Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Konzervált élmények

Több oka lehet, hogy miért szeretünk az otthonunkban tudni különféle kulturális termékeket. Lehetünk gyűjtők, rajongók, de az is lehet, hogy anyagi vagy más okokból választjuk a művészet élvezetének otthoni lehetőségeit. Utánajártunk, hogy Szegeden – miközben mindenki a szabadtérire igyekszik – miként lehet lakásunkban, a négy fal közt kikapcsolódni.
A mozi ma már nem olcsó mulatság, amennyiben többen is kíváncsiak vagyunk a filmre. Szegeden a Grand Café artmoziban a legolcsóbbak a jegyárak: 500 forint egy előadás. Ha ketten akarunk megnézni egy filmet, ez ezer forintot jelent, így jobban járunk, ha kikölcsönözzük – feltéve, ha nem vagyunk gyűjtők, akiknek fontos, hogy a polcukon tudják a művet. A szegedi tékák kínálatából legfeljebb 5-600 forintért, de többnyire ennél kevesebbért kölcsönözhetünk. Az ár általában függ a film kiadásának idejétől, a kölcsönzés hosszától, valamint a klubtagságtól, ami külön tétel. A videoszalag – DVD formátumváltás miatt sok filmet még nem lehet elérni DVD-n, mert nem került forgalmazásba, így a filmínyencek ragaszkodnak kivénhedt videomagnójukhoz is. Ha nem egyszeri filmélményre vágyunk, érdemes beruházni a DVD-változatba. Lejátszót már tízezer forint alatt kaphatunk, és a premierfilmek ajánlott fogyasztói ára is ritkán lépi át a háromezer forintos határt. A kisebb példányszámú vagy exkluzív kiadású filmek kerülhetnek ennél többe.

Könyvet, de honnan?

Az internet változást hoz

Rengeteget olvas Kenyeres Lajos szegedi önkormányzati képviselő. Sok könyvet megvesz, de gyakran jár az Egyetemi Könyvtárba is. Bár online sajtót olvas, a könyveknek kizárólag a nyomtatott változatait szereti és ő nem használja a mek.oszk.hu című Magyar Elektronikus Könyvtárat. Moziba nem jár, mert nem kötik le az új alkotások. A Grand Café, ahol az ízlésének megfelelő filmeket vetítenek, számára elérhetetlen, mert kerekes székkel nem tudja megközelíteni az emeleten található mozit. Reméli, hogy a kedvenc filmjei hamarosan elérhetők lesznek az interneten. – A legális letöltéssel forradalmasodik a kultúra elérése: nem kell moziba, kölcsönzőbe járni – véli. A fúziós jazzt és a komolyzenét kedveli. Régen sok zenét kölcsönözött a Somogyi-könyvtárból, ma inkább letölti a netről.  
Új, igényes kiadásban megjelenő regényt nem kapunk két-, sőt sokszor háromezer forintnál kevesebbért.

Sokak számára tehát marad a kölcsönzés, amire Szegeden a Somogyi-könyvtárban és annak fiókkönyvtáraiban, valamint az Egyetemi Könyvtárban van lehetőség – ha van türelmünk kivárni, mire a könyvtár beszerzi és katalogizálja a könyvet. Így az olvasmányélményre vágyók néhány száz forintért, ami az éves könyvtárbérlet ára, jóval több olvasnivalót kapnak, mint a könyveket vásárlók, de megfosztják magukat a könyv fizikai birtoklásától.

Ha kevés a pénzünk, de a könyvet is szeretnénk megvásárolni, érdemes alaposan körülnézni. Szegeden 10-15 százalékos kedvezménnyel több könyvesbolt is árul könyveket, de a legjobb ötlet betérni valamelyik antikváriumba, hiszen nem is olyan nehéz újszerű állapotban levő friss kiadványokba botlani.

Például a Kárász utcaiban Konrád György idén megjelent Hagyaték című regényével 3490 forint helyett 1800-ért találkoztunk. A gyengén látók és azok, akik a munkájuk közben szívesen hallgatnak irodalmat, a szegedi hangoskönyvtárból kölcsönözhetnek hangoskönyveket. Ezek ára amúgy nem kevés: a híres színészek közreműködésével rögzített felvételek a legdrágábbak, gyakran 3-4 ezer forintot is elkérnek értük.

Egy kis zene

A zene esetében is lejátszódott az analóg-digitális váltás. A magnókazetta és a bakelit ma már kuriózum – utóbbira mégis sokan esküsznek. Párszáz forintért találkozhatunk a Kárász utcai antikváriumban velük, de a Bahiában is sok bakelitre lelhet az érdeklődő. Egy komolyzenei CD 500-3000 forint, miközben Szegeden a Filharmónia Kht. által szervezett koncert belépője 1000 és 1500 forint között mozog.

A pótolhatatlan színház

Kordivat volt a színházi közvetítés. A rádió gyakran adott esténként olyan színházi közvetítéseket, amelyben a színészek hangja hallatszott a rádión keresztül, a látványt pedig egy kommentátor pótolta, aki belesúgta a mikrofonba, mi történik a színpadon. A rádiós színházi közvetítések megritkultak: csak a Kossuth rádió sugároz elvétve ilyeneket. A Magyar Televízió első színházi közvetítése 1957-ben Az ügynök halála volt, majd egészen 1996-ig évente nagyjából 40-50 előadást rögzített és sugározott. Ma már ritka az ilyen műsor. Megvenni is legfeljebb a népszerű musicalek CD-n vagy DVD-n kiadott változatait lehet. A Szeged Városi Tv a színház megbízásából rögzíti az előadásokat, a színház archiválja a felvett anyagot. Ezekből részleteket csak kulturális műsorában használhat fel a városi televízió. 
Andrejcsik István operaénekes és komolyzenegyűjtő több mint 8 ezer bakelitlemez tulajdonosa, így nem csoda: az általa keresett specialitások Szegeden többnyire nem elérhetők. Főként Budapestről vagy az internetről rendel, hiszen bakelitek már csak nagyon kis példányszámban készülnek, direkt a gyűjtőknek. – Eddig Szegeden a Kárász utcai antikvárium volt a fő beszerző forrásom. Kár, hogy hamarosan bezár – sajnálkozott.

Szegedi galériák

A galériákban műtárgyként, lakberendezési tárgyként megvásárolható szebb képek általában százezer forintnál kevesebbe, a gyűjtői kategóriába sorolható képek több százezer forintba kerülnek. Nátyi Róbert művészettörténész, a Reök-palota művészeti tanácsadója szerint profiltiszta, kortárs művészettel foglalkozó galéria nincs Szegeden.

Emiatt szegedi képzőművészek alkotásaihoz szegedi galériában szinte lehetetlen hozzájutni. A Gulácsy Galéria viszont sok mindennel kereskedik, még antik tárgyakkal is. Olyan cég Szegeden egyáltalán nincs, amelyiktől képeket lehetne kölcsönözni, annak ellenére, hogy ez Budapesten már létezik, nyugaton meg elterjedt szokás. A fotográfia mint műkereskedelmi tárgy, nemzetközileg egyre nagyobb jelentőségű. A Dusha Galéria az első szegedi fotógalériaként neves kortárs hazai fotóművészek műveiből rendez kiállításokat. A bemutatott alkotások náluk meg is vásárolhatók.

D. T. A.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsok férfiaktól nőknek

Sose vegyél egy új márkájú sört csak azért, mert akciós! Ha a kertben vagyunk és a nappaliban megy a… Tovább olvasom