Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Korai szüret várható

Vasárnap és tegnap tartották a nyúli búcsút, s mint más években a vasárnap, a nyúl-hegyi kápolnánál tartott szentmisén most is megemlékeztek Szent Donátiusról, a szőlőtermelők és természetesen a szőlőültetvények védőszentjéről.
A tavalyival összehasonlítva meglehetősen nagyok a peronoszpóra és a lisztharmat által okozott károk a nyúli szőlőskertekben. Lengyel Istvánnak, a nyúli hegyközségi bírónak a szavaival: akik megfeledkeztek a szőlő védelméről, leginkább a kistermelők, azoknak ültetvényét Szent Donátius sem volt képes megvédeni.

Sok permet kellett

Az idei csapadékos tavaszon és nyáron sokkal több permetezésre volt, illetve lett volna szükség. Akik a szőlőtermelésből élnek, figyelemmel voltak erre, és az ő szőlőjükben lényegesen kisebb a kártétel. Ha egész augusztusra marad a mostani kellemes, meleg időjárás, köszönhetően az idei sok csapadéknak, még jó közepes lehet az idei borévjárat.

Elfogadható minőség

Nem lesz olyan kiváló, mint a 2000. évi vagy a tavalyi, de igazán elfogadható. A korai fajtákból szüretelt szőlő esetében, mint amilyen a rizlingszilváni, a tramini, az irsai olivér, még kifejezetten jó borok készülhetnek, az év jellegzetes ízeivel és zamataival. Lengyel István szeptember közepére várja a korai szőlőfajták szüretelésének kezdetét. A nyúli hegyközségnek száznyolcvan szőlősgazda a tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zalai túrós volt a legfinomabb

Rétessütő versenyt rendeztek szombaton a győri Baross úton. A mintegy százezer forintos bevételt a… Tovább olvasom