Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Korábban lesz idén a kérészrajzás a Tiszán

A kedvező időjárás hatására várhatóan két héttel korábban, talán már a mostani hét végén látható lesz kérészrajzás a Tiszán, amit a népnyelv a folyó "virágzásának " nevez - tájékoztatott a szolnoki székhelyű Tisza Klub elnöke szerdán.
A Tisza mellékfolyói közül a Maroson és a Körösökön már megindult a tiszavirág nevű kérészfaj rajzása - tette hozzá Hamar József. Tájékoztatása szerint a "virágzás" egy előrajzással veszi kezdetét, amikor csekély számú egyed már feltűnik. Ezt követően 1-2 nappal később jelenik meg tömegesen a tiszavirág a késő délutáni órákban a víz felett.

Az ökológus szakember elmondta, ez a kérészfaj igen érzékeny a víz tisztaságára, jelenleg csak a Tisza alsó és középső szakaszán valamint a tisztább mellékfolyóiban él a Földünkön, így természetes, hogy védelmet élvez. Az utóbbi években robbanásszerű terjeszkedésének lehettünk tanúi, amely az élővíz tisztulására is utal - jegyezte meg.

A ritka látványosság nagyon várt "főszereplője" a tiszavirág, azaz a védett kérészfaj, mely 8-12 centiméter hosszú állatka. Az egyedek hosszú lárvaélet után kifejlett, ivarérett korukban csak néhány óráig, esetleg napig élnek. Ekkor járják násztáncukat, virágzóvá varázsolva a víz felszínét. A Tisza virágzása a folyó alföldi szakaszán mintegy 2-3 hétig tart. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja petéit, majd követi párját. A víz felszínét elhalt tiszavirág tetemek ezrei lepik el, és lassan tovasodródnak a folyóval.

A Tiszán 2000-ben bekövetkezett ökológiai katasztrófa miatt a tiszavirágzás komoly veszélybe került. A szakemberek attól tartottak, hogy a folyót ért szennyezések kipusztítják a ritka állatfajt. A rajzás ténye azonban azt bizonyította, hogy a három éven keresztül 10-15 centiméter mélyen a folyómeder üledékében fejlődő kérészek átvészelték a cián- illetve nehézfém-szennyeződést, és képesek voltak a szaporodásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mokka képzőművészeti tábor

Tovább olvasom