Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Kórházak eladását tervezik

Az állam venne át 12 fővárosi kórházat a Semmelweis Terv szerint, az ingatlanvagyon egy részét értékesítenék, amelyet fejlesztésre lehet fordítani - írja hétfői számában három napilap.
Évek óta gátja a szakmai működés összehangolásának, a betegutak optimalizálásának, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásnak és némely területen túlzó, máshol elégtelen kapacitások átalakításának a fővárosi intézményrendszer - idézi a kormánytervezetet a Magyar Nemzet. Ebből - folytatódik a cikk - az derül ki, hogy a közfeladatok átszervezésével felszabaduló ingatlanok értékesítéséből, hasznosításából származó bevételt Budapest és vonzáskörzetének kórházi infrastruktúra-fejlesztésére fordítanák.

A Népszabadság cikke szerint a budapesti ellátórendszer átszervezésének fedezete a 100-200 milliárd forintra becsült ingatlanvagyon lenne.

Arról az előterjesztésben nincsenek részletek, hogy mely kórházak, telephelyek maradnának meg, illetve mely ingatlanokat kívánják értékesíteni - írja Népszava. A napilap szerint a tervezet megdöbbentő eleme, hogy a társadalmi egyeztetést nem tartja szükségesnek. Azaz a budapestieket nem kérdeznék meg a területi betegellátás jelentős részét képező intézmények átalakításáról vagy bezárásáról.

A budapesti kórházátalakítások mellett a Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy a Semmelweis-terv szerint az országot 9 nagytérségi betegellátó központba szerveznék, amelybe egyenként 1-1,5 millió lakos tartozik.

Olvasóink írták

 • 13. achilleus 2011. május 11. 10:13
  „"Le kell dózerolni a Szent János Kórház épületeit, az értékes hegyvidéki ingatlant pedig eladni ..."
  http://www.stop.hu/articles/article.php?id=130722 - 2007. május 04.
  Ezt az egyik leghangosabb mszp-s kórházvédő jelentette ki, így.
  Horváth Csaba (MSZP)akkori főpolgármester-helyettese
  ------ Na ez a skizofrénia, macs.”
 • 12. Nátrix73 2011. május 09. 22:01
  „Kórházat tessék, kórházat tessék, eladó a kórház, csak most, csak önnek, olcsó a kórház!!!”
 • 11. csergemerge 2011. május 09. 17:07
  „Szócska Miklós ismét hangsúlyozta: eladásról, összevonásról nincs szó, csak arról, hogy a budapesti ellátórendszert integráltan kell megszervezni, gondoskodni kell a budapestiek sürgősségi ellátásáról. (MNO)

  Akkor most ki mond igazat?”
 • 10. hát 2011. május 09. 12:46
  „Marad még valami az országnak (országban)????”
 • 9. macs 2011. május 09. 11:06
  „Miért van deja vu érzésem? Anno Molnár Lajosék hasonló megoldást akartak, de micsoda felháborodás lett belőle, most meg az egészségügy fejlesztéséről beszélnek?
  Nem ezt hívják skizoszfréniának?
  Abból meg már nagyon elegem van, hogy Budapesten mindenki sipákol, ha 15 percen belül nem talál egy kórházat, és mi van azokkal, akik vidéken élnek és sokszor 30-50 kilométert is meg kell tenniük a klinikáig, kórházig.”
 • 8. klj_54 2011. május 09. 10:30
  „8. klj_54 2011.05.09. 08:51

  Van egy hazaáruló kormányunk!
  Bizony van!
  Mert ezek a jöttment embernek nem nevezhető véglények mindent ellopnak ami nincs lebetonozva, ami meg le van azt meg eladják!
  Sajnos az új tákolmány elfogadásával már csak egy módszer maradt a kurmány megdöntésére:
  A forradalom!”
 • 7. Dema 2011. május 09. 09:33
  „De eddig is sokat kellett várni különböző vizsgálatokra! Ez most segít, ha eladjuk az egészet? :D:D:D
  Marha jó lesz! Eddig csak orvoshiányra panaszkodtak, most majd hely hiányra fognak pár éven belül!?
  Orvosi ellátás? Már csak a selejtje marad mindenből??? Azok akik maradnak ennyi pénzért azok tartják a markukat a beteg felé?! Vagy "Csak a magánrendelőmbe tessék jönni, mert ott még MA megtudom ultra-hangozni" !! 5 perc 10 000.-ft! Persze számla nincs! "Sajnos a kórházba, klinikán nem tudják vállalni, csak 1 hónap múlva!" A beteg mit tehet mást, elmegy és fizet! A tarifa minimumát írtam, ha még valaki nem járt volna így! Ha nem lesz elég hely a betegellátásra, akkor csak rosszabb lesz a helyzet szerintem! De ne legyen igazam.”
 • 6. dmonlájn 2011. május 09. 08:59
  „na igen.......... nem ezt ígérték!”
 • 5. tarkan 2011. május 09. 08:43
  „Ez csak szimpla CSÁSZÁRSÁG"::))A színét határozd meg te::))”
 • 4. csmano 2011. május 09. 08:42
  „Az elavult intézményi struktúra átszervezése, valószínűleg szükséges lenne, és már több kormány neki is fogott eddig. DE A FIDESZ nagyon hangos tiltakozása, és a civilek támogatása miatt ez nem sikerült.
  Most ÖK vannak hatalmon, nyilván nem fognak tiltakozni, a civileket sem biztatják, ösztönzik erre (inkább meg sem kérdezik, hiszen megkapták a 2/3 felhatalmazását). A mostani ellenzék meg nem tiltakozhat (kivéve a jobbik), mert ők is ezt tartották racionálisnak.
  Szerintem ezek alapján gyorsan és BARÁTI alapon (ha még lenne olyan rokon akinek nincs 4-5 állása akkor rokoni alapon) átszervezik, összevonják, és így minden gond nélkül le is cserélhetik a vezetőket.”
 • 3. Nagyapo 2011. május 09. 07:41
  „Jo reggelt Emberek!!!!!
  Ebreszto!! A kanaan itt kopogtat az ajton,valaki engedje mar beeeee! Ezek most piros,vagy sarga kommunistak???”
 • 2. N.P. 2011. május 09. 07:29
  „A 300 ft-os vizitdíj ellen pedig volt egy vidám népszavazás. Ki is kezdeményezte? Persze ha én csinálok valamit az racionalizálás, ha valaki más akkor az nemzetvesztés....”
 • 1. JungHeinrich 2011. május 09. 06:54
  „...lassan csak megszokjuk hogy amit 8 even keresztul az mszp sikertelenul akart vegigverni azt most a fidesz meg is csinalja anelkul,hogy barki lehazaarulozna oket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pál Adrienn nyerte a filmszemlét

Kocsis Ágnes rendező Pál Adrienn című filmje nyerte vasárnap a 42. Magyar Filmszemle fődíját, a külföldön is nagy sikerrel vetített alkotásé lett a szemle közönségdíja is. Tovább olvasom