Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Korgó gyomorral eredményesebb a tanulás

Amerikai kutatók szerint éhgyomorra könnyebb tanulni, és jobb vizsgaeredmény érhető el. Az éhséghormon hatással van a tanulásért és a memóriáért felelős agyterületre is.
Amerikai kutatók szerint éhgyomorra könnyebb tanulni, és jobb vizsgaeredmény érhető el. 1999-ben fedezték fel az éhséghormonnak elnevezett ghrelin-vegyületet, amely az üres gyomor nyálkahártyájában termelődve az agy egyik területét, a hypothalamus-t aktiválja - olvasható a MedNovosztyi című orosz hírportálon.

A Yale Egyetem kutatói állatkísérletek során arra a megállapításra jutottak, hogy az éhséghormon ugyancsak hatással van a tanulásért és a memóriáért felelős agyterület, az úgynevezett hippocampus-ra is, ahol növeli az idegsejtek közötti kapcsolatok (szinapszisok) számát.

A tudósok olyan laboratóriumi célokra kitenyésztett egerekkel folytattak kísérleteket, amelyeknél hiányzott a ghrelin kiválasztásáért felelős gén. Mint kiderült, az átlagos egerekhez képest az éhséghormont nélkülöző egyedek hippocampusában 25 százalékkal kevesebb szinapszis alakult ki.

Ezzel párhuzamosan a kutatók átlagos egereket ghrelin-injekciókkal kezeltek. A szer hatására szaporodott a szinapszisok száma a hippocampusban, miáltal a rágcsálók lényegesen tanulékonyabbá váltak.

A kutatók szerint e felfedezés révén új memóriajavító gyógyszerek fejleszthetők ki. Ám mielőtt bárki túlságosan megörülne az új "agyfényezőnek", számot kell vetnie azzal is, hogy e készítmények mellékhatásként jelentős túlsúlyra tehetnek szert.

MTI/HírTV

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom