Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kormányszóvivő: Magyarország kijött a recesszióból, a Jobbik szerint csak propaganda szintjén

Giró-Szász András szerint ennek fenntartásához az kell, hogy a következő negyedévben is folytatódjon a most megindult gazdasági növekedési fordulat.
Fidesz: egyre inkább beérnek a kormány intézkedései

A Fidesz szerint minden téren egyre inkább beérnek a kormány eddigi intézkedései.

Zsigó Róbert, a kormánypárt szóvivője reagált így szerdán az MTI-nek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal reggel közölt adatai szerint a bruttó hazai termék az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest, míg az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent.

"Magyarország egyre több területen teljesít jobban" - fogalmazott a Fidesz szóvivője, hozzátéve: "megmozdult végre az mutató is amire a gazdasági válság óta várunk".

"A gazdasági növekedési adatok azt jelzik, hogy olvad az utolsó jégtábla, amit tegyük hozzá, nem könnyű olvasztani az európai gazdaság jelenlegi helyzetében, hiszen az euro zóna gazdasága immár a hetedik egymást követő negyedévben is zsugorodott" - folytatta a szóvivő, aki aláhúzta, Magyarország Európa harmadik legnagyobb GDP növekedését produkálta és végre kilépett a recesszióból.

Zsigó Róbert megjegyezte azt is, a magyar gazdaság úgy tudott növekedést felmutatni, hogy a közép-kelet európai térségben több ország esetében is csökkenő, vagy stagnáló GDP adatok kerültek nyilvánosságra.

Kiemelte továbbá, hogy a kormányváltás óta nő a foglalkoztatás, ma 160 ezerrel többen dolgoznak mint a kormányváltás előtt, 40 éves rekord mélységre csökkent az infláció, továbbá harmadik éve stabilan három százalék alatt maradt a költségvetési hiány és csökken az államadóság. A kormány emellett segíteni tudja a magyar családokat és vállalkozásokat terheik csökkentésében - fűzte hozzá.

Együtt-PM: hazudik a kormány a GDP-ről

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség szerint a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy növekedésnek indult a gazdaság.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó hazai termék az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest, míg az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Giró-Szász András kormányszóvivő az első negyedéves GDP-adatokat úgy kommentálta: Magyarország kijött a recesszióból.

"A zsugorodás lassulása még nem növekedés, csak a hanyatlás mérséklődése. A szomorú valóság az, hogy a magyar gazdaság ugyanott tart, ahol 2010 nyarán, a GDP összesen 0,28 százalékkal nőtt három év alatt" - írta a pártszövetség az MTI-nek küldött közleményében.

Az Együtt-PM szövetség szerint az Orbán-kormány három évet elvesztegetett az ország életéből, miközben jelentősen nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Londoni elemzők: Nem kizárt az idei egész éves növekedés a magyar gazdaságban

A vártnál jobb első negyedévi magyar GDP-adatsor nyomán több londoni közgazdász utalt 2013-ra szóló magyar GDP-előrejelzései javításának lehetőségére, sőt van olyan ház, amelyik máris az általa eddig várt recesszióról növekedésre módosította az év egészére vonatkozó prognózisát.

A KSH szerdai tájékoztatása szerint a magyar hazai össztermék az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest, az előző év hasonló időszakához mérve pedig 0,9 százalékkal csökkent.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni befektetési és elemzőházak szakértői 0,2-0,4 százalék közötti negyedéves összevetésű növekedéssel és 1,3-1,5 százalék közötti éves visszaeséssel számoltak.

William Jackson, a City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza a magyar és a közép-európai GDP-becslések közzététele utáni helyzetértékelésében közölte: a ház saját becslése alapján a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák, a román és a bolgár gazdaság alkotta régió együttes átlagos növekedése 0,8 százalék lehetett éves összevetésben az idei első negyedévben; ez jórészt megfelel a tavalyi negyedik negyedévi térségi átlagnak.

Jackson kiemelte, hogy a térségen belül Magyarország és Románia szolgált "jó hírekkel". Románia éves növekedése 2,1 százalék volt a cég és a konszenzus által valószínűsített 1 százalék helyett, a magyar gazdaság teljesítménye pedig - jóllehet éves összevetésben csökkent - a negyedéves növekedés alapján kikerült a recesszióból - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jackson szerint a vártnál jobb magyar és román, illetve a vártnál gyengébb cseh és lengyel első negyedévi teljesítményadatokban négy fő tényezőnek volt szerepe. Az első az, hogy a mérsékelt fellendülést mutató német ipar - amelybe a közép-európai feldolgozószektorok a beszállítói láncolatokon keresztül mélyen beágyazódtak - valószínűleg felhajtóerőt adott a térségi exportnak.

A második fontos tényezőnek a szakértő azt nevezte, hogy a jelek szerint fordulat történt a háztartások fogyasztási kiadásaiban. A Capital Economics elemzője szerint e jelenség mögött a fogyasztói bizalom javulása, valamint a térség legtöbb országára jellemző lassuló infláció állhat, amely növeli a reáljövedelmeket.

A harmadik tényező az, hogy a mezőgazdaságban fellendülés mutatkozik a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Ennek a szektornak a teljesítménye a térségen belül éppen Magyarországon és Romániában hajlamos leginkább a volatilitásra, és így hozzájárulhatott a két gazdaság vártnál jobb első negyedévi eredményeihez. Kérdés, hogy az agrárszektor kibocsátásának fellendülése tartós marad-e, ha azonban igen, az felfelé ható kockázatokat jelenthet a Capital Economics által e két országra érvényben tartott GDP-előrejelzésekre - közölte Jackson.

A ház jelenleg az idei év egészére 0,5 százalékos magyarországi GDP-visszaesést és 1 százalékos romániai növekedést jósol. Ezek a szélesebb körű londoni konszenzusnál jóval gyengébb prognózisok: a citybeli konszenzusos átlag 0,1 százalékos magyar GDP-mínuszt és 1,7 százalékos romániai növekedést valószínűsít 2013 egészére.

A vártnál rosszabb cseh és lengyel teljesítményt magyarázó negyedik tényező Jackson értékelése szerint a beruházások gyengesége lehetett, amely visszahúzó erővel hatott e két gazdaság eredményére.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a magyar GDP-becsléssel kapcsolatos szerdai értékelésükben szintén kiemelték a vártnál jobb eredmény fő tényezői között az infláció meredek ívű lassulását, ezen belül különösen a közműdíjak csökkentését, amely növelte az elkölthető jövedelemhányadot.

A GS londoni szakértői hangsúlyozták azt is, hogy a gyenge euróövezeti GDP-adatok a nettó export csökkenő szerepére vallanak a magyar gazdaság teljesítményén belül.

A ház elemzői szerint ugyanakkor a fogyasztásból eredő pozitív hatások némelyike átmenetinek bizonyulhat. A GS közgazdászai ezzel kapcsolatban felidézték a kormány által a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány biztosítása érdekében kilátásba helyezett költségvetési intézkedéseket.

A Goldman Sachs londoni elemzői is közölték mindazonáltal, hogy a vártnál erőteljesebb első negyedévi magyar GDP-becslés jelent bizonyos mértékű felfelé ható kockázatot a cég által 2013-ra érvényben tartott magyar GDP-előrejelzésre. A ház egyelőre 0,4 százalékos visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban az idei év egészére.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői ugyanakkor a szerdai GDP-becslés után már javították is prognózisukat. Közölték: felülvizsgált előrejelzésük alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon a ház által eddig valószínűsített 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Hozzátették: várakozásuk szerint a második negyedévben a szekvenciális növekedési ütem valószínűleg mérséklődik az áprilisra szóló hangulati felmérések alapján, és a magyar gazdaság fő exportpiacainak gyengesége miatt is.

A JP Morgan londoni elemzői szerint azonban a csökkenő infláció és az autóipari termelés felfutása továbbra is felhajtóerőt biztosít, mindemellett a mezőgazdasági szempontból ezúttal "normálisnak" ígérkező év is várhatóan jelentős lendületet ad az éves összevetésben számolt GDP-növekedésnek.

A cég londoni szakértői hangsúlyozták: jelenlegi növekedési előrejelzésük még nem is tartalmazza az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) előzetes jelzőszámai által valószínűsített idei rekord gabonatermést.

Jobbik: ˝csupán propaganda szintjén jöttünk ki a recesszióból˝

A Jobbik szerint az első negyedéves GDP-re vonatkozó KSH-adatok alapján beindult kormányzati nyilatkozat-offenzíva - amely szerint "Magyarország kijött a recesszióból" - sem formailag, sem tartalmilag nem állja meg a helyét.

Volner János ellenzéki frakcióvezető-helyettes szerdai közleményében úgy fogalmaz: formailag azért nem állja meg a helyét a kormányzat állítása, mert az általánosan elfogadott definíció szerint két egymást követő, növekedést mutató negyedév kellene ehhez, egyetlen ilyen negyedév nem elég. Tartalmilag pedig a Jobbik szerint a kormány eddigi gazdaságpolitikája nem kifelé viszi Magyarországot a válságból, hanem továbbra is abban tartja, helyenként pedig még ront is a helyzeten.

A jobbikos politikus példaként említi, hogy nincs érdemi fordulat a foglalkoztatottság terén, illetve folyamatosan "újabb és újabb lakossági megszorítások lépnek életbe". Emellett nem csökken az államadósság által a költségvetésre nehezedő óriási teher, illetve "drámai méreteket ölt az elszegényedés és az elvándorlás, burjánzik a korrupció" - írja Volner János.
A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta.

KDNP: reményt keltőek a magyar gazdaság mutatói

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint reményt keltőek a családi adókedvezmény kiterjesztéséhez, egy demográfiai program elindításához és a pedagógus életpálya modell bevezetéséhez a magyar gazdaság mutatói. A kisebbik kormánypárt arra kéri a kabinetet, hogy már most kezdődjenek meg a családi adókedvezmény kiterjesztéséről a költségvetési kalkulációk.

Pálffy István frakciószóvivő szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bizakodásra ad okot az I. negyedéves GDP adat, a tavalyi utolsó negyedévvel való összevetésben mért 0,7 százalékos növekmény. Ezzel a gazdaságot jellemző minden adat pozitívvá vált, és bővülést hozhat a magyar családoknak - fejtette ki.

Kitért arra is, hogy rekordmélységű az infláció, és az 1,7 százalékos pénzromlás közel 3 százalékos reálbér-növekedést jelent. Még nagyobb mértékben, csaknem 4 százalékkal nő ezáltal a nyugdíjak reálértéke. A rezsicsökkentés I. üteme máris megtette hatását, az MNB inflációs céljai teljesültek, még 3 százalékos pénzromlás is bőven megfelelne egy egészséges gazdaságnak. Soha nem látott alacsony szinten adunk el államkötvényt, olcsóbb a hitelek finanszírozása, a CDS kockázati felár hét éves mélyponton áll, a befektetői várakozások mind pozitívabbak, a konjunktúra index is emelkedik - sorolta.

A KDNP reményt lát arra, hogy az ország kikerüljön a brüsszeli túlzott deficit-eljárás alól és a növekedés biztosítékában 2014-től kiteljesedjen a gyermekek utáni adókedvezmény a kiskeresetűek számára, illetve további születésszám növelő intézkedések segítsék a gyermekes családokat.

A KDNP bízik abban, hogy tovább javulnak a gazdaság paraméterei, és arra kérik a kormányt, hogy már most kezdődjenek meg a családi adókedvezmény kiterjesztéséről folyó költségvetési kalkulációk, értékelje a kormány a pedagógus bérrendezés költségvetési hatásait és mérlegelje a KDNP demográfiai kabinetjében készülő javaslatokat.

Kitért továbbá arra is, a KDNP korábban elfogadta, hogy az alacsonyabb jövedelműek családi adókedvezményének teljessé tétele, illetve hogy Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár javaslata a tanárok bérének rendezésére a gazdaság teljesítményének függvénye, azzal, hogy növekedés esetén ezek a célok prioritást kell, hogy élvezzenek. Hasonlóan, a KDNP üdvözölte, hogy a GDP növekedés mértékétől függően a kormány az év második felétől demográfiai program indítását tervezi. Pálffy István kiemelte: a kereszténydemokraták a gazdaság főszámait tekintve most úgy látják, hogy van értelme a népesedési program sürgős kidolgozásának.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta.

Jobb a vártnál a GDP-adat az elemzők szerint, a gazdasági tárca további növekedést vár

Kedvezőnek, a vártnál több elemző jobbnak is nevezte a Központi Statisztikai Hivatal által szerdán közzétett, növekedést mutató első negyedévi GDP-adatot, az MTI által megkérdezett elemzők részben pozitív folytatást jeleznek előre, a gazdasági tárca szerint a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.

A KSH tájékoztatása szerint a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Az elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője meglepőnek nevezte a szerdán ismertetett adatokat. Úgy fogalmazott: nagyságrendekkel jobb a kép, mint amit egyéb, első negyedévi adatok sugalltak volna.

Kifejtette: az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt.

Keszeg Ádám szerint érdekes az is, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH. "Nagy visszaesést láttunk eddig, és ezt jócskán finomították" - mondta.

Az elemző szerint az első negyedévi GDP-adat hatására módosulhatnak az idei évre vonatkozó előrejelzések, bár a változtatásokkal meg kell várni a részletes, szektorális adatokat.

A Raiffeisen Bank szakértője szerint a mezőgazdaság és az építőipar kedvező teljesítménye elsősorban azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban ezek az ágazatok jelentős mértékben visszaestek. "Várható volt, hogy megáll a csökkenés és ezek az ágazatok hozzáadnak a növekedéshez" - tette hozzá.

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint saját várakozásainak nagyjából megfeleltek a KSH által közölt adatok. Elmondta, várható volt, hogy jobbak lesznek az első negyedévi adatok, hiszen világszerte nagyon rossz volt a negyedik negyedév. "Lehetett várni a visszacsapást az első negyedévben" - mondta. Az elemző szerint a nagyon gyors korrekció után nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás.

Kondrát Zsolt, aki az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést vár, elmondta: az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható.
Hangsúlyozta: az európai adatok sem adnak túl sok okot arra, hogy felfelé módosítsa prognózisát.

Az elemző kiemelte azt is, hogy a KSH korrigálta az előző negyedévek negyedéves adatait. A negyedik negyedévi "nagy beesés már nem is olyan nagy beesés" - fogalmazott.

Németh Dávid, a KÚH elemzője szerint kissé kedvezőbb lett az első negyedévi GDP-adat, mint amire számítani lehetett. Önmagában nem meglepetés, hogy pozitív lett a negyedéves szám - mondta- , hiszen a kiskereskedelem kezdett már magára találni és a mezőgazdaság fellendülésére is lehetett számítani.

Az elemző szerint pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy ilyen mértékű a növekedés, bár hangsúlyozta, hogy meg kell várni a részletes GDP-adatokat a következtetések levonásához.

Németh Dávid szerint az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek.

Az elemző szerint valamelyest kedvező az építőipar pozitív hozzájárulása a GDP-adathoz. Az idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket - tette hozzá.

Az idegenforgalom bővülése többek között annak is betudható - mondta Németh Dávid -, hogy Budapest és Magyarország egyre vonzóbb a külföldiek számára, többek között az alacsonyabb árszínvonal és a számukra kedvező forintárfolyam miatt. A magyarok pedig a gyengébb forint miatt sokkal kevesebbet mennek külföldre - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében hangsúlyozta: technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon: "A számok a kormány korábbi számításait igazolták, amely szerint lassabb növekedés várható az első félévben, míg az év második részében javulhat a teljesítmény".

A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.

Kormányszóvivő: Magyarország kijött a recesszióból

Magyarország kijött a recesszióból - kommentálta Giró-Szász András kormányszóvivő az első negyedéves GDP-adatokat szerdán az MTI-nek. Hozzátette: ennek fenntartásához az kell, hogy a következő negyedévben is folytatódjon a most megindult gazdasági növekedési fordulat.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a 2012. negyedik negyedévhez képest a szezonális és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Giró-Szász András kijelentette: az idei évben a kormány legfőbb feladata, hogy ismét meginduljon a növekedés, mégpedig olyan szerkezetben, hogy az a következő években is tartható legyen.

Világosan látszik, hogy a magyar gazdaság teljesítménye javult az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve - mondta.

A szóvivő szavai szerint az idei évben Magyarországon a gazdaság már növekedni fog. "Egyre többen vannak azok, akik azt mondják, hogy idén gazdasági növekedés lesz Magyarországon" - jelentette ki.

Giró-Szász hozzátette: a londoni elemzők is úgy látják, hogy beindul a magyar gazdaság motorja, az OTP Bank keddi előrejelzése szerint Magyarországon idén 1 százalékos gazdasági növekedést várható. Már az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében is gazdasági növekedést jelez - fejtette ki.

Megjegyezte: ennek előjelei a pozitív beszerzésimenedzser-index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban, a felfutó ipari rendelésállomány-adatokban és a mostani kedvező negyedéves GDP-adatokban már tetten érhetőek.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2013. május 15. 18:59
  „A bányászbéka feneke alól csak felfelé lehet jönni. Magyarország és Románia a legszegényebb európai országok közé tartozik.”
 • 3. Minibusz 2013. május 15. 17:14
  „Én annyit értettem az egészből, hogy bla-bla-bla.
  A múlt héten szorulásom volt, előtte héten meg hasmenésem, akkor statisztikailag toppon vagyok.
  Józan paraszti ésszel, tavaly mennyi pénz volt a a párna alatt elrejtve, év végén mennyi volt.
  és nagyon nem szeretem a statisztikát meg a közgazdaságtant.”
 • 2. pachakuti 2013. május 15. 11:10
  „Mi az, hogy kijött? Benne se volt!
  Mivel a "Pannon Puma" név már foglalt (a feledhetetlen igazhitű Kókának köszönhetően) javasolnék teljesítményünk méltatására egy új szlogent, mint pl. "Kárpát-medencei Földikutya" vagy hasonlót.”
 • 1. kormoska 2013. május 15. 10:21
  „Az ország lehet hogy kijött,de az emberek NYAKIG benne vannak a......,"recesszióban"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó Mezőfalvánál, egy ember meghalt

Egyelőre nem tudni, hogy az autó miért tért le az útról. Tovább olvasom