Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Korlátlan mennyiségben exportálható a mangalica az unióba

A közeljövő egyik ígéretes üzleti lehetősége lehet, a magyar állattenyésztés számára a mangalicatartás. A hagyományos magyar fajta kiváló minőségű, egészséges húsát szinte korlátlan mennyiségben tudjuk exportálni Európa országaiba - elsősorban Spanyolországba.
Az mangalica tenyésztésével és exportjával foglalkozó Olmos és Tóth Kft. árbevétele a múlt évben, mintegy 20 százalékkal emelkedett, megközelítette az 1 milliárd forintot. Ebből, mintegy 500 millió forint az élősertés-értékesítésből, további 500 millió forint pedig a mangalicahús kiviteléből származott. A cég idén is, mintegy 20 százalékos árbevétel-növekedéssel számol - mondta Tóth Péter, az Olmos és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója.

Annak érdekében, hogy a megnövekedett igényekkel lépést lehessen tartani, a cég Emőd-istvánmajori telepén, a közelmúltban, mintegy 100 millió forintos beruházást hajtottak végre. A vállalkozás itt 300 kocás, génbank jellegű mangalicatelepet működtet - mondta az ügyvezető.

A nagyüzemi mangalica-tenyésztést néhány éve, a többségi spanyol tulajdonú Olmos és Tóth Kft. honosította meg újra Magyarországon. Spanyolországban ugyanis igen jónak ítélték meg e sertésfajta tulajdonságait. Az ibériai országban elsősorban a mangalica sonkája iránt mutatkozott jelentős kereslet.

Ennek alapján döntött úgy a spanyol tulajdonos, hogy Magyarországon nagyüzemi módon fogja tenyészteni a sonka előállításához szükséges sertésállományt. A mangalica húsát - főként nemes részeit - a sonkát és a karajt Spanyolországba exportálják. Az állat többi részéből pedig belföldi fogyasztásra készítenek termékeket, a Délhús Rt. érdekeltségi körébe tartozó Pick Szeged Rt.-nél.

A kft. 200-ben mintegy 30 ezer mangalicasonkát exportált Spanyolországba. Az ügyvezető úgy véli, hogy az idén 50 ezer darabra növelik a sonka kivitelét Spanyolországba.

A mangalicáért a tenyésztők, a normál sertés piaci áránál, mintegy 25-30 százalékkal többet kapnak, jelenleg 360 forintot kilogrammonként. De ennél is fontosabb, hogy a mangalica jelenleg szinte korlátlanul eladható a spanyol piacon - tette hozzá Tóth Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom