Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kora tavaszi tennivalók a gyümölcsösökben

A hosszú tél után a gyümölcsfák a nyugalmi állapotukból lassan felébrednek, a magasabb hőmérséklet felgyorsítja az élet-

folyamatokat a rügyekben. Telelőhelyükről fokozatosan előjönnek a kártevők, kórokozók, a védekezésekkel szemben ilyen-

kor a legérzékenyebbek. A fák koronája még kopasz, könnyebben észrevehetők rajta a rákos sebek, az áttelelt károsítók és az általuk okozott sérülések, gyümölcsmúmiák, hernyófészkek. Itt az ideje, meg kell kezdeni a növényápolási munkákat – tájékoztatta lapunkat Erdélyi Krisztina, a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársa.
A metszést a permetezés előtt kell elvégezni, már ez is a megelőző növényvédelem része. A szellős koronát a nap jobban átjárja, nem kedvez a károsítóknak, megakadályozza elszaporodásukat, de a fákat így könnyebb permetezni is. A metszés során nagy gondot kell fordítani az elhalt, beteg ágak eltávolítására.
Egyes almafajtákon (jonatán) szükséges a lisztharmattal fertőzött vesszők kurtítása, ezzel a fertőzés megindulását és továbbterjedését akadályozzuk meg. Az őszibarackfákon a barackmoly és a levélfodrosodás elhatalmasodása is csökkenthető hasonló módon. Meggyen, kajszin különösen fontos a fák metszésekor az elmúlt évben a moníliától elszáradt ágrészek eltávolítása.
Sohase feledkezzünk meg arról az alapszabályról, hogy a 2 cm-nél nagyobb átmérőjű sebzéseket sebkezelővel zárjuk le (Fagél, Fadoktor, Fixpol). Metszés során egyik fáról a másikra ne vigyük át a fertőzést, fontos, hogy eszközeinket fertőtlenítsük. Figyeljünk arra, hogy a kajszit, őszibarackot ne korán, hanem lehetőleg a vegetáció megindulása és a piros bimbós állapot közötti időben metsszük meg.
Ha a fenti mechanikai védekezéseket elvégeztük, vizsgáljuk át a permetezőgépet, különös tekintettel a fúvókákat. A lemosó permetezésnek a neve is sugallja, hogy a műveletet nagy lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni.
A lemosó permetezéseket mindig száraz, szélcsendes időben végezzük el, hogy csökkentsük a szersodródás veszélyét és növeljük a szer megtapadásának esélyét. A tél végi lemosó permetezés alapkészítményei a környezetbarát réztartalmú készítmények. A réz ellenállóvá teszi a növényi szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek könnyen kalluszosodnak. A hagyományosnak számító rézgálicból készített bordói lé mellett egyre jobban terjednek a kis részecskeméretű, kevesebb hatóanyag mellett jobb borítást adó réz-szulfát (Cuproxat FW) és réz-hidroxid (Champion 50 WP, Kocide 2000, Funguran-OH 50WP) hatóanyagú készítmények. Az említett szerek védelmet biztosítanak a baktériumos betegségek ellen is (pl. alma esetén tűzelhalás).
A réztartalmú készítményeknél szem előtt kell tartani egyes fajok rézérzékenységét. Csonthéjasoknál (meggy, cseresznye, kajszi és őszibarack) csak nyugalmi időszakban, almástermésűeknél (alma, körte, birs, berkenye) sziromhullásig használhatjuk.
A lisztharmatfertőzés megelőzésére kéntartalmú szereket vessünk be, ezekkel a készítményekkel a kártevő rovarokat (pl. atka, levéltetű, pajzstetű, körtelevélbolha) is gyéríthetjük.
Kifejezetten a kártevő rovarok ellen hatnak az olajos készítmények (Agrol Plusz, Vektafid A, Vektafid R, Vegesol). Nagyon fontos, hogy az olajos és a hagyományos réztartalmú készítmények nem keverhetők!
Környezetünk és a kártevők természetes ellenségeinek (ragadozó atkák, ragadozó poloskák) védelme érdekében részesítsük előnyben az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett környezetbarát készítményeket (Biola, Tiosol, Vektafid A, Vektafid S, Vegesol R, Vegesol eReS, valamint minden elemi réz- és kéntartalmú szer).
A témával kapcsolatban további hasznos információkat találhatnak a www.ontsz.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom