Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia

A stratégia egységben lesz az oktatással, a kutatási tevékenységgel, a fejlesztési súlypontok meghatározásával.
Kora őszre elkészül a nemzeti innovációs stratégia, amely egységben lesz az oktatással, a kutatási tevékenységgel, a fejlesztési súlypontok meghatározásával - mondta Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervezéskoordinációért felelős államtitkára csütörtökön, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott sajtótájékoztatón.

A "Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012" című konferencia szünetében tartott tájékoztatón Csizmadia Norbert hangsúlyozta: a hosszú távú növekedésnek kulcseleme az innováció. Hozzátette: Matolcsy György miniszter vezetésével a stratégiaalkotás folyamatában létrejött az innovációs tanácsadó testület, amelynek munkájában kutatók, gazdasági, egyetemi szakemberek, szakmai szervezetek is részt vesznek.

Elmondta: az innovációs tanácsadó testület feladata, hogy kialakítsa a nemzeti innovációs stratégiát a gazdaságfejlesztési program részeként.

Az államtitkár kijelentette: az innovációs politika nemzeti összefogásra épül. Magyarország jövőképének központjában a növekedés, a foglalkoztatás bővülése áll, ennek kihagyhatatlan alapeleme a kutatásra, tudásra, innovációra épülő gazdaságfejlesztés.

Csizmadia Norbert kiemelte: szükség van a műszaki, természettudományi, informatikai képzésben részt vevő hallgatók számának növelésére, a termelő beruházások elindítására, az innovációra és ezek egységére. Egyértelmű fordulat következik a termelés, a reálgazdaság, a tudás és a tehetségképzés felé - mutatott rá.

Az államtitkár szerint az innovációs stratégiában néhány területre - az egészségiparra, a gyógyszeriparra, az informatikára, a speciális ágazatokra - kell koncentrálni. Magyarországon az innovációra épülő vállalkozások száma kétezer körülire tehető, ezt hosszú távon fontos megduplázni, a hatékonyságukat növelni kell - tette hozzá.

El kell érni, hogy a következő uniós tervezési időszakban az innovációra szánt források jelentősen növekedjenek, és a közvetlenül Brüsszelből lehívható innovációs forrásokból Magyarország minél többet megszerezzen - mondta Csizmadia Norbert.

A sajtótájékoztatón Péceli Gábor, a BME rektora elmondta: egyetemük feladatnak tekinti a felsőoktatási technológiai transzfer fórum létrehozását. Ennek feladata lenne a módszertani elemek egyeztetése, eszközök közös használata, a regionális technológiai transzferhálózat létrehozása, a kutatási eredmények hasznosításának felgyorsítása.

Ormándi Sándor, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte: az egyetemmel létrejött együttműködés révén, a Magyar Fejlesztési Bank 100 százalékos tulajdonában lévő kockázati tőketársaságként az ígéretes, induló innovatív vállalkozásokat kívánják támogatni. Befektetéseik révén a hozamelvárással működő cégeket olyan szintre kívánják majd emelni, hogy az MFB-csoporthoz tartozó vállalkozásfinanszírozó társaságok tovább segíthessék ezeket a cégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegybanktörvény: megérkeztek a kormány levelei Brüsszelbe

A kormány összesen öt levelet küldött a brüsszeli bizottság, az EKB és az IMF illetékeseinek. Tovább olvasom