Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Konzerv helyett üveggel dolgoznak

A szegedi SZILÁNK Csoport tizennégy éves történetének legnagyobb döntését hozta meg néhány napja, amikor a konzervgyár ingatlanainak megvásárlásáról és a költözésről döntött. Fokozatosan százötven új munkahelyet teremtenek, eddig a lakóövezet határára beszorult telephely akadályozta a fejlődést.
Korábban úgy emlegették a cégcsoportot, mint a „Teréz utcai üveges", vagyis a lakossági üveges-képkeretező szolgáltatások miatt kerestek fel bennünket a szegediek – mondja Sipos Aurél, a társaság marketing- és kommunikációs vezetője. Az évek során a piac liberalizálódott, mára országos és nemzetközi hírű, több milliárdos árbevételű üvegipari cégcsoporttá növekedett a SZILÁNK.

A felépítés divizionális: az öt üzletág munkáját központi szolgáltatók segítik. A hagyományos terület a lakossági ügyfélszolgálat – üvegezés, képkeretezés –, a nagykereskedelem üveget és segédanyagot értékesít. Fontos üzletág az üvegfeldolgozás és megmunkálás, a biztonságiüveg-gyártás. Külön-külön terület a szigetelőüveg, valamint az üvegipari gépek gyártása és értékesítése.

Mint Sipos Auréltól megtudtuk, 1997-ben vették birtokba a Cserzy Mihály utcai telephelyet, a volt cipőgyárat, amitől hamarosan búcsút intenek. A jövőben a jóval tágasabb konzervgyárban alakítják ki székhelyüket. A jelenlegi körülmények már a fejlődés, a hatékony termelés rovására mentek, a telephely régóta szűknek bizonyul és a terjeszkedés a jelenlegi ingatlanon belül már nem oldható meg. A marketingvezető hangsúlyozta, a szomszéd telkek nem eladók, lakóövezet határa is szorítja be őket. „Az önkormányzat és a Micromeat Kft. segítségével jutottunk el a konzervgyárhoz, amely alapterületét, épületállományát, infrastruktúráját tekintve megfelelő telephelynek bizonyult" – indokolta a váltást Sípos Aurél.

Az adás-vétel tárgya a SZEKO 2001 Rt. és 10,6 hektáros telephelye az ingatlanokkal. A vevő ragaszkodik a SZILÁNK névhez, így az rt. hamarosan nevet változtat és természetesen a korábbi tevékenységi kör is „szilánkosodik". Továbbra is síküvegipari feldolgozással, gyártással és értékesítéssel kívánnak foglalkozni. Az épületek zöme felújításra szorul, a tetőbeázások kijavítása, a nyílászárók cseréje elengedhetetlen, a csarnokokban – a korábbi profil miatt – nincs híddaru, ezt meg kell oldani.
Terveik szerint a költözés még az első félévben megtörténik. Szeretnék értékesíteni a Cserzy Mihály utcai ingatlant, addig – az átköltözés után is – továbbra üzemeltetik. „A vásárlást hitelből finanszírozzuk, melynek jelzálogfedezete korábbi és új telephelyünk" – mondja a marketingvezető.

Jelenleg kétszáz dolgozó termel, értékesít, szolgáltat a SZILÁNK-nál, a humánerőforrás több, mint tíz százaléka megváltozott munkaképességű kolléga. Két éve öten voltak, ma már huszonnégyen, néhány éven belül pedig a régió legnagyobb megváltozott munkaképességű foglalkoztatója lehet a cégcsoport.

Sipos Aurél hangsúlyozza, hogy az előző önkormányzati ciklusban is jó volt a kapcsolatuk a városvezetéssel. Az elmúlt időszakban is történtek komoly beruházások, ilyen volt például az 1500 négyzetméteres, szigetelőüvegek gyártására szolgáló csarnok felépítése.

Hogyan teremt új munkahelyet a SZILÁNK? Nem a klasszikus értelemben, vagyis úgy, hogy vásárol egy vadonatúj gépsort, s olyan terméket kezd el rajta gyártani, ami eddig nem szerepelt a palettán, s ehhez gépkezelők, kiszolgálók kellenek, hanem másként. Azzal, hogy tágabb telephelyre költöznek, megszűnik a zsúfoltság, ha eddig azért nem tudták bővíteni a termelést, mert annak fizikai korlátai voltak, ez az akadály most megszűnik. Az ipari méretű szigetelőüveg-gyártás húsz emberrel és két gépsorral kezdődött, mára még egy sort be kellett állítani és hetven ember dolgozik ugyanitt.

„Százötven új munkahely jön létre, amelyet fokozatosan teremtünk meg" – mondja Sipos Aurél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A támogatás a munkáltatóktól függ

Gyökeres változás történt az idén az üdülési csekkek adó- és járulékmentességének szabályozásában,… Tovább olvasom