Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kormány vs. hallgatók: Megszakadtak a tárgyalások

A hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát - mondta az egyeztetés után Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között kedd kora délután. Az emberi erőforrások minisztere az alig egy órás, budapesti egyeztetés után újságíróknak azt mondta, hogy "a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát".

HÖOK-elnök: semmire sem kaptunk választ

Semmire sem kaptunk választ - összegezte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az emberi erőforrások miniszterével folytatott keddi megbeszélést.

Nagy Dávid úgy fogalmazott: kitérő, mellébeszélő monológot hallhattak, aminek sok esetben köze sem volt az adott kérdéshez. Arra a felvetésre, lát-e esélyt a tárgyalások folytatására, azt mondta: eldöntött dolgokról nincs értelme tárgyalni, ha van elmozdulás és belátás a kormány részéről, akkor folytatódhatnak az egyeztetések. Megjegyezte: semmilyen írásos anyagot, felvételi tájékoztatót nem kaptak most sem.

Ugyanakkor "megkaptuk majdnem", hogy az elmúlt nyolc évről is a hallgatók tehetnek, és ők a felelősek a jelenlegi helyzetért - tette hozzá. Kiemelte: nem érzik, hogy ez a mostani helyzet őket nem érintené, hiszen nekik is lesznek gyermekeik, és vannak kisebb testvéreik.

Nagy Dávid szerint attól, hogy a krumplit burgonyának nevezik még krumpli marad, és így van ez a tandíjjal és a keretszámokkal is. Megjegyezte: nem kaptak elfogadható választ a forráskivonásokra sem, és garanciát sem azok megszüntetésére.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszter politikai hátszelet sejt a tiltakozások mögött, azt mondta: ez teljességgel kizárt, a tandíj ellen, akármelyik párt kormányoz, a fiatalság felemelte a szavát, és ez a jövőben is így lesz.

A HÖOK elnöke elmondta, hogy a középiskolások szerdai demonstrációjával párhuzamosan ülősztrájkot kezd a Parlamenttel szemben. A sztrájk addig tart, amíg nem kapnak tájékoztatást a kormányülésen a felsőoktatás témájában elhangzottakról - közölte Nagy Dávid.

Balog Zoltán közölte: a kormány meghallotta a diákok hangját, megértette, hogy azokkal a hitelkonstrukciókkal, amelyeket ajánlanak nekik tanulmányaik finanszírozására, nem kívánnak élni, és félnek attól, hogy eladósítsák jövőjüket. Hozzátette, hogy ezért eltörölték a keretszámrendszert, és nem engedik a tandíj bevezetését.

A miniszter úgy fogalmazott: az a benyomása, hogy a hallgatók még nem hallják ezt a hangot, és vannak olyan külső tényezők, amelyek segítik őket abban, hogy ne is hallják, és megpróbálnak ebbe a párbeszédbe "beleállni".

Hozzátette: voltak olyan tagjai a delegációnak, akiket meghívtak, és szívesen beszéltek volna szakmai kérdésekről, és voltak olyanok is, akiket nem hívtak, de elmentek, és abban voltak érdekeltek, hogy szakadjanak meg minél előbb a tárgyalások. Ezt sikerült is elérniük - állapította meg Balog Zoltán aki bízik benne, a diákok minél előbb visszatérnek a tárgyalóasztalhoz. Közlése szerint a rektori konferenciával folyamatos a párbeszéd.

Kiemelte: elképzeléseik szerint egy felülről nyitott rendszerben azok, akik meglépnek egy minőségi ponthatárt, bekerülnek majd az egyetemre, főiskolára.

Azt mondta, miniszterként és emberként is felelősséget vállal azért, hogy az elmúlt évi 37 182 állami finanszírozású hallgatóval szemben jövőre legalább negyvenezer diák tanulhasson majd ilyen keretek között, ebben benne van az alap, az egységes osztatlan képzés és a felsőfokú szakképzés is. Erre szerdán a kormány rendeletben is kötelezettséget vállal majd - hangsúlyozta.

Ha többen jelentkeznek, és elérik azt a minőségi pontszámot, amit meghatároznak, akkor többen is lehetnek. A költségvetési források odarendelése azon múlik majd, hogy hányan jelentkeztek, és érték el a ponthatárt. Valószínűsítette, hogy szükség lesz többletforrásokra, de ez akkor derül ki, ha látják, mennyien jelentkeztek. A forrásokat ugyanakkor megteremtik - ígérte.

Balog Zoltán szerint egyetlen pont maradt nyitva a hatpontos követelések közül, a hallgatói szerződések ügye. Szeretnék, ha tovább beszélnének erről - közölte, megjegyezve: a diplomába fektetett pénzért valamilyen módon helyt kell állni.

Kérdésre válaszolva azt mondta: "részösztöndíjra van lehetőség, de mi ezt nem tervezzük", teljes ösztöndíjat szeretnének adni azoknak, akik megfelelnek a minőségi feltételeknek.

Balog Zoltán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy lesznek-e olyan szakok, ahol nem lesz államilag támogatott képzés, mint a jogász és közgazdász szakok.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újságírók előtt beszél miután megbeszélést folytatatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségével, az Emberi Erőforrások M
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere újságírók előtt beszél miután megbeszélést folytatatott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségével, az Emberi Erőforrások Minisztériumában.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Arról, hogy lesz-e a kapacitás függvényében elegendő hely az intézményekben, azt mondta: kapacitásprobléma általánosságban biztosan nem lesz. Bizonyos szakon, mint orvosképzés lehet, de Magyarországon a felsőoktatásban százezer fiatal elfér. Súlyos akadály lehet ugyanakkor, hogy egyre kevesebben érettségiznek - jegyezte meg.

A miniszter a szerdán várható kormánydöntéseket nem kívánta részletezni, azt mondta: az ő előterjesztésük arról szól, hogy felülről nyitott rendszer legyen, és kitért arra, hogy a hallgatói szerződés konkrét formájában lehetnek bizonyos kivételes esetek. Példaként említette, ha valaki azért szakítja meg a tanulmányait, mert külföldi ösztöndíjat kap, vagy mert gyermeket vállal.

Ugyanakkor az a szándék, hogy ne lehessen úgy eltölteni egy évtizedet az egyetemen, hogy valaki nem jut diplomához - jegyezte meg a tárcavezető, aki szerint ez a szülők, a fiatalok és az ország érdeke is.

Az nem változik, hogy lesz egy minőségi pontszám, ami egyetemenként, főiskolánként és szakonként változik, ezt az intézményekkel együtt határozzák meg.

A diákok sztrájkra vonatkozó kezdeményezésére azt mondta: nem érti, pontosabban nem szeretné érteni. "Azt látom, hogy komoly érdekek fűződnek ahhoz, hogy minél több vélt vagy valós elégedetlenséget összetereljenek, és ebbe a diákokat is bevonják" - fogalmazott, hozzátéve: ezt tudomásul veszi, ez már masszív pártpolitika.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. tucat 2012. december 19. 11:27
  „26. csergemerge
  "Valódi" képviselet... Ja! :D
  ...És a huszonéves kölykömnek én nézzem ki a jövendőbelijét, én jelöljem ki a pályáját, írjam alá az indexét, járjak az egyetemre szülői értekezletekre, olvassam és ellenjegyezzem az üzenőfüzetbe írt csibészségeit, korlátozzam a kimenőjét, esti mese és maciköpés után parancsoljam ágyba... Hát, nem is tudom, ez olyan szép, olyan egyszerű lenne, de valahogy nem visz rá a lélek, kedves Csergemergency. Biztosan csak egyszerűen lusta dög vagyok, oszt jó napot! :D Meg az is lehet, hogy a másik fél is prüszkölne a forradalmian régi-új nevelési módszereim miatt. Pedig bitang nagy műsor lenne, és beismerem, szívesen be is fizetnék egy felvonás erejéig, s most, hogy meggondolom, lehet, hogy fel is vetem az ötletet. Ha sokáig nem írok ide, az azt jelentheti, hogy nem volt kedvező az indítvány fogadtatása, és a traumatológián pihengetek! :D
  Addig is isten áldja! :D”
 • 26. csergemerge 2012. december 19. 10:47
  „A kormánynak VALÓDI hallgatói érdekképviselettel (pl. szülőket is tömörítő szervezetek) kellene tárgyalni, nem a HÖOK-kal.”
 • 25. tucat 2012. december 19. 09:14
  „22. csonakos
  Az intelligencia és a tisztesség nem korfüggő, kedves Csónakos. Egyebekben teljes az egyetértés közöttünk, mondhatnám, egy csónakban evezünk. :)
  Talán még ennyit, mielőtt félreértene:
  1. Orbán és kormánya, meg a holdudvarának a hűbéresei pokolian értelmesek (ezért veszélyesek is), de egyáltalán nem intelligensek, vagy legalábbis nem viselkednek intelligensen, és a magatartásuk a túlélésükhöz elengedhetetlen hatalmi státuszuk megtartásán kívül nem sok egyebet céloz meg, ma már a látszat szintjén sem. De ilyen emberek nemcsak közöttük, hanem országszerte mindenütt sokan vannak, még a diákok között is formálódnak az ilyen személyiségűek, az utánpótlás tehát bőségesen biztosított, kivált a mi társadalmi közegünkben. Hogy miért, arról sok szó esik e lap cikkei kapcsán is, de összefoglaló-rendszerező, interdiszciplínákat is befogó tanulmányokat éppen ott lehet ezzel kapcsolatban is folytatni, ahová a Kölykök is igyekeznek: az egyetemeken, e fórum ilyesmire sajnos nem a legalkalmasabb.
  2. Én sem vagyok már tinédzser, de sok szempontból elképesztően infantilis vagyok. Például rettentően tudok lelkesedni a - szerintem - jó, tisztességes dolgokért, és a Kölyköket általában is ilyennek tartom: a legfantasztikusabb "képződményei" ennek a cudar, az entrópia útján száguldó, általuk lokálisan mégis megújuló világnak! Úgy, ahogy vannak, az örömeikkel, vágyaikkal, fájdalmaikkal, törekvéseikkel, lelkesedésükkel, magatartászavaraikkal..., szőröstül-bőröstül, mindenestül. Ők a legnagyobb csoda a számomra! Én így vagyok hülye, mások máshogy. Így kerek a világ. ;) :)

  Derűs, vidám napot! Mindenkinek, aki a kora szerint kölyök, és mindenkinek, aki élete végéig képes egészségesen az maradni! Na, jó, azoknak is, akik iszonyúan nyögik önnön felnőttségük mázsás terheit, és azoknak is, akik e terheiket ránk pakolják, például úgy, hogy össze-vissza hazu..., bocs: beszélnek nekünk, s azután azon háborognak, hogy nem hisszük már el nekik nemcsak a szebb jövő ígéretét, hanem ezt sem: Jó napot kívánok!

  Jó napot kívánok! :D”
 • 24. pog 2012. december 19. 08:25
  „igazuk van a diákoknak európában is hiteltelen a kormány ..akkor hogyan lehetne hinni a saját országunkban nekik...”
 • 23. SP 2012. december 19. 08:17
  „18. Dr.Input ""SP: Orbán ugyan mikor is tárgyalt, konzultált a diákokkal?""
  ""...a diákok nem hülyék, bármennyire...""

  Bemenet,
  " Szombat délután középiskolás,
  főiskolás és egyetemista diákok véleményére volt kíváncsi
  a miniszterelnök, a beszélgetés után az alábbi videóüzenetet tette közzé a facebookon."
  http://fidelitas.hu/

  Akik az SZDSZ-szel, MSZMP -vel
  Öszödivel, Kun Bélákkal tárgyalnak, azok nem hülyék.
  /Offshore, eladósítás, munkahelyek bezárása, fiókdiplomát közpénzből nyugdíjig az egyetemre stb.)

  Fidelitas diákok meg hülyék.

  Meg
  gyermek falfirka, graffiti, hogy "viktor hüje".

  Több bébiételt a bölcsődébe! -kormányellenes tüntetés.”
 • 22. csonakos 2012. december 19. 08:04
  „Orbán, már megöregedett! Elfelejtette már honnan is jött annak idején! Ezeket a fiatalokat már nem lehet megetetni hülyeségekkel! Lehet a "fiatalkori Orbán" épp itt van ezek között a fiatalok között! Ő se hinné el, amit most fennen hirdet! Karácsonyra vége lesz! Ha így halad, kihallgatások, megfélemlítések, jegyzőkönyvek a kormányhivatalnak, akkor nem hinném! Egyre többen fordulnak a kizsákmányolók ellen!”
 • 21. X_Y 2012. december 19. 06:53
  „"A miniszter úgy fogalmazott: az a benyomása, hogy a hallgatók még nem hallják ezt a hangot, és vannak olyan külső tényezők, amelyek segítik őket abban, hogy ne is hallják, és megpróbálnak ebbe a párbeszédbe "beleállni"."

  Semmi gond Balog elvtárs. Bayer elvtárs már szervezi a "békemenetet", ami majd husángokkal, késekkel rendet tesz. Oszt´ béke lesz...”
 • 20. X_Y 2012. december 19. 06:51
  „"Balog Zoltán közölte: a kormány meghallotta a diákok hangját"

  És magasról tesz rájuk...”
 • 19. zsuzsmo 2012. december 19. 05:54
  „Nekem az elégedetlenség hónapról hónapra nő, amikor is látom, hogy a jólét, amit ígért nem jön el, sőt szerencsésnek mondhatom magam, mivel van munkám. De érdekes módon a fizetésem egyre kevesebb dologra elég, pedig nem költök felesleges holmikra... Az összes jóváírással, ami járhat(na), azzal a gazdagok és a politikusok járnak jól, hiszen akinek több a levonandó adója, annak több is jár. Nekünk mi jár? Sajnos csak a szánk.
  Miért nem vállalják be, hogy csökkentik a saját fizetésüket, és különböző felvehető pótlékukat? MERT CSAK A PÉNZ ÉRDEKLI ŐKET, AMIT ZSEBRE TESZNEK! És közben meg magyarázzák a bizit, hogy ez miért jó nekem... Végre kinyílt a szem, és az, hogy melléjük állnak mások is, nos, ezt csak maguknak köszönhetik!”
 • 18. Dr.Input 2012. december 18. 22:55
  „SP: Orbán ugyan mikor is tárgyalt, konzultált a diákokkal? A romkocsmás fidelitas-os bohóckodásra gondolsz? Ami után egy kommunikációs és kormányzati szempontból is lábonlövéssel felérő videó üzenetet közölt a "tisztelt" elnök úr?
  Rossz hírem van: Sikerült átverniük téged.
  A kormány szempontjából ezzel csak az a baj, hogy a diákok nem hülyék, bármennyire is igyekeznek így beállítani.

  Azt pedig - a hozzád hasonló véleményt osztóak is - elmondhatnád, hogy mégis honnan szeditek ezt a sok ökörséget, hogy a fiatalok indulatait az ellenzék szítaná? ÉBRESZTŐ, az ORBÁN vezette KORMÁNY szítja a feszültséget, megy az neki az ellenzék nélkül is! A MAGYAR RÁDIÓ szítja, aki a több mint ezer tüntető fiatal arcába hazudtak, és elferdítették az igazságot, átírták a benyújtott követeléseiket! Szerinted ezek után kell még ellenzéki segítség a tiltakozáshoz?
  Komolyan ilyen szinten agymosott, öntudatlan, politikailag végletekig befolyásolt szerencsétlen felnőttek akarnak a diákság feje felett pálcát törni? Ne csodálkozzatok, ha 10 év múlva eltakarodik innen minden jóérzésű fiatal. És ne aggódj, nem csak az egyetemisták húznak majd el innen, hanem mindenki.

  Hogy az örök-életű Hofit idézzem: "Magyarországon az egy főre eső bunkók száma kettő"”
 • 17. queenmargareth1 2012. december 18. 21:57
  „15:)itt a legfontosabb a nicknévbe-kötés:(
  Hogy Te dr. vagy? Én királynő:)))
  Teljesen hiteltelen kormánnyal állunk szemben és ez rosszabb, mint az az állítólagos 8 éves kormányzás!”
 • 16. SP 2012. december 18. 21:52
  „""Megszakadtak a tárgyalások""

  Sok ellenzéki szervezkedés, erőlködés
  van abban, hogy hogyan lehet általános elégedetlenséget szítani nemzetközi
  lejárató vízhanggal. Mivel a tanárok nem ugrottak be a buliba kellően, ezért a diákok maradtak eszköznek.

  A keretösszegek,
  fejkvóta források elvonása, állami kézbe vett
  intézmények karcsúsítása takarékosságra kényszerít, amit az intézmények gyomra sem emészt meg.

  Orbán kifogta a szelet a vitorlájukból és tárgyalt, konzultált.

  Okafogyottá váltak a tüntetések, lázadások.
  De az ellenzék nagyobb elégedetlenséget akar. Mindenáron. Kijelentették, hogy a kormányt akarják megdönteni.

  Tehát a diákok ügye, problémája pedig harmadrendű dolog.
  A tárgyalások megszakadása is ezt igazolja.”
 • 15. Dr.Input 2012. december 18. 20:19
  „achilles: Mondjuk tegyük fel ezt hallod. De mit LÁTSZ? Az összes eddigi intézkedése a kormánynak az ellenkezőjét mutatja annak amit mond a szájával.
  Értelmes embernél már rég eljátszotta ez a kormány is a hitelét, és ezt most nem csak a jelenlegi felsőoktatással kapcsolatos történésekre értem.

  A nickemmel kapcsolatos megjegyzéstől most eltekintenék, elvégre felnőttek vagyunk :)”
 • 14. meska 2012. december 18. 20:17
  „Drága Achilleus, én se ezeknek, se azoknak nem hiszek már, és a hiba szerintem nem az én készülékemben van. Talán csak annyi, hogy nem bírom a hatalmi arroganciát, vagy éppen a taktikázó sunyiságot. És úgy kb itt volt az ideje, hogy valaki/k /a fiatalok, mert ők még...na mindegy is/ szóljanak már: rendben van, félős, birka népség vagyunk, hogy hagyjuk a gyapjunkat lenyírni, de tessenek máá megmondani legalább azt , hogy csak a gyapjú kell, vagy a bőr, meg a húsunk is?”
 • 13. achilleus 2012. december 18. 20:07
  „10. Dr.Input 2012.12.18. 19:41
  Én nem használom nickként a doktori címemet, de mintha ezt olvasnám: "Ha többen jelentkeznek, és elérik azt a minőségi pontszámot, amit meghatároznak, akkor többen is lehetnek. A költségvetési források odarendelése azon múlik majd, hogy hányan jelentkeztek, és érték el a ponthatárt. Valószínűsítette, hogy szükség lesz többletforrásokra, de ez akkor derül ki, ha látják, mennyien jelentkeztek. A forrásokat ugyanakkor megteremtik - ígérte."”
 • 12. achilleus 2012. december 18. 20:05
  „9. meska 2012.12.18. 19:23
  Ja, kedves Meska, akkor egyszerűbb lenne megígérni, mind a hat pontot és még a kétszeresét. Akkor elhinnéd? (Azt már én sem.) Egyébként kinek hinnél, azoknak, akiket csak egy népszavazás állított meg az általános tandíj bevezetésében? Talán annyi eredmény mégiscsak volt (lesz), hogy ahhoz a kályhához, amelyik megégette a kezüket, már csak óvatosan nyúlnak hozzá. Viszont ha rájönnek, hogy semmilyen engedmény nem elég, akkor könnyen elkezdődhetnek a hazai felsőoktatási "IMF-tárgyalások", ha érted mire célzok.”
 • 11. Zotya100 2012. december 18. 20:03
  „"Nemcsak a felső oktatási problémákról szól az esemény ami zajlik,csak eddig nem igazán hallatták az emberek a hangjukat." -- Erről van szó.”
 • 10. Dr.Input 2012. december 18. 19:41
  „achilleus: Azt esetleg nem veszed észre, hogy a 40ezer ismét egy "keretszám" lenne? Holott "nem lesz keretszám, mindenkinek ingyenes lesz a felsőoktatás aki eléri a minőségi követelményeket"... Na és ugye ezeket a minőségi követelményeket is egy emberrel szeretnék megállapíttatni.
  Hol van itt az egyetemi autonómia?! Egy ember akarja megmondani, hogy épp melyik képzésre mennyi legyen a ponthatár? Ezzel simán meg tudják csinálni az eredetileg tervezett 10ezres keretszámot is...csak ugye aki nem érti annak ez csak annyi, hogy "ó hát nincs itt baj, jövőre 40ezren tanulhatnak, hát akkor milyen rendesek már ezek!".
  Ráadásul ezt a 40ezer diákot ugyan hogy fogják befogadni az egyetemek, amikor a hozzájuk juttatott pénzeket már lassan a felére vágták vissza?
  Azt hiszik a fiatalságok át lehet <moderálva>ni?! Téged lehet, minket nem!
  A mocskos hazugságaikat én sem hallgattam volna!”
 • 9. meska 2012. december 18. 19:23
  „Balogék a Humán Platformra durcáztak be /az ovi egy veszélyes hely!/, mert azok kiterjesztenék a tiltakozó akciókat művészek, tanárok, orvosok körében is. Drága Achilleus, próbálnánk mi követni, Balog Úr, vagy éppen egyenesen az Apu szövegeit, de ezek kb naponta változnak. Reggel elmentem isibe, akkor még ott tartottak, hogy szétterítik a keretszámot, este máá nem volt keretszám. Már a megint van, de nem úgy . Szóval - mondaná Gáza bácsi: könnyű Neked, normális vagy!”
 • 8. tzs_szeged 2012. december 18. 19:20
  „Kapcsolatos és érdekes:
  http://hvg.hu/itthon/20121218_Kozepiskolasok_nezeteit_jegyzokonyvezik”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább üzemelhet a paksi atomerőmű 1. blokkja

Az atomerőmű 1. blokkját 1982 decemberében helyezték üzembe. Ezt további három követte 1987-ig. Tovább olvasom