Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kormánynévsor kis meglepetéssel

„ Jobb országot szeretnénk teremteni. (...) Ehhez sok változás kell. A változások, változtatások egyik első számú motorja a Magyar Köztársaság kormánya kell hogy legyen” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc tegnap miniszterjelöltjei bemutatásakor hozzátéve, hogy a változások megvalósítására nem elég a kormány, azok csak akkor valósíthatók meg, ha nagyon sokan osztoznak benne.
Miniszterjelöltjei bemutatása után Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy június 9-én alakulhat meg kormánya. „A reformok kormánya a reformok embereivel. A sikeres és erős Magyarországért. Mi így, tizenöten” – mondta végezetül a miniszterelnök.
A tárcák élére jelölt politikusok felelősségnyilatkozatot írtak alá, melyben – az egyes miniszteri feladatoktól függően – több pontban fogalmazták meg vállalásaikat. A miniszterjelöltek felelősségnyilatkozatának bevezetője rögzíti, hogy „a kormányprogram végrehajtása, a sikeres, modern és igazságos új Magyarország megteremtése érdekében” a kijelölt miniszter megválasztása esetén 2007 végéig teljesíti a Gyurcsány Ferenc által meghatározott, az állam működésének megújításával kapcsolatos stratégiai feladatokat.
A Fidesz szerint az alkotmányos kereteket feszegeti a Gyurcsány Ferenc által kialakított kormánystruktúra, bár még az alkotmányosság keretein belül van – mondta Répássy Róbert Balsai Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióigazgatója szerint formalitássá üresedett a miniszteri poszt, azok az új testületek viszont, amelyekben a tényleges döntések születnek, nem tartoznak a parlament ellenőrzése alá.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciójának véleménye szerint a miniszterek jogköre csorbul a létrejött kormányzati szerkezetben, a három új intézményt pedig kivonták a parlament ellenőrzése alól – mondta Firtl Mátyás országgyűlési képviselő.
Az MDF elnökhelyettese, Hock Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc kormányának megalakításával azt üzente, hogy a minisztereknek nem szakpolitikusoknak, hanem politikusoknak kell lenniük, akik a miniszterelnöki akaratot hajtják végre. (mti)

Nevek, tárcák, feladatok

Gyurcsány Ferenc Molnár Lajost egészségügyi miniszternek, Gráf Józsefet földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, Kóka Jánost a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére, Szekeres Imrét a Honvédelmi Minisztérium, Petrétei Józsefet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Persányi Miklóst a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Göncz Kingát a Külügyminisztérium, Hiller Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Lamperth Mónikát az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, Veres Jánost a Pénzügyminisztérium és Kiss Pétert a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetőjének jelöli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterjelölt Szilvásy György – jelentette be a kijelölt miniszterelnök pénteken. Kiss Péter lesz a miniszterelnök politikai helyettese, és a Szilvásy György vezette Miniszterelnöki Hivatal egyben ellátja a miniszterelnök kabinetjének feladatait is – közölte Gyurcsány Ferenc. Az államreform-bizottság titkárságát Draskovics Tibor korábbi pénzügyminiszter vezeti majd, Bajnai Gordon, a Budapest Airport elnöke pedig egy új fejlesztési intézményrendszer vezetője lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányokra vadászott - eltalált egy nőt

Könnyű sérülést szenvedett az a huszonnyolc éves nyírbélteki nő, akit egy légpuska-lövedék talált… Tovább olvasom