Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 14°C

Kópháza az önhikis települések között

Önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került település (önhiki) lett az 1965 lakosú Kópháza, miután kiderült, hogy közel 14 millió forint az idei költségvetési hiányuk. A hiteligénylés májusi elbírálásáig csak a legfontosabbra költenek.
– 2006-ban 236 millió forintból gazdálkodhat a kópházi önkormányzat, a működési költségekből viszont mintegy 14 millió forint hiányzik – mondta el Pilsits Mária, az 1965 lakosú település polgármestere. – A képviselő-testület úgy döntött, nem éli fel tartalékait, nem nyúl a részvényeihez, inkább beadja pályázatát az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések számára meghirdetett támogatói alapra. Az önkormányzatoknak erre április 20-ig van lehetőségük. Ezt követően várhatóan május végén hozza meg döntését a Magyar Államkincstár és a Belügyminisztérium. A hátralévő időre készítettünk egy rangsort, és csak a legfontosabbakra költünk. Ilyen többek között az intézmények fenntartása, a már megkezdett beruházások kifizetése.
A polgármester hozzátette még, a tartalékaikat nem költhetik a működésre, ugyanis ez rövid távon az önkormányzat végét jelentené. Tavaly mintegy harmincmillió forint saját erőből és ugyanekkora állami támogatásból elkezdődött az utak, járdák felújítása. Ezt a későbbiekben szeretnék tovább folytatni.

Megyei adatok

Mint azt az államkincstár megyei területi igazgatóságán megtudtuk, országos szinten idén 12 milliárd forint áll a falvak rendelkezésére. Tavaly megyénkből 55 önkormányzat pályázott, összesen 630 millió forintot nyertek el, amelyet kizárólag a működésre fordíthattak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért az állatvédők tüntetésével?

Tovább olvasom