Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Korlátozás nélkül nyílik meg a piac

Jószerivel megtöltötték a biotermelők, az iránta érdeklődők a győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ nagytermét. A XI. (országos) Biokultúra-találkozón érdekes szakmai előadások hangzottak el és jó néhány biogazdálkodó, élve a lehetőséggel, kiállította termékeit a hétvégén Győrött.
A XI. Biokultúra-találkozót a Biokultúra Egyesület és annak megyei csoportja szervezte. Nem mellékesen a házigazdák egyesülete tíz éve alakult. A győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ nagytermében szakmai előadás hangzott el, majd fogyasztói, termelői és oktatási fórumokat tartottak. A központ előcsarnokában biogazdálkodók, a gazdálkodásukat segítő, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó, termésfokozó szereket kínáló gazdák, cégek állították ki termékeiket.
A környezetbarát módon termesztett élelmiszerek aránya egyelőre nagyon szerény, egy-két százalék, társadalmi megítélése azonban ennél jóval nagyobb és fontosabb – mondta előadásában dr. Biacs Péter professzor, helyettes államtitkár. A bio egészséges élelmiszert jelent, leegyszerűsítve, amelyiket műtrágya és vegyszerek felhasználása nélkül állítottak elő, feldolgozásánál nem használtak tartósítószert. Az unió új mezőgazdasági politikájában kitüntetett szerepet szán a biotermelésnek és -termékeknek.
Magyarországon az elmúlt két esztendőben ugrásszerűen nőtt az ökológiai gazdálkodás aránya. Egy tavaly novemberi felmérés szerint százezer hektáron folytattak az országban biotermelést.
Hazánk uniós tagsága után a biotermelők számára is véglegesen és minden korlátozás nélkül megnyílik az óriási, négyszázmilliós piac, ahol nagy az érdeklődés a biotermékek iránt.
A biotermékek Nyugat-Európában mintegy egynegyeddel drágábbak a hagyományosan előállított élelmiszereknél, ám a fogyasztók hajlandóak ezt megfizetni.
A Biokultúra-találkozón átadták „Az év biogazdasága" díjat a Berta Bt.-nek, míg a kitüntető „Az év biogazdája" címre a hajdúsági Szóláth Tibort érdemesítették. A találkozó résztvevői a megye egyik legsikeresebb biogazdájához, Németh Istvánhoz is ellátogatnak Rábcakapira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsessz, nem csak vájt füleknek

A Jazz Steps együttes tagjai a swing, dixieland és a latin zene stílusos megszólaltatásáért hozták… Tovább olvasom