek ellenére 1946. április 27-én elindultak az első vagonok. Az utolsók május 16-án hagyták el a várost.
Sopron a mai napig nem heverte ki teljesen, hogy elűzték német ajkú polgárait, de különösen nagy zavart okozott a negyvenes évek végén. Krisch András könyve, amely levéltári kutatásokon alapul, többségében új tényekkel ismerteti meg olvasóit, és az első, amely rendszerbe foglalja a kitelepítést. A könyv CD-t is tartalmaz a kitelepítettek egyik listájával, de a kutató szerint nem pontos, ezért kiegészítésre vár. Aki tud segíteni a névsor kiegészítésében, az a sopron46@yahoo.de e-mail címen teheti meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

eltörött egy eto-szurkoló állkapcsa

Kézilabda

Izgalmas mérkőzésen egy góllal maradt alul a PLER-Airport ellen a Rába… Tovább olvasom