Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Korlátlan ideig lehetnek érvényesek a magyar igazolványok

Megkezdte a parlament a határon túli magyaroknak járó magyar igazolványok és magyar hozzátartozói igazolványok modosításáról szóló törvény általános vitáját.
Jelenleg öt évig érvényes egy magyar-, vagy magyar hozzátartozói igazolvány. 2006 decemberében azonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a határon túli magyarok politikai vezetői megállapodtak abban, hogy fölöslegesen nagy adminisztratív és anyagi terhet jelent ezek ötévenkénti meghosszabbítása.

Így a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény mostani módosítása korlátlan ideig – tehát a jogosult élete végéig, vagy a jogosultságok fennállásáig – hosszabbítaná meg az igazolványok érvényességét. Szilvásy György kancelláriaminiszter kedden a parlamentben hangsúlyozta: így csak az utazási és egyéb kedvezményekről szóló mellékletét kell majd cserélni az igazolványoknak.

A tárcavezető hozzátette: jelenleg 870 ezer magyar-, vagy magyar hozzátartozói igazolványt adtak ki, ennek azonban több, mint kétharmadát a bevezetést követő első évben, még az Orbán-kormány alatt. Az általános vitában felszólaló képviselők mind támogatásukról biztosították a módosító javaslatot, így várhatóan konszenzussal fogadhatja el a parlament a jogszabályt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom