Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kópháza az önhikis települések között

Önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került település (önhiki) lett az 1965 lakosú Kópháza, miután kiderült, hogy közel 14 millió forint az idei költségvetési hiányuk. A hiteligénylés májusi elbírálásáig csak a legfontosabbra költenek.
– 2006-ban 236 millió forintból gazdálkodhat a kópházi önkormányzat, a működési költségekből viszont mintegy 14 millió forint hiányzik – mondta el Pilsits Mária, az 1965 lakosú település polgármestere. – A képviselő-testület úgy döntött, nem éli fel tartalékait, nem nyúl a részvényeihez, inkább beadja pályázatát az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések számára meghirdetett támogatói alapra. Az önkormányzatoknak erre április 20-ig van lehetőségük. Ezt követően várhatóan május végén hozza meg döntését a Magyar Államkincstár és a Belügyminisztérium. A hátralévő időre készítettünk egy rangsort, és csak a legfontosabbakra költünk. Ilyen többek között az intézmények fenntartása, a már megkezdett beruházások kifizetése.
A polgármester hozzátette még, a tartalékaikat nem költhetik a működésre, ugyanis ez rövid távon az önkormányzat végét jelentené. Tavaly mintegy harmincmillió forint saját erőből és ugyanekkora állami támogatásból elkezdődött az utak, járdák felújítása. Ezt a későbbiekben szeretnék tovább folytatni.

Megyei adatok

Mint azt az államkincstár megyei területi igazgatóságán megtudtuk, országos szinten idén 12 milliárd forint áll a falvak rendelkezésére. Tavaly megyénkből 55 önkormányzat pályázott, összesen 630 millió forintot nyertek el, amelyet kizárólag a működésre fordíthattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért az állatvédők tüntetésével?

Tovább olvasom