Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kormányrendelet a hitelesek védelmére

Elkészült és megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy lakáscélú hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseknél a pénzügyi intézmény a kamat egyoldalú emelését csak a forrásköltségek növekedésével, a hitelkockázat változásával, illetve az adott tevékenység költségét növelő, a hitel-, kölcsön- és lízingszerződéseket szorosan és közvetlenül érintő jogszabályváltozással indokolhatja.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye szerint mindez garancia arra is, hogy a pénzintézetek nem háríthatják át a különadót ügyfeleikre.

A közlemény szerint a forrásköltségek, forrásszerzési lehetőségek kedvezőtlen változása az alábbi események közül legalább egynek a bekövetkezését jelenti: a jegybanki alapkamat emelkedése, a bankközi pénzpiaci kamatlábak emelkedése, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának emelkedése, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír kamatának emelkedése, illetve a pénzügyi intézmény hitelezési vagy lízingtevékenysége refinanszírozásául szolgáló hitel-, kölcsönszerződések költségének bizonyítható növekedése.

A rendelet alapján a kamat mértékének százalékban kifejezett növekedése nem haladhatja meg e feltételek változásának együttes hatása alapján meghatározott mértéket, figyelembe véve a hitelező forrásszerkezetét és annak változását.

Kormánypárti képviselők javaslatára az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta a nehéz helyzetbe került lakáshiteleseket segítő törvénycsomagot, amely november 27-én életbe is lépett. A törvénymódosítás több oldalról nyújt védelmet a bajba került lakáshiteleseknek: a bankoknak kötelező a deviza középárfolyam vagy a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamának alkalmazása, s az adósoknak ezentúl ingyenesen, illetve minimális díj ellenében rendelkezésre áll az előtörlesztés lehetősége. A futamidő alatt egy alkalommal díjmentessé vált a futamidő legfeljebb öt évvel történő-meghosszabbítása is, ha a fogyasztó legalább kilencven napos késedelemben van.

A törvény szerint a lakáscélú szerződés az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében, kormányrendeletben meghatározott esetekben, feltételekkel módosítható, amennyiben azt a jegybanki alapkamat, a refinanszírozási kamatlábak, a pénzpiaci indexek, a hitelező lekötött ügyfélbetétei kamatának változása, a szabályozói környezet, illetve a hitelkockázat kormányrendeletben meghatározott változása indokolja.

A közlemény szerint a bankok csak szigorú szabályok mentén emelhetik egyoldalúan, az adós terhére a kamatot és más tekintetben nem módosíthatják egyoldalúan, az ügyfél számára hátrányos módon a lakáscélú szerződéseket.

Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Olvasóink írták

 • 8. papsajt 2010. december 29. 08:01
  „"Ez a kormányrendelet ( MNB deviza középárfolyamon történő CHF törlesztés) sajnos semmilyen segítséget nem jelent a devizahitelesek súlyos gondjain."

  Miben reménykedtél?

  Kapod a bankadót is továbbhárítva.

  Pedig a bankok azonnal konszolidálva lettek, amikor kitört miattuk a válság.”
 • 7. igazságkereső 2010. december 23. 17:04
  „Ez a kormányrendelet ( MNB deviza középárfolyamon történő CHF törlesztés) sajnos semmilyen segítséget nem jelent a devizahitelesek súlyos gondjain, ugyan is a kormányrendelet alapján mindössze 3-4 ezer forintnyi csökkentést jelent csupán, szemben a bankok által több mint duplájára emelt havi törlesztőrészlettel! Egy szemléletes példa: 2008 tavaszán, nyarán egy 11.500.000.-ft.os lakás bankhitel törlesztése 55.000.-ft volt,ebből lett a virtuális válság után 117.000.-ft/hó törlesztés! Kérdés: mennyiben segítség a kormányrendelet MNB deviza középárfolyamán a 3-4.000.-ft/hó csökkentés! Válasz: egyáltalán nem segítség,nem a 3-4 ezer ft /hó csökkentés fogja a hiteltörlesztés súlyos gondjait megoldani a banki, duplájára emelt összeggel szemben! "Jól kitalálták" ezt azok, akiknek fogalmuk nincs az egészről!”
 • 6. szilléri 2010. december 20. 09:06
  „(8 év Gyugyu és SZDSZ , 40 év ccocizmus. 4 és ANTAL és priv. = csődtömeg !!!”
 • 5. allegro 2010. december 19. 15:14
  „4. hozzászólás szilléri 2010.12.19. 09:45

  Nem tudom miről beszéltél, milyen munkavállalóra gondoltál.
  Számos vezetési tanácsadónak ez az első tanácsa, amiért el is kér jó sok pénzt.
  Aki Istennek képzeli magát, annak ez derogál tudom. De ha jól megkérik az árát, akkor hajlandó esetleg magával is szembe nézni.
  Én a munkámba mindent bele szoktam adni.

  A postai díjemelés jó bevételi forrás az illetékeseknek. Ki is kell fizetni. Hogy legyen miből, arról gondoskodni kell, és annak van néhány módja. Egy működő vállalkozást sokkal könnyebb előbbre vinni, mint egy másikat a semmiből felépíteni. A nagyvilágban van számos több, mint száz éves vállalkozás, nálunk vajon miért nincs?”
 • 4. szilléri 2010. december 19. 09:45
  „3. hozzászólás allegro 2010.12.18. 10:00
  Szerintem az ilyen ,,munkavállalót" kell kirúgni helyből!
  Látszik abszolút nem lojális, utál dolgozni és bomlasztja a morált !

  Postai küldeményt az APEH-tol, a bankomtól és a közmű szolgáltatóktól számlalevél formájában kapunk. lásd. postai díjemelések!”
 • 3. allegro 2010. december 18. 10:00
  „2. hozzászólás 140 2010.12.17. 11:25

  De belegondoltam, hogy mi van, ha nem megy a cégnek, ezért tettem bele a végső lehetőséget. De addig viszont a hatékonyabb működésre is ösztönözné a vállalkozást, a cégvezetést.
  Kérdés volt itt a napokban, milyen a jó cégvezető, hát van mit javítani sok esetben. Nagyon gyakran nem a munkavállaló elbocsátásáról kellene dönteni, hanem sokkal inkább saját vezetői tevékenységének minőségéről. Az a nehezebb ugye, sokkal könnyebb kitenni a munkavállalót, mint valódi, hatékonyságnövelő stratégiát követni.”
 • 2. 140 2010. december 17. 11:25
  „allegro, ezt nem gondolhatod komolyan!
  Amúgy meg az egész egy car. Mert ki vesz fel most hitelt?”
 • 1. allegro 2010. december 16. 20:30
  „Hathatós Kormányrendeletet hozhatnának a hitelesek védelmében arról is, hogy a hitellel rendelkező munkavállalókat nem rúghatják ki a cégek, csak a cég felszámolása árán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: felelőtlen a kormány az uniós pályázatok ügyében

Az MSZP szerint a kormány felelőtlen magatartást tanúsít az uniós pénzek lehívásával kapcsolatban. Tovább olvasom